Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na Youth Athletics mnoho osobáků a 2 nové oddílové rekordy Mii Plačkové.

Na domácím stadionu v Kolíně jsme v neděli 5.5.2024 uspořádali již 16. ročník mládežnického mítinku Youth Athletics - Sokol Grand Prix. Akce, která každoročně láká kvalitní závodníky z celé ČR byla letos ještě s nádechem, barvami a výzdobou patřící k všesokolskému sletu, jenž se uskuteční na přelomu června a července v Praze, do jehož oslav tato soutěž patřila. 

 

Kolínský stadion přivítal všechny závodníky přívětivými podmínkami, slunečným počasím a pro naši tréninkovou skupinu také dobrým větrem do zad. Velký den D měla tentokrát Mia Plačková, která v kategorii žákyň nejprve suverénně ovládl svůj rozběh a již zde zaběhla raketový osobák 7,65 s, který ale následně ještě vylepšila ve finále na 7,63 s. Dívalo se na to velmi pěkně a jako velký bonus k tomuto výkonu počítám i to, že to právě na takto velký výkon vlastně nevypadalo. Navíc tímto časem Mia překonala kolínský rekord v kategorii starších žákyň.

1plackova.jpg

V každém případě ale oslavy ještě nekončily, protože v závěru celého časového pořadu zaběhla Mia ještě jeden veliký osobák, kterým opět posouvala rekordní statistiky našeho oddílu, když v závodě na 150 metrů předvedla 18,36 s. Svůj dosavadní osobák si tak vylepšila o neuvěřitelné 4 desetiny a projevem to opět vypadalo náramně uvolněně. Prostě dobrý den!

2plackova-18-36.jpg

2plackova1.jpg

V kategorii dorostenek svedla tuhý souboj Aneta Bedrnová, která si ve finálovém závodě na 100 metrů vylepšila osobák z rozběhových 12,23 s na 12,19 s a o 1 setinu tak porazila svoji rivalku. Díky tomu si potom Anet mohla na krk pověsit zlatou medaili s emblémy všesokolského sletu. Důležitým momentem byl pro mě samotným závěr celého sprintu, v němž Anet dokázala famózně zabojovat a převzít si vavříny svou stranu. To je její velká deviza.

2bedrnova3.jpg

Velmi zajímavý čas si na úvod sezóny zaběhl Lukáš Soukal, který startoval ve vloženém závodě mužů na 200 metrů. Ačkoliv jeho start a výběh z bloků nebyl vůbec přesvědčivý, dokázal se vybičovat k výkonu 21,47 s a myslím si, že v součtu toho neakcelerovaného výběhu a možné mírné únavy z předchozího štafetového srazu spojené s okolnostmi toho, že v jeho případě jsme teprve tímto týdnem oficiálně uzavřeli jarní speciální období, je tento entry do venkovní sezóny velmi sympatický. Po závodě byl Lukyn nespokojený. Ale i to je dobře! Kdyby si sebekriticky nedokázal svůj závod vyhodnotit, potom y nikdy nemohl ve své hlavě najít prostor pro zlepšení. Jak s oblibou říkám: "Všechno špatné, je pro něco dobré". Rozhodně se nemáme za co stydět. 

1soukal1.jpg

Ve stejném závodě si zaběhl velký osobní rekord na této trati junior Franta Hanč, který proťal cíl v čase 22,45 s a navázal tak na svůj letošní halový osobák 22,99 s. Frantovi "sedla" zejména první polovina trati, přičemž v závěru už hodně hodně bojoval. Ale mám za to, že z toho může být velmi spokojen a pro mě se nadále otevírají možnosti a případné plány pro Frantu, který si v rámci tohoto mítinku vyzkoušel i ostrý test nervů, když nastupoval v reprezentačním juniorském Béčku ve štafetě 4x100 metrů.

1ahanc1.jpg

Velmi dobrý čas zaznamenal v závodě na 100 metrů Šimon Novák, který v rozběhu zdolal 11,39 s a v následném finále se vylepšil ještě na 11,37 s. Naproti tomu výkon na 200 metrů s tímto časem příliš nekoresponduje (24,42 s), ale v tomto případě je nedostatek speciální a rychlostní vytrvalosti více než zjevným nedostatkem, na němž musíme zapracovat. Každopádně s výkonem na 100 metrů jsme určitě spokojeni.

2novak.jpg

Double osobáků si tentokrát odvezl Martin Dupák, jemuž se předchozí závody příliš nepovedly. Tentokrát si vylepšil OR na stovce (11,60 s) a na dvoustovce 23,48 s. Právě výkon na 200 metrů se mi v podání Martina líbil velice. Zde se dokázaly projevit Martinovi aktuálně lepší dispozice a zejména zátah do cíle byl pěknou "chuťovkou".

1dupak.jpg

Podobné dvojí vylepšení osobních statistik si připsal rovněž i Honza Šmejkal. I on postoupil do finále závodu dorostenců na 100 metrů, když v rozběhu podal výkon 11,62 s (finále 11,65 s). U Honzy stále pracujeme na uvolněnosti v určité fázi přechodu do švihového běhu a současně s jakýmsi udržením tonusu v úplném závěru trati, kde se nám to tak trochu vytrácí před očima. 200 metrů si Honza zaběhl za 23,85 s rovněž v OR.

1smejkal.jpg

Štěpán Holeček si v rozběhu na 100 metrů zaběhl další kvalitní čas kolem úrovně 11,5 s (11,56 s) a navázal tak na svůj výkon z Polabských závodů (11,49 s). Za to jsem byl hodně rád zejména kvůli psychice závodníka. Finále tedy druhý běh se Štěpánovi opět nepovedl a s ohledem na jeho prodělanou čtyřměsíční mononukléozu jsem vůbec rád, že závod absolvoval a doběhl. Ze dvoustovky jsme raději ustoupili a k tomuto závodu jsem Štěpána nepustil.

2holecek.jpg

Úplným nováčkem byl na těchto závodech jmenovec Šimona Kratochvíla, který zde běžel reprezentační štafetu mužů U23 4x100 metrů. Tento mladší Šimon je kategorií starší žák ročníku 2009 a myslím si, že do rozjetého vlaku nastoupil velmi odhodlaně. Nejprve si na 60 metrů vylepšil osobák na 7,95 s, když dokázal postoupit do finále mezi svými vrstevníky. Potom ještě zaběhl solidní 150ku za 19,31 s za tento výkon bral celkové 3. místo. Pro Šimona to bylo vcelku velké překvápko a věřím, že ho to přesvědčilo o tom, že se mu bude u nás líbit.

2kratochvil-2009.jpg