Jdi na obsah Jdi na menu
 


4 osobní rekordy na Youth Athletics.

V sobotu 20.5.2023 se za krásně slunečného počasí, i když doprovázeného relativně nepříjemnými poryvy větru, který spíše sprinterským výkonům nepřál, uskutečnil již 15. ročník kolínského mítinku určeného především pro kategorii žactva a dorostu Youth Athletics - Sokol Grand Prix. Představila se zde i řada borců z naší skupiny.

Štěpán Veselý si chtěl vyzkoušet 60 m, kterou tak šel mimo soutěž v rámci žákovské kategorie. A bylo to dobré rozhodnutí, protože nám otevřelo směr, kterým bychom se nyní měli soustředit. Zaběhl si zde totiž osobní rekord 7,38 s a i projevem mě jeho běh velmi potěšil. Na dvoustovce, na kterou jsme pro tento závod hlavně cílili se ukázalo, že máme s přechodem do dorostenecké kategorie jisté rezervy oproti 150-ce. Každopádně právě díky výkonu z 60 m si myslím, že nyní víme, jak přípravu nadále realizovat. Projev na dvoustovce vypadal zpočátku trochu ospaleji, potom se Štěpánovi dokázalo kvalitně rozběhnout, ale v cíli už to na posledních 50 metrech opět trochu zatuhlo. výkon 23,63 s není ale žádným karambolem a Štěpán si za něj odnesl bronzovou medaili.

1vesely.jpg

Osobní rekord si na šedesátce zapisoval také Štěpán Holeček, který z rozběhu postoupil do A finále. Je pravda, že v rozběhu s poměrně a viditelně znatelnou ospalou reakcí předvedl 7,65 s, což samo osobě evokovalo, že je dobře připraven. Ve finále potom start trefil výborně a odměnou za to mu byl nový osobák 7,50 s a umístění na stříbrné pozici. Stejné umístění předvedl i na 150 m, kde zaběhl 17,72 s. Jeho výkony se mi dnes velmi líbili zejména po stránce uvolněnosti. Každopádně jsem jeho čas hodnotil pozitivně a směrem ke Štěpánovi jsem jednoznačně rád za každý čas pod 18 vteřin!

1holecek.jpg

Lukáš Sauer postoupil do finále na 60 m také, ale měl to s odřenými uchy. Jeho výkon 7,89 s byl zřejmě ovlivněn výběhem z bloků. Ve finále už dokázal prodat to, na co má a zaběhl 7,73 s. Na 150  vylosoval Lukáš 6. dráhu, což mu podle jeho slov zas až tolik nevyhovovalo, nicméně šestka je určitě lepší než třeba 2. či 1. dráha! Každopádně se mu zde povedlo zdolat si nový osobní rekord, který má nyní hodnotu 18,20 s., s čímž se umístil těsně pod stupni vítězů na 4. místě.

1sauer.jpg

V rozběhu na 100 metrů si dorostenec Franta Hanč zaběhl výkon 11,58 s, což beru jako stabilizaci jeho výkonnosti. I s ohledem na proměnné větrné podmínky v průběhu samotného závodu  to chápu jako dobrý výkon. Technicky mám za to, že každým závodem si Franta buduje a upevňuje momenty z tréninků. Ve finále jsem doufal, že to klapne na "bednu", ale Franta podle svých slov někde v první polovině závodu zaškobrtl a to jej rozhodilo a naděje na medaili byly ty tam stejně jako ambice na dobrý čas (finále 11,70 s).

1hanc.jpg

Šimon Novák si už v rozběhu překonal osobní rekord na novou hodnotu 11,81 s, který ještě ve finále redukoval na aktuálních 11,71 s.  Líbila se mi dravost jeho výkonu a současně se zde naplno oproti soupeřům ukázal náš aktuální největší nedostatek v Šimonově případě. První polovina super, potom ale ztráta kolen a většina kroku tvořena za osou odrazu. Jednoznačně víme, co pilovat! Gratulace k osobáku je ale rozhodně na místě a věřím, že Šimon dokáže rychle tento nedostatek odstraňovat. Na dvoustovce byla tato chyba ještě patrnější, a i proto měl Šimon z dvojnásobně trati jistě tak trochu dojem protrápenosti ve výkonu 24,52 s navíc ve velkém proťáku -1,7 m/s. Přesto se jednalo o další osobní rekord!

1novak-s.jpg

Alex Mazur odjížděl z tohoto mítinku hodně spokojený a vlastně i já. Na tréninku jsme hodně zapracovali na tom, aby dokázal běhat uvolněněji. Na šedesátce se to ještě tolik nedorazilo (8,47 s), ale 150 m už bylo jiné kafe a výkon 19,19,33 s beru jako velké vítězství Alexe sama nad sebou.  

1mazur1.jpg

Mimo soutěž si na 300 metrů mezi žáky zaběhl junior Matěj Novák, s kterým jsme tuto trať vybrali záměrně pro ověření aktuální trénovanosti. S výkonem 37,39 s, který jej jeho osobním rekordem, jsme byli spokojení. Mohl by nás motivovat k ambicím na hladké čtvrtce na časy hluboko pod 52 vteřin. Současně zde bylo patrné, že Matěj si závod dobře rozvrhl, protože mezičas 24,1 s byl adekvátní k výslednému času a současně by hol být dobrým vodítkem pro rozběhnutí závodu na 400 metrů.

1novak-m.jpg

Ve stejném běhu na třístovce závodil i Martin Hovorka, který si nakonec doběhl pro bronzovou medaili, když předvedl výkon 39,62 s. Pro Martina bude nyní důležitý každý čas pod 40 vteřin a současně bude důležité i to, aby dokázal sám v sobě najít sílu během trati příliš nepřemýšlet nad tím, jaké pocity aktuálně vnímá. Tentokrát se zřejmě nechal tak trochu zpomalit sám sebou, když , jak jsme následně spolu probírali, cítil, že se mu udělalo nevolno.

20230520_142441.jpg