Jdi na obsah Jdi na menu
 


Žáci i žákyně po dramatické bitvě čtvrtí v republice.

V sobotu 30.9.2023 vyvrcholila letošní závodní sezóna také pro družstva staršího žactva, která se zúčastnila Mistrovství ČR v Praze. Naše týmy děvčat a chlapců posílala také početná skupina 8 sprinterů z naší tréninkové skupiny. V konečném zúčtování obsadily kolínské dívky i chlapci konečné čtvrté místo mezi nejlepšími týmy z ČR, které se do MČR probojovaly z krajských přeborů přes Mistrovství Čech. 

Velmi dobře se v Praze vedlo Štěpánu Holečkovi, který již v rozběhu na 60 m deklasoval svůj dosavadní osobní rekord desetinou rozdílu a ve finále se navíc blýskl dalším posunem až na 7,25 s. Při rozboru Štěpánova výkonu si nejvíce cením toho, že ovládl svoje tělo i v závěru závodu a dokázal velmi příjemným způsobem finišovat v uvolněném náklonu do cíle. To mu ještě nedávno činilo celkem velké problémy, ale v Praze si to opravdu dokonale sedlo. Štěpán měl těžkou roli, protože pro soutěž družstev obsadil všechny tři sprinty. Po finále šedesátky tedy nastupoval na 300 m, kde zabojoval a ke třetímu místu z šedesátky připsal další velké body za 38,97 s. V posledním startu na 150 metrů bylo již znát, že únava nastupuje a i přesto zde zaběhl solidní výkon 17,77 s. V tvrdé konkurenci to stačilo na 2 body a celkově tedy Štěpán pro chlapci v modrobílých dresech přinesl 17 bodů!

1holecek1.jpg

Dobrou formu si do Prahy v závěru sezóny přivezla i Mia Plačková, která nejprve s přehledem postoupila do finále na 60 m a zde brala body za 5. místo (7,94 s). K němu přidala následně nový osobák na 150 metrů, když předvedla 19,16 s, což znamenalo 5 bodíků pro náš tým děvčat. Na Mie musím vyzdvihnout jakousi skrytou dravost, s kterou své závody absolvuje. To mě na jejím výkonu velmi baví.

1plackova.jpg

Těžkou roli měl Honza Šmejkal, kterého jsem se zatím neodvážil kvůli přetrvávajícím zdravotním obtížím postavit za bloky. Proto běžel Honza v Praze opět za své družstvo osmistovku a věru si nevedl zle. Svižně rozběhnuté tempo Hoza využil a když posledních 200 metrů "zatáhl" k mohutnému finiši, bylo patrné, že z toho bude zajímavý osobní rekord, který se nakonec potvrdil v čase 2:11,88.  Musím říct, že 8 bodů za tento start jsem opravdu nečekal a rozhodně si tohoto výkonu vážím, protože hodně vypovídá o Honzově houževnatosti.

1smejkal.jpg

Na 60 metrů nastupoval mezi žáky i Lukáš Sauer. Tomu ale příliš nepomohl ulitý start jednoho ze soupeřů, když v následném opakovaném startu Lukáš celkem dosti zaspal (7,75 s). Finále mu tak bohužel uniklo, stejně jako možnost bodovat za tým. Na stopadesátce Lukyn zaběhl 18,37 s, což v tvrdé konkurenci na body opět nestačilo. Lukáš tak nakonec přispěl k zisku 10 bodů ve štafetě 4x60 metrů společně s kluky z naší skupiny (Křižka, Šmejkal, Hovorka).

1sauer.jpg

Na Adamu Křižkovi bylo celý den vidět, že se konec jak se říká v kolínské atletice "našel". Bavilo mě to průběžně sledovat. Podobně jako Lukáš Sauer ani Adam na individuální bodíky nedosáhl (7,69 s, 18,42 s), ale jak se v závěru programu ukázalo, body ze štafety byly velmi důležité pro napínavý průběh a boj o bronzové medaile, který sice nevyšel, ale zbraně ani dobrou náladu jsme rozhodně neztratili.

1krizka.jpg

Martin Hovorka byl s výkonem 39,63 s na individuální třístovce bez bodů. Nicméně při pohledu do startovní listiny jsme to tak trochu tušili již předem. Martin ale v závěrečných minutách celého závodního dne opravdu bojoval jako lev. Nejprve s krátkou štafetou 4x60 m opět potvrdil zlaté pravidlo seběhaného týmu, který finišoval na 3. místě a následně opravdu takticky vyzrálým způsobem napomohl k celkovému 2. místu naší dlouhé štafety 4x300 metrů. Jeho výkon zejména v prvních 200 metrech mě hřál u srdce. 

1hovorka.jpg

Dvojstart na 300 a 150 metrů absolvoval Ondra Musil. Ten měl v letošní sezóně poměrně dlouhé a vleklé zdravotní obtíže, ze kterých se ale včas před MČR dostal. A tak mohl napomoci svému družstvu.  Na třístovce zaběhl Ondra 2 body za výkon 39,49 s. Následný závod na 150 metrů mu sice bodíky pro družstvo nevynesl, ale nový osobní rekord je vždycky určitou vzpruhou a věřím, že pro Ondru je jeho nový osobák 18,22 s pozitivní vlaštovkou. Závěrečný sprint ve třístovkové štafetě našeho A kvarteta byl pro Ondru v mezičase 38,4 s hodně svižným kalupem a i tohoto výkonu je potřeba si vážit. Společně se svými štafetmany se totiž podílel na zisku 11 bodů za 2. místo.

1musil1.jpg

Posledním zástupcem naší skupiny byl Jindra Onufer. Ten byl nejprve nasazen k závodu na 800 metrů, kde sice na body nedosáhl za výkon 2:21,86. Nicméně alespoň máme z tohoto startu docela důležitou informaci-  Jindra se nebojí pro tým absolvovat cokoliv a nedělá mu problém se s tím ztotožnit. V závěrečných štafetách následně Jindra prokázal, že má celkem rychlé motorické učení, protože v krátké štafetě předvedl velmi kvalitní technickou úroveň. Největší drama nastalo ale až v závěrečných štafetách na 4x300 metrů, kde v B štafetě běžel právě Jindra, který celou štafetu rozbíhal z bloků a jehož kvalitní běžecký výkon na úrovni 40,5 s podpořil rovněž i Honza Šmejkal (39,3 s), jenž byl finišmenem této štafety. Štafeta doběhla na celkovém 5. místě mezi všemi bodovanými štafetami. Bohužel však ze strany rozhodčích následovala diskvalifikace za běh po čáře a druhém úseku. Bohužel proti tomuto verdiktu nešlo smysluplně protestovat, a tak naši kluci ztratili cenné bodíky, které by jim v celkovém součtu vynesly bronzové medaile. 

1onufer.jpg

Jednoznačně ale ve mě tento závod zanechal jen a jen pozitivní dojem a věřím, že klukům i holkám zůstanou dobré vzpomínky z tohoto závodu, i když nebyly nakonec umocněny medailí na krku.

1zactvo.jpg