Jdi na obsah Jdi na menu
 


Velká cena Kolína s deseti osobáky a za výborných sprinterských podmínek.

Ve středu 23.8.2023 se na domácím stadionu uskutečnil již 87. ročník Velké ceny Kolína. Počasí i větrné podmínky tentokráte opravdu dobře nahrávaly sprinterským disciplínám, na nichž se sešlo poměrně početné startovní pole navíc se zvučnými jmény. V kategorii mužů tak mohl kolínský stadion vidět českého rekordmana Jana Velebu a také odchovance z naší tréninkové skupiny a bývalého kolínského sprintera Standu Jíru, jenž má v letošní sezóně jak halové tak i té venkovní vynikající výkonnost a patří do užší české špičky na třetím místě českých tabulek 100 metrového sprintu. Pro kluky, kteří měli štěstí a byli nalosováni do běhů s těmito borci, to musel být jedinečný zážitek!

 

Z naší skupiny velmi dobře závodila Jana Šafránková, která si naordinovala absolvovat celý sprinterský trojboj. Zde se jí podařilo složit nový osobní rekord v hodnotě 2702 bodů a ve vysoké konkurenci za něj brala čtvrté místo. Dílčí výkony měla Jana hodně svižné- 60 m 7,73 s (venkovní osobák), 100 m 12,20 s a 200 m v novém osobním rekordu 25,35 s. Jana je "závoďák" a vypjaté duely se svými soupeřky má jednoznačně moc ráda a hodně ji motivují. Každopádně posun na dvoustovce jsem očekával již delší dobu a až tentokrát sedlo úplně vše - podmínky, dráha, motivovanost. 

1safrankova.jpg

Nový a výrazný osobní rekord si na 60 m zaběhla i žákyně Mia Plačková, která využila nalosování do nejrychlejšího rozběhu, kde zdolala 8,02 s.  Mia se mi den o dne líbí víc a víc. S postupem času je patrné, že jí sedí technika daleko lépe a jako velké pozitivum spatřuji v tom, že si vylepšila startovní reakci a výběh z bloků. Hodně na tom pracujeme a viditelně to nese ovoce!

1plackova.jpg

Dva osobáky padly na 60 m i mezi žáky a to zásluhou Ondry Musila, který zaběhl 7,69 s a vylepšil si rok staré maximum a Adam Křižky, který mě časem 7,70 s velmi potěšil a vlastně tak trochu i překvapil. Podobně jako u Mii zde vidím pokroky v technické stránce.

1musil.jpg

1krizka.jpg

Nový osobní rekord na šedesátce zvládl překonat také dorostenec Martin Dupák (7,59 s), ale zatím po předprázdninové zdravotní pauze je tento posun patrný na této kratší sprinterské trati. V delších sprintech si zatím asi budeme muset počkat.

1dupak.jpg

Ve vloženém závodě žáků na 300 metrů si hodně odvážně hned od startu vedl Štěpán Holeček, v jehož případě mě lákalo zjištění úrovně jeho rychlostní vytrvalosti a myslím, že jsme se dobře rozhodli, protože Štěpán se hned od začátku s ničím nepáral a navíc vydržel svižné tempo až do cíle, kterým proběhl překvapivě jako vítěz v novém osobáku 38,75 s. Výkon podtrhuje jeho aktuální výkonnostní progres a jsem rád, že vzal tuto výzvu za svou a proměnil ji v tento výkon. Štěpán si navíc na začátku programu Velké ceny odběhl ještě kvalitní šedesátku za 7,48 s a právě on společně s Frantou Hančem běželi ve stejném běhu s Janem Velebou a Standou Jírou. Věřím, že od nich něco okoukali :) . Pro Frantu navíc znamenal součet 2106 bodů z celého trojboje nový osobní rekord.

1hanc-holecek.jpg

Kvalitní souboj svedli i další kluci za Štěpánem a oběma jak Ondrovi Musilovi (39,03 s) tak Martinu Hovorkovi (39,24 s) to vyneslo nové osobáky. Na tenhle závod se fakt moc hezky dívalo. Bylo to mezi všema třema klukama vypjaté a všichni z toho vytěžili nová maxima. Gratuluju!

1hovorka-musil-holecek.jpg