Jdi na obsah Jdi na menu
 


Žáci na zkušenou mezi dospěláky.

V neděli 25.6.2023 se na kolínském stadionu uskutečnilo 3. kolo krajského přeboru družstev mužů. Soutěž oproti předchozím letům doznala celkem radikálního posunu v počtech závodníků i v jejich úrovni, a tak se jednalo o celkem zajímavou příležitost pro kvarteto starších žáků, které jsem vyslal na zkušenou mezi dospěláky na pro ně prozatím nestandardní tratě 100 a 200 metrů.

20230625_095833.jpg

Od příštího roku, až postoupí do kategorie dorostenců to pro ně budou jejich mistrovské disciplíny, tudíž jsem byl rád, že můžeme využít domácího prostředí pro "tuto "zkoušku".  Očekával jsem, že nejlepší výkon na 100 metrů předvede Štěpán Holeček, který to také potvrdil a jednoznačně mu trať sedla, když zaběhl 11,84 s. Štěpán se trénink od tréninku a závod od závodu opravdu hezky "vyběhává" a je radost na to koukat. Na dvoustovce byl nalosován do 2. dráhy, která pro jeho postavu není zcela optimální, ale v podstatě jsem byl rád, že si tuto dráhu mohl vyzkoušet v závodním rytmu, protože při důležitějších závodech, která nás letos ještě čekají včetně zářiového mistrovství žactva, se může lehce stát, že dostane podobnou dráhu a bude se s tím muset umět vyrovnat. Takže tento závod beru jako velkou zkušenost a čas 24,26 s  jako velmi slibný ukazatel navíc v hezky provedených liniích při výběhu ze zatáčky.

1holecek1.jpg

Lukáš Sauer na 100 metrů předvedl 12,27 s a musím říct, že zde jsem očekával trochu lepší čas. Lukyn byl tak trochu stažený a křečovitý projev mu nedovolil časomíru stlačit níže. O to víc se mu ale povedla dvoustovka, ve které velmi dobře držel krok se Štěpánem nalosovaným do stejného běhu. Výsledek 24,49 s beru jako velmi zdařilý reparát předchozího závodu na 100 metrů a současně nám otevírá směr, kterým zaměřit naše úsilí v tréninku - hodně cílit na uvolněnost během závodu.

1sauer.jpg

Martin Hovorka si na 100 metrů hned od cíle technicky neporadil s polohou trupu a zejména hlavou, kterou hned od startu zvedl. Následovalo zdvižení ramen a celková ztuhlost horní poloviny. Čas 12,46 s dokážeme jistě vylepšit. Na dvoustovce si Martin chybu z poloviční trati dokázal pohlídat a hned to také bylo a jeho běhu znát. Časem 25,29 s naplnil moje očekávání, ale současně potvrdil moje predikce z minulého týdne, že v současné chvíli má Martin málo naběháno. 

1hovorka.jpg

Posledním, kdo se na kolínské dráze představil byl nováček Jindra Onufer. Jeho závodní projev se mi velmi líbil, i když z technického úhlu pohledu jsem měl několik výhrad, z nichž tou zásadní je jakási "zabejčená" poloha hlavy. Nicméně Jindra je úplným nováčkem, a tak jsem vlastně s jeho výkony spokojen, protože v jeho případě jsou daleko víc cennější zkušenosti než samotný výkon v závodě. Jindra zaběhl na 100 metrů čas 12,73 s a 200 metrů se podařilo dle mého úsudku lépe, když zapsal výkon 25,55 s. Největší přidanou hodnotu vnímám ale zejména v rozsahu pohybu a přirozeně hezky dotažených liniích, které Jindra zvládá při sprintu vytvořit. Na tom se bude předpokládám velmi dobře stavět.

1onufer1.jpg