Jdi na obsah Jdi na menu
 


Z Mistrovství ČR žactva vezeme bronz ze štafety žáků, 2 oddílové rekordy a vynikající finále Anety Bedrnové.

Víkend 4.-5.3.2023 patřil halovému Mistrovství ČR žactva. Z naší tréninkové skupiny se jej zúčastnila poměrně velká skupina atletů atletek v počtu 7 účastníků a jsem rád, že díky účasti na mistrovském závodě posbírali během celého víkendu hromadu zkušeností do budoucna.

1skupina.jpg

Velmi dobrou formu si do Ostravy přivezl Honza Šmejkal, jenž ve své první disciplíně vylepšil osobní rekord téměř o dvě desetiny na aktuálních 7,44 s. Tento výkon mu vynesl nečekaně vysoké umístění na 9, příčce. I přes to, že je to výkon velmi rychlý, přesto nestačil na finálovou osmičku postupující do bojů o medaile. Přesto nemůžeme být nespokojení! V nedělním programu si Honza dosprintoval ve svém druhém závodě na 150 m pro další výborný osobák, když stlačil časomíru poprvé pod hranici 18 vteřin na aktuálních 17,96 s. To už je hodnota výkonu, která před letní sezónou ambiciózně nasvědčuje poměrně kvalitním výkonům. I zde to Honzovi vyneslo 9. místo a myslím, si, že při jeho premiéře na individuálním MČR je to více než slušná vizitka!

1smejkal2.jpg

Lukáš Sauer na poslední chvíli získal právo startu na 60 m. Mistrovský start mu však nevyšel příliš podle představ. Z mého pohledu byl výkon divně křečovitý. Možná svázaný atmosférou a možná prostě jen se došlo k relativně běžnému scénáři, kdy závodník přejde z jiného sportu, rychle udělá kvalitní výsledky a poté následuje období stagnace. Druhý den to na 150 m vypadalo jednoznačně projevem lépe. Už to nebyl tak svázaný a tuhý projev. Proto byl výkon na této trati z mého pohledu kvalitnější než na šedesátce. Oba výkony (60 m - 7,90 s, 150 m - 18,84 s) zařadili Lukáše při jeho premiéře na MČR na 24. resp. 23. místo. Je potřeba si ale na tomto místě popravdě říct, že je to 23. místo v celé ČR, a proto si i tohoto umístění velmi vážím!

1sauer2.jpg

 V sobotním podvečerním programu jsme měli ještě dva zástupce na nejdelším žákovském sprintu.  Ondra Musil rozběhl svou trať rozvážně, ale v průběhu začal velmi dobře a průběžně zrychlovat tempo. Závod mu vynesl první čas pod 40 vteřin, když si zapsal osobní rekord na hodnotě 39,87 s. Celkově se jednalo o 19. příčku. Z mého pohledu sympatický výkon, na kterém bych rád stavěl do budoucna.

1musil1.jpg

V případě Martina Hovorky to bylo téměř jako hra va bank. Martin do toho od začátku opravdu šlápl a já jen čekal, kdy ho to "klepne". Naštěstí k tomu došlo až na cílové čáře, kdy Martin v naprostém vypětí vpadl do cíle. Nicméně se mu mistrovský závod povedl nad míru nečekaně, když mu časomíra naměřila výkon 39,45 s, což v celkovém součtu znamenalo 14. místo. 

1hovorka.jpg

V nedělním programu nastupoval k rozběhům na 150 m Štěpán Holeček, na němž bylo vidět, jak hodně mu v jeho hlavě a psychice pomohlo to, že se týden před tím vypravil do Ostravy na MČR dorostenců, kde startoval v B štafetě. Zkušenosti zde nabyté dokázal velmi dobře zužitkovat. Ve svém běhu na 150 m si velmi dobře poradil se zatáčkou a ostravská hala se mu  odvděčila novým osobákem 18,14 s, což znamenalo celkově 15. příčku. Věřím, že pro jeho hlavu to bude velkou vzpruhou a motivací.

1holecek.jpg

Nejlepší individuální výsledek na tomto MČR z  celého našeho oddílu zaznamenala Aneta Bedrnová. Ta mě dokázala opravdu šokovat hned v sobotních rozbězích na 60 metrů, když nejdříve zaběhla další výrazný osobní rekord 7,80 s, který ji vyhoupl do finálového závodu, v němž navíc ukrojila další setinu na 7,78 s!

1bedrnova4.jpg

U Anet jsem si nebyl jistý, jak vlastně celé MČR zvládne po psychické stránce, ale přesvědčila mě, že i v této oblasti má velmi silné stránky, protože ne každá dívčina, která dělá atletiku sotva půl roku, by si  s touto situací dokázala takto dobře poradit. Výkon 7,78 s znamenal v nabité konkurenci senzační 5. místo a navíc si Aneta uzmula zápis do oddílových rekordů na této trati mezi staršími žákyněmi. Moc gratuluju!

V nedělním programu si Aneta odbyla další mistrovský závod a to na 150 m, kde opět ukrajovala ze svého maxima, když zaběhla 19,247 s, což znamenalo umístění ve finálové osmičce (8. místo), ale finálový závod se jí netýkal, neboť halové závody na oválu se běhají v 6 drahách. Nicméně i zde jsme byli více než spokojení a věřím, že si Anet odnesla jen ty nejlepší dojmy a vzpomínky.

1bedrnova2.jpg

Posledními disciplínami, které naše skupina na tomto MČR zaznamenala, byly štafety na 4x200 metrů. Nejprve běžela sestava děvčat, kde nechyběla Aneta Bedrnová a také Mia Plačková. Obě jako de facto nováčci svoji roli splnili velmi dobře a s nahecovanou atmosférou i těžkou situací a náročným rozcvičováním spojeným s průchodem do call roomu, zvládly obě velmi dobře. Štafeta ve složení Bedrnová, Ježková, Plačková, Stachová zaběhla čas 1:48,07 a umístila se celkově na 13. místě.

4x200-zakyne--1-.jpg

Na úplný závěr mistrovství přišla jediná medaile pro náš oddíl. Moc mě těší, že naše tréninková skupina opět ukázala, že štafetové úspěchy nestojí bokem, protože ve štafetě žáků se prezentovala čtveřice z naší skupiny. Kluci ve složení Honza ŠMAJKAL, Ondra MUSIL, Štěpán HOLEČEK a Lukáš SAUER byli nalosováni do prvního běhu, v němž si doběhli pro výborný čas 1:38,02. V tu chvíli drželi průběžné druhé místo, protože je v tomto běhu porazili pouze borci z Brna. V druhém běhu však předvedla čtveřice plzeňských sprinterů vynikající výkon, po kterém se naše kvarteto posunulo na průběžnou 3. příčku. Poté následovaly ještě další 3 běhy a nervy jsme tedy museli krotit do posledního závodu. Poté však bylo již jasné, že kolínská štafeta poveze tohoto Mistrovství ČR bronzové medaile. 

4x200-zaci2.jpg

Klukům za tyto medaile moc gratuluji a jsem rád, že každý našel v týmu svou pozici, která věřím i mentálně korespondovala s tím, co bylo pro náš výkon důležité a potřebné. všichni čtyři mě v tom utvrdili, když Honza rozběhl celý závod na první pozici a nekompromisně závod napálil. Ondra poté předvedl opravdu ukázkový seběh a dravost při práci do protizatáčky. Štěpán naplnil moje slova výše o tom, že byl nabytý zkušenostmi z předchozího týdne a ukázal při předávce do třetího úseku lokty. Finišmen Lukáš poté naplnil moje slova o tom, že na finiši potřebujeme někoho s tvrdými lokty a velkou houževnatostí. 

Kromě bronzových medailí znamenal tento výkon pro kluky také nový oddílový rekord. Na tomto místě je potřeba si říct, že je to jednoznačně kvalitní výkon, neboť držitelé toho předchozího nebyli žádná "béčka" (1:38,71 Kratochvíl, Synek, Konvalina Š., Vinduška - 2019). Takže ještě jednou gratuluji a níže doplňuji jednotlivé mezičasy na úsecích. Zde je potřeba podotknout, že sestava jednoznačně vytěžila maximum z toho, že všichni borci podali vyrovnané výkony a to bylo naší nejsilnější zbraní.

4x200-zaci5.jpg

úsek jméno mezičas
1. Jan ŠMEJKAL 24,0 s
2. Ondřej MUSIL 24,7 s
3. Štěpán HOLEČEK 24,7 s
4. Lukáš SAUER 24,4 s
    1:38,02

 

4x200-zaci1.jpg

 

 

Náhledy fotografií ze složky MČR žactva (4.-5.3.2023 Ostrava)