Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lukyn s repre štafetou zaběhl v Dubnici letošní nejlepší výkon, s kterým je štafeta na 10. místě ve světových tabulkách.

Od čtvrtka 7.7. do soboty 9.7.2022 jsme se vydali s reprezentační štafetou juniorů na 4x100 metrů do Dubnice nad Váhom, kam jsme si naplánovali krátké soustředění, na nějž bezprostředně navazoval ostrý start v rámci Mistrovství Slovenska juniorů.

1stafetatitulka.jpg

Čtveřice ve složení Ondřej Míka, Adam Raška, Lukáš Soukal a Jan Václav Ondráček si tak mohla týden před startem na Mezistátním utkání ve Slovinsku prohloubit, zdokonalit a hlavně upevnit jednotlivé předávky.

1trenink-beh.jpg

V rámci krátkého výcvikového kempu jsme veškerou pozornost věnovali čistě štafetovým dovednostem a nácviku v maximální rychlosti.

1predavkaraskasoukaltrenink.jpg

Myslím, že to klukům hodně pomohlo za prvé v tom, aby sami uklidnili své hlavy a za druhé, aby získali více jistoty v předávkách na konkrétního přebírajícího.

1soukal-startcislo.jpg

Vzhledem k průběhu letošní sezóny, kdy ať už z důvodu zdravotních nebo i jiných jsme první část závodní sezóny nedovedli stabilizovat ve smyslu složení kádru, jsem byl rád, že na toto soustředění odcestovala čtveřice, která v druhé části závodní sezóny již dokázala prokázat vyrovnanou individuální výkonnost a současně prokazuje progres ve štafetovém výkonu a současně je to tým, jehož všichni členové si navzájem tzv. sedli, jdou za společným cílem a jsou ochotni se podřídit nárokům na štafetovou přípravu.

1trenink.jpg

Na Dubnickém stadionu mě kluci při nácvicích přesvědčili, že máme ještě rezervy. Při samotném závodě jsem byl hodně mile potěšen tím, že všichni čtyři se po 3 týdnech od "mistráků" dokázali opět dostat do velmi dobré individuální formy. Motivačně se kluci k tomuto závodu připravili daleko lépe než před týdnem na "tréninkový" závod na Slávii. Někdy ale přemíra motivace vede a přesahuje až do frustrujících pocitů. Touto peripetií si zjevně v Dubnici prošel Ondra Míka, ale věřím v okřídlené: "Co tě nezabjie, to tě posílí!".

Z Mistrovství Slovenska si naše štafeta odvezla letošní nejlepší čas, který v sobě skýtá mnoho a mnoho poznatků. Každopádně časem 40,63 s v současných redukovaných evropských a světových tabulkách obsazuje 5. resp. 10. příčku.  Vzhledem k tomu, že se nám v Dubnici nepovedla první a druhá předávka podle našich představ a rezervy jsme měli i ve startovní reakci 0,235 s, vidím reálný potenciál na stažení našeho výkonu o 0,3 - 0,4 vteřiny.

1tabulkywa.jpg

Velmi přesvědčivá byla poslední předávka, kde nabíhal člen naší tréninkové skupiny Lukáš Soukal na brněnského Honzu Ondráčka.  Předávka ve vysoké rychlosti s jistotou odevzdávky a aktivního "ukradení" byla pro slovenské publikum zpestřením mistrovského závodu. Ačkoliv parametry dubnické dráhy jsou v zatáčkách hodně příkré, dokázal se s touto specifičností Lukyn velmi dobře vyrovnat a i proto bylo důležité, že jsme před tímto srazem absolvovali malé soustředění. I na této předávce obdobně jako na první a druhé budeme pro start na Mezistátním utkání juniorů za týden ve slovinském Mariboru "přitvrzovat", abychom dosáhli dalšího zlepšení letošního nejlepšího výkonu. 

1predavkasoukalondracek.jpg

Z trenérské pozice jsem rád, že jsem čas spojený s tímto soustředěním i startem věnoval klukům, kteří to myslí vážně a sami jsou pro danou věc ochotni obětovat i vlastní pohodlí, čas a individuální přípravu. S takovým kádrem je radost pracovat!

1skupina-trenink.jpg