Jdi na obsah Jdi na menu
 


V Mladé Boleslavi jsme předvedli rychlé čtvrtky. Lukáš navíc srazil historický oddílový rekord o půl vteřiny!

V neděli 28.5.2023 proběhlo v Mladé Boleslavi 2. kolo 1. ligy mužů a žen, v němž bojovala za kolínské týmy také čtveřice z naší tréninkové skupiny. Mezi ženami si na startu 100 metrů ve svém rozběhu prošla opravdu nepříjemnou situací Jana Šafránková, kterou rozhodčí nejdříve vyloučili za předčasný start. Janča ale velice duchapřítomně podala protest, pod nímž následně tento závod opakovala. Po závodě zasedla jury závodu, aby tento protest vyřešila a usnesla se nad tím, že protest byl z naší strany oprávněný, a tak Jana mohla jako vítězka svého rozběhu postoupit do finále A.  V něm předvedla solidní výkon 12,10 s nyní můžeme jen litovat toho, že díky zkušenosti z rozběhu si ve finále dávala snad až velkého "majzla" při startovní reakci. Dalším startem na 200 metrů se Jana dokázala velmi slibně přiblížit svému osobnímu rekordu, když zaběhla 25,61 s. Škoda posledních 40 metrů, kde cítila křeče.

 

Dobrého výsledku blízkého hranici osobního rekordu dosáhl také v závodě na 400 m překážek Matěj Novák, jenž si zaběhl letošní nejlepší výkon 58,45 s, s nímž velmi vysoko bodoval pro družstvo mužů. První polovina Matějovi vyšla technicky velmi slibně, ale poté následovaly mírné technické problémy. Každopádně vím, že běžeckou formu v současně chvíli má Matěj velmi slibnou, tak nyní jen prodat! 

 

Velmi nervózně jsem očekával naše další dva starty na 400 metrů. S Lukášem Soukalem a Šimonem Kratochvílem jsme se rozhodli, že toto kolo využijeme právě pro start na "čtvrtce". V případě Lukyna ,který běžel v prvním běhu jsme měli plán na 48,0 s. Byl to odvážný plán, ale založený na reálných faktech a podkladech z tréninků. Rychlost jsme si ověřili v minulém týdnu při startu na dvoustovce, takže jsme věděli, že do tohoto závodu jdeme v plné síle. Podle mezičasu na 200 metrech bylo vidět, jak moc důležité bylo předem určené správné rozložení tempa, které jsme si naplánovali na 23,2 s. Lukáš v tomto mezičase nakonec při závodě probíhal za 23,1 s a díky tomu měl v druhé polovině trati dostatek sil oproti svým soupeřům. Na třístovce další mezičas jako podle předpisu 34,8 s, takže bylo jasné, že se blíží velký čas!

V cílové rovince odpadal jeden soupeř za druhým a o výsledku celého závodu rozhodovala až cílová fotografie, kde Lukyn prohrál první místo o 2 setinky. Přesto v tomto případě nelze hovořit o prohře, neboť výsledný čas 48,01 s má svou velkou kvalitu. Je to pochopitelně Lukášův osobní rekord  navíc je to rovněž i nový oddílový rekord v kategorii mužů a také kategorii mužů do 22 let. Největší příběh se silným nábojem ale vidím v tom, čím si Lukáš prošel letos v zimě, když se zranil, a jak to dokázal překonat. Je to silný příběh a jsem rád, že jsem byl jeho součástí a mohl stát za Lukynovým úspěchem, který navíc dotáhl z mého pohledu do důležitého cíle i díky úspěšně zdolané další výzvě v podobě maturity, kterou zdárně absolvoval tento čtvrtek před závodem. 

1soukal.jpg

Druhým čtvrtkařem byl Šimon Kratochvíl. Jemu z mě nepochopitelných důvodů a za relativně nepříjemných okolností přiřadil řídící soutěže 8. dráhu v posledním běhu závodu na 400 metrů. Ačkoliv má Šimon běženo letos v hale 50,19 s, s čímž by pochopitelně patřil do prvního nejsilnějšího běhu, rozhodl to řídící soutěže takto.  Bohužel ani na moji prosbu s adekvátním odůvodněním nebral ohled . Bohužel je smutné, že pracovník, jenž je delegován z pověření Českého atletického svazu, může takto zásadně a nesmyslně ovlivnit celý závod! Pro mě jako trenéra a současně i pořadatele mnoha závodů je to nepochopitelné. Vždycky mám prioritu v tom, aby na prvním místě byl závodník a snažím se udělat maximum pro to, aby vše, co při pořádání závodů děláme, bylo ku prospěchu atletů.

Šimon tak musel ve svém běhu prakticky od výstřelu až do protnutí cílové pásky běžet úplně solo závod. I přesto se mu podařilo zaběhnout velký osobní rekord 49,75 s,  s nímž se v celkovém pořadí umístil na 6. místě. Tempo se mu podařilo rozběhnout rovněž dobře v mezičase na 200 m za 23,7 s. Poté se ale teprve v plném světle ukázalo jak zásadní vliv mělo rozhodnutí o nasazení do nejslabšího běhu, protože v druhé půlce trati se neměl Šimon s kým "tahat", a tak mu nakonec druhá půlka oproti našemu plánu "spadla" na 26,1 s místo 26,1 s místo 25,7 s. Zdá se to jako malý a nevýznamný rozdíl 0,4 s, ale věřím, že při závodě v kontaktu se soupeři, by Šimon mohl běžet pod 49,50 s. Zpět už to nevezmeme. I tak se jedná o Šimonův nový osobní rekord, jehož kvalitu navíc podtrhuje fakt, že se jedná o druhou nejrychlejší čtvrtku v historických tabulkách juniorů  a 7. nejrychlejší v dospěláckých tabulkách. 

1kluci.jpg

400 metrů

Celkově

1.   Soukal L.                    48,01           23     (03)  

2.   Baláček Z.                  48,50           13     (93)                

3.   Hegyes J.                   48,5              64     (46)              

4.   Nosek V.                    49,0              74     (56)                           

5.   Skřivánek F.              49,5              64     (44)

6.    Šindelář J.                 49,68           13     (93)

7. Kratochvíl Š.                 49,75            23    (04)

8.   Petrlík J.                     49,7              66     (48)

9.    Tůma J.                      49,90           07     (88)

10.    Kunt J.                        49,97           16     (95)

             

19 let                                                                                     

  1.   Soukal L.                    49,34           22     (03)   

  2. Kratochvíl Š.                 49,75            23    (04)       

  3.   Tůma J.                       49,90           07     (88)               

  4.   Baláček Z.                  50,12           12     (93)              

  5.   Koška M.                    50,32           19     (00)                 

 

 

Náhledy fotografií ze složky 2. kolo I. liga (28.5.2023 Mladá Boleslav)