Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na prvním kole mládeže nejvýrazněji Jirka Synek netypicky zahajoval dvoustovkou za kvaltiních 21,74 s.

V sobotu 29.4.2023 jsme na Kladně zahajovali sezónu pro kategorie dorostenců a juniorů. Relativně brzký termín s typicky aprílovým počasím...chvíli proťák, chvíli do zad, tu zase sluníčko a jindy déšť. Teplota kolem 15 stupňů. No, žádná velká paráda. Nicméně i tak se nám povedly některé zajímavé výkony.

To platí především o dvoustovce Jirky Synka, jenž si nově v kategorii juniorů zaběhl tuto trať de facto na rozzávodění. Letos jsme tuto variantu zvolili, i když v minulých letech jsme dvoustovky chodili až těsně před "mistrákama". Ale v životě se má vyzkoušet jak se říká vše a ve sportovní přípravě to platí dvojnásob. Každopádně mám za to, že se nám tento model celkem vyplatil. Jirka byl s výkonem pochopitelně spokojený a je příjemné sledovat jak s přibývajícím věkem dokáže své výkony analyzovat a hodnotit i z pohledu jeho hlavních cílů.

1synek1.jpg

Závod, v němž si Jirka velmi hezky uvolněně doběhl pro parádní nový osobní rekord 21,74 s, nebyl nijak nabitý emocemi a očekáváním či stresem, z toho , aby na poslední chvíli splnil limit pro MČR. Větrné podmínky pro dvoustovkaře nebyly zas až tak optimální , neboť foukal protivítr do zatáčky a na rovince z toho nakonec přifouklo +1,7 m/s. To ale v tuto chvíli není potřeba řešit. Každopádně 150 metrů vypadalo opravdu krásně uvolněně. Na poslední padesátce bylo znát, že je to na Jirku již trošku dlouhé, ale krásně to "doleťel" a nezakřečoval", což vypovídá i o tom, že Jirka to má v hlavě srovnané. Výkon 21,74 s má svou velkou kvalitu a zcela jistě mu již zajišťuje účast na juniorském MČR.

1synek.jpeg

Dobře se představil nově v kategorii dorostenců Šimon Novák, který na 100 metrů předvedl v rozběhu 11,89 s a postoupil do A finále, kde se ještě zlepšil na 11,81 s bohužel již s nedovolenou podporou větru. Je ale začátek sezóny, takže si myslím, že se Šimon ještě zlepší. Každopádně u Šimona bude nutné provést jisté korekce, protože přechod z 60ky na 100ku je v jeho případě charakteristicky doprovázen větší mírou negativního ovlivnění jeho způsobu techniky, který vychází zejména z polohy hlavy v druhé fázi závodu.  Rozhodně ale víme, na čem zapracovat.

1novak-simon.jpg

Štěpán Veselý si podobně jako Jirka Synek zvolil pro tento úvodní závod pouze sprint na 200 metrů. Podle ukazatelů z tréninku to vypadalo, že bychom mohli předvést kvalitní výkon, což se nakonec nepovedlo. Možná, že pro jeho běh zrovna dosti čerstvě fouklo do protizatáčky, čemuž by mohl napovídat i údaj z větroměru, který měří pouze sprinterskou rovinku a naměřená hodnota +2,3 m/s je již celkem velkým "fičákem".  Každopádně si z toho nebudeme příliš lámat hlavu a jedem dál. Výkon 23,64 s není žádným karambolem a jak jsem Štěpánovi hodnotil hned po závodě, v jeho případě potřebujeme závod s ideálními podmínkami, protože při jeho konstituci postavy "věchýtka", je to velmi ovlivňující faktor pro jeho sportovní výkon. Rozsahově a rytmicky jsem neměl žádné výhrady a podobně jako před týdnem na soustředění v Nymburce mě to naplňuje očekáváním.

1vesely.jpg

Matěj Novák nastupoval v úvodním závodě sezóny na 400 m překážek, kde jsou naše ambice někde kolem 58,00 s a lépe. Solidně tempově rozběhnutý závod mu však na 6. překážce nevyšel a od té chvíle již ztrácel na plánovaný čas. V cíli z toho nakonec bylo 59,86 s, což je za našima představama celkem daleko, ale překážky jsou v tomto ohledu celkem dosti nekompromisní. Nyní nás čeká analýza a zjevně žádoucí a důležitá úprava rytmu přeběhu druhé poloviny trati. Hurá do práce! Na dvoustovce mě Matěj potěšil novým osobním rekordem 23,68 s, což nasvědčuje oprávněným ambicím pospaným výše.

1novak-matej.jpg

V případě Radka Nováka jsme byli potěšeni z postupu do B finále na 100 metrů, když v rozběhu zdolal 12,25 s, což je při přechodu z žáků do dorostu pochopitelně novým osobním rekordem. Ve finále se výkonu přiblížil po výkonu 12,28 s a bral za něj 2 body pro družstvo dorostenců.