Jdi na obsah Jdi na menu
 


Úspěšný start do nové atletické sezóny jsme absolvovali v německém Chemnitzu!

V sobotu 7.1.2017 časně ráno si 17 atletů přivstalo, abychom se společně vypravili na mládežnický mítink v příjemném prostředí atletické haly v německém Chemnitzu. Ačkoliv díky zpoždění závodů a také nepříznivé situaci na silnicích jsme domů dorazili až v neděli po půlnoci kolem půl druhé ráno, myslím, že se tato pouť vyplatila. Aby také ne! Vždyť jsme z Německa odvezli na 15 osobáčků, 8 medailí a především velmi kvalitní výkony na startu nové sezóny.

Kompletní výsledky ze závodů jsou k dispozici ZDE.

20170107_104858.jpg

j

Jako úplně první disciplínou byl pro naši výpravu skok vysoký. Dorostenci Tomáš Puczek a Štěpán Šanc zde kvalitně zaskákali. Líbilo se mi to! U Tomáše bylo sice po prodělané viróze trochu absence síly, ale výkon 185 cm je z mého pohledu úplně dostačující. Navíc se Tomášovi v následujícím programu podařilo vytvořit si nový osobáček na 60 m a poprvé tak zaběhnout trať pod 8 vteřin (7,92 s).

h

Štěpán Šanc se tentokrát ve výškařském sektoru cítil jako ryba ve vodě a na celkovém dojmu to také bylo znát. Pohodové, příjemné a na "oko"  plynulé a čisté skákání. Paráda. Po zdolaných 190 cm a dvou neúspěšných pokusech na 195 cm Štěpán našel odvahu a poslední pokus si nechal na další postupnou výšku 201 cm. Bohužel neúspěšně, ale rozhodně toto Štěpánovo rozhodnutí hodnotím pozitivně a jsem rád, že už začíná během závodu přemýšlet nad důležitými věcmi a nezabývá se blbostmi devil. I pro něj jsem v rámci těchto závodů připravil test maximální rychlosti v podobě závodu na 60 m a i Šancíkovi se vyvedl dobře. Osobák 7,62 s je moc hezký.

dsgs

Trio výškařů doplňoval starší žák Standa Bělka. A světe div se: jako přes kopírák! Výkon těsně za osobáčkem (175 cm), pokusy o nový PB na 180 cm sice neklaply, ale třetí pokus na této výšce tak tak spadl. Málem jsem se radoval, ale laťka se poroučela k zemi. Nicméně obrovská pochvala pro Standu za technickou stránku skákání v Chemnitzu obzvláště, když vezmu v potaz, že tréninků zatím Standa absolvoval jak šafránu. A co test na šedesátce? Osobák! 8,02 s. No prostě výškaři váleli.

Hned po výškařích nastoupil do trojskokanského Pepa Bernat. I když jeho start v Německu byl až do poslední chvíle nejistý, neboť ho dva dny před závodem potrápil dosud neznámo čím způsobený otok pod okem, který zaléčil antibiotiky. I přesto si v této soutěži dokázal třikrát vylepšit osobák až na konečných 12,81 m. Senzace a navíc jsem musel konstatovat, že i Pepa se dokázal oprostit od "nervů" a všechny pokusy byly hezky "točené" dopředu. Pepo, pochvala!

img_0692.jpg

Poté už se na vnitřní rovince rozběhly závody na 60 m překážek, kde jsme do bojů o medaile nastoupili ve velkém obsazení. Mezi dorostenci zaklekl do bloků této tratě Honza Bouma. Závod bohužel po kolizi na čtvrté překážce nedokončil, ale kdo to viděl na živo, musel zírat asi jako já... Takhle jsem Honzu ještě běžet neviděl. Suprový start, dravost, síla, rychlost. Asi i to ve finále znamenalo, že během tratě Honza ztratil kontrolu nad frekvencí, a proto naběhl do 4. překážky, za kterou se poroučel k zemi. Nicméně je vidět, že až se to povede, bude se suprový čas.

Mezi staršími žáky zastupoval náš oddíl i tréninkovou skupinu Tomáš Konvalina. Kvůli bolestem zad neabsolvoval přípravu týden před závody, ale zdá se, že mu to vůbec nevadilo. V rozběhu velmi podobný projev jako Honza Bouma, takže lambáda. yes Výsledný čas 8,85 s je zlepšení osobáku o neuvěřitelné 4 desetiny a jednoznačně si tak Tomáš zajistil účast na halovém Mistrovství ČR žáků. Ve finále sice již tento čas Tomáš nezopakoval, ale medaile za 3. místo byla dostatečnou záplatou.

Nad překážkami se představili i nováčci v kategorii  starších žáků. Filip Moc se s těžkým úkolem popasoval velmi dobře a zaběhl solidních 10,37 s. U Honzy Bráta jsem vsázel na čas pod 10 vteřin a také to tak po prvních dvou překážkách vypadalo. Pak ale zasáhla nějaká vyšší moc, ani Honza sám nevěděl, jak se to stalo, když jsme si o tom po závodě vyprávěli. Prostě se mu podlomila noha a opticky to vypadalo jako když v rozjetém autě zatáhnete ruční brzdu. Nakonec závod Honza dokončil, ale čas 10,99 s nás úplně nepotěšil. Na šedesátce si Honza alespoň trochu spravil chuť a zaběhl si nový osobák 8,33 s.Takže z Chemnitzu nakonec mohl odjíždět spokojený.

Na nových překážkách se však zadařilo Pepovi Šedivému. V rozběhu sice zaváhal na první překážce, kde to vypadalo, jako by si spletl disciplínu se skokem do výšky wink. Přesto se mu povedlo zaběhnout čas 10,18 s, kterým se kvalifikoval do finále a zde se již začátečnická chyba neopakovala a na čase se to hned projevilo. Takže 10,11 s je prozatím Pepovým osobáčkem nad překážkami ve starších žácích. Aby toho Pepa neměl málo, probojoval se do finále na hladké šedesátce. V rozběhu osobák za 8,17 s nedovedl ve finále zopakovat, ale po 4 závodech se není čemu divit.

Posledním zástupcem nad překážkami byla Adélka Mrkvičková. ve starších žákyních zaběhla 11,82 s, což je vylepšený osobáček, ale výkon je to prozatím hodně limitovaný tím, že jsme neměli mnoho příležitostí překážky trénovat.

Další velkou skupinou závodníků tvořili sprinteři na hladké šedesátce. Mezi staršími žáky se výrazně prosadil Jirka Šámal. Už v rozběhu vyrovnal svůj osobní rekord 7,63 s a postoupil do finále. Zde si "na chlup" tento čas zopakoval a na cílové pásce byl vyhodnocen na třetím místě. Jirka nastoupil ještě do závodu v dálkařském sektoru, kde si vybojoval nový osobák 524 cm.

Mezi dorostenci byl sprint na 60 m hodně rychlou záležitostí. Marek Řehák nenechal nikoho na pochybách, že má formu a výkonem 7,34 s prošel do finále naprosto jistě. Zde zaběhl 7,40 s bral za tento čas bronzovou medaili. Mára v závěru časového programu zaklekl do bloků ještě na dvoustovce a opět z toho byl velmi solidní čas 23,82 s. Takže jednička s hvězdičkou!

rehak1.jpg

Tadeáš Krakuvčík zaběhl 7,60 s, což je novým osobním maximem. Potom ale vypálil rybník všem soupřům na "čtvrtce". Teddymu hala prostě sedí". Časem 53,33 s vytvořil druhý osobák a navíc suverénně ovládl celou soutěž a odnesl si zlatou medaili.

Double starších žákyň Šárka Havlová a Kristýna Růžičková měla na programu stejnou skladbu disciplín a to sprint na 60 m a běh na 800 m. Šárce se na 60 m zadařilo pokořit osobák a dostala se hluboko pod 9 vteřin (8,72 s). Kristýna svůj PB nepokořila (7,62 s). Na osmistovce to holky statečně rozběhly, ale nakonec se ukázalo, že jim ještě chybí závodnické zkušenosti, které jsou na halových oválech opravdu velmi důležité.

Kvalitní šedesátku předvedl kousek za osobáčkem i junior Lukáš Kupka (7,70 s), který závodil v skoku do dálky. Cílem tohoto závodu jsme si stanovili skočit alespoň "šestku". Skoro se to povedlo (594 cm). Nicméně důležitým poznatkem z dnešního závodu je, že se musíme po roce vrátit k delšímu rozběhu, který jsme tehdy redukovali kvůli chybějící rychlosti.

kupka1.jpg

Velmi kvalitní výkony předvedl v Chemnitzu junior Štěpán Hampl. Na 60 m už v rozběhu, který byl kvalitně obsazeným závodem, pokořil hranici 7 vteřin (6,94 s). Ve finále, které bylo bohužel ze strany soupeřů dosti skrečováno, protože zde běželi pouze tři závodníci, si Hamplík vedl ještě lépe a časomíra ukázala perfektních 6,89 s jen 2 setinky od Štěpánova osobáčku. Na dvoustovce, která byla podobně "vypráskaná" jako finále šedesátky, to bylo opět suverénní představení kolínského rychlíka. 22,21 s je na úvod sezóny a na halovém ovále opravdu dost kvalitní výkon. Myslím, že se máme, na co těšit a pro jednou byl se svým představením dokonce spokojený i Štěpán devil.

hampl1.jpg

sdgas

sadga