Jdi na obsah Jdi na menu
 


Úspěšný Lukyho návrat na 1. lize.

V sobotu 13.5.2023 jsme na kolínském stadionu hostili 1. kolo 1. ligy mužů a žen. Jak družstvo žen tak i mužů dokázalo prolog letošní soutěže ovládnout a shodně vyhráli obě kategorie. Do bojů v kolínských barvách nastoupilo z naší skupiny celkem 6 sprinterů a sprinterek.

1skupina.jpg

Hned v úvodních rozbězích na 100 metrů jsme byli vidět velmi výrazně. Jana Šafránková se nacházela ve velmi dobré formě a jedinou kaňkou byl obrovský protivítr, který prakticky doprovázel celé závody. Nicméně podmínky měli všichni stejné, a tak jsem byl spokojený za to, že se Janě povedlo implementovat do svého závodního výkonu elementy, které jsme pilovali na tréninku. Zejména výběh a první fáze cca 15 metrů po výběhu z bloků doznala značných z mého pohledu pozitivních posunů. Každopádně si Jana vítězstvím  ve svém rozběhu (12,34 s) zajistila A finále, kde se ještě zlepšila na 12,21 s. Za daných podmínek pro mě velmi kvalitní výkon navíc v celkovém pořadí na 2. místě. Další kvalitní výkon si Jana zaběhla na 200 metrů, kde atakovala svůj osobák, který jí těsně utekl po výkonu 25,65 s. Nicméně i tento výkon značí, že jsme celou přípravu směrovali správným směrem.

1safrankova1.jpg

Druhou zástupkyní v ženském sprintu jsme měli v Anetě Bedrnová, která teprve coby žákyně startovala na lize úplně poprvé a určitě to první byla velmi pestrá zkušenost. Moc mě potěšilo, jak si Anetu vzala "pod křídla" Janča, která tak dokonale naplnila roli kapitánky týmu žen. Aneta si nakonec s tíhou a případnou vahou zodpovědnosti poradila navýsost dobře, protože už v rozběhu zaběhla kvalitní čas 12,68 s, aby se tak kvalifikovala do A finále. V něm se představila v ještě lepším světle, protože zaběhla a zlepšila svůj vlastní oddílový rekord kategorie žákyň na této trati, jenž má nyní hodnotu 12,48 s. Pochopitelně s jedná o Anetin nový osobák. Každopádně jsou zde patrné jednoznačné vlohy a věřím, že se nám je bude dařit rozvíjet. Celkově si Aneta ve finále vybojovala asi nečekanou 5. příčku!

1bedrnova.jpg

Mezi muži nastupovali v rozbězích na 100 metrů hned tři borci. Jirka Synek si naprosto s přehledem doběhl pro vítězství za 10,83 s, když příjemně a uvolněně doběhl do cíle. Jako vítěz svého rozběhu automaticky postoupil do finále A. V něm byly podmínky opravdu dost "brutální", protože foukalo -1,8 m/s. Pozitivem při mém hodnocení však bylo, že Jirka dokázal cca 50 metrů držet krok s borci, kteří jsou starší a během přípravy doslova "buší" v posilovně. V tomto směru máme zcela záměrné rezervy. Každopádně Jirka cíl vypustil, neboť bylo jasné, že na lepší než 4. místo to v tomto závodě již nebude, a tak volnoběhem proťal cíl za solidních 10,98 s na čtvrtém místě. Z mého pohledu vlastně velmi duchapřítomné rozhodnutí.

1synek1.jpg

Šimon Kratochvíl zatím na 100 metrů nemůže najít ideální závod. Sice se mu dokázalo postoupit do B finále ze svého rozběhu (11,34 s), v němž se dokázal ještě vylepšit na 11,24 s, což znamenalo celkovou 8. příčku. Výkon však zatím pokulhává za naším očekáváním. Závod na 200 metrů však bylo úplně jiné kafe. Šimon si ve svém druhém běhu ze čtvrté dráhy doběhl pro aktuální sezónní maximum 22,15 s, což mu vyneslo nečekané 4. místo. Rozhodně byl ale tento výkon za daných povětrnostních podmínek ambiciózním počinem, z kterého jsem měl velkou radost. I Šimon sám cítil, že to dobře šlapalo. 

1kratochvil1.jpg

Dorostenec Franta Hanč dostal příležitost závodit v tomto závodě až na poslední chvíli kvůli absencím v týmu mužů. Jeho start chápu jako de facto zkouškou v ostré polní. V rozběhu na 100 metrů zaběhl Franta vzhledem ke svému osobáku průměrný výkon 11,77 s. Nicméně v relativně chladném počasí, proťáku a při sestavě silných sprinterů kolem něj to opravdu v případě Franty neleze brát jinak než jako dobrou zkušenost. Daleko více mě potěšil Frantův výkon ve štafetě na 4x100 metrů, kde dostal příležitost běžet s klukama z naší skupiny. Vytvořili jsme tak A štafetu ve složení Hanč - Soukal - Kratochvíl - Synek. Kluci dokázali Frantu zdravě nahecovat a současně ukormidlovat případné emoce. Výkon štafety 42,64 s je nad moje očekávání a rozhodně se za něj borci nemusí stydět. Úroveň tohoto času by v některých letech na Mistrovstvích ČR kategorie do 22 let znamenala i medailovou pozici! Takže Franto, štafetové absolutorium úspěšně splněno! :)

1hanc.jpg

Po dlouhé odmlce se na závodní dráhu do bloků na 20 metrů vrátil Lukáš Soukal. Ten se v zimní sezóně zranil, a tak jsme "halu" vypustili a velmi důkladně se věnovali léčbě, následné rehabilitaci a v neposlední řadě postupné tréninkové zátěži. S Lukynem jsme se dohodli, že tento start budeme brát jako tzv. testovací. Bylo fajn, že si dokázal hlavu nastavit do tohoto režimu a k závodu i tak nastupoval. Z mého pohledu jsem podle tréninků byl přesvědčen, že jsme na dobré cestě v přípravě a nyní bylo potřeba v tomto směru utvrdit i Lukáše. To si myslím, že se povedlo, protože svůj běh na 200 metrů dokázal běžet od startu velmi sympaticky, s chladnou hlavou. Současně se mi líbil na Lukynovi poměry výrazně dobrý start, který mu hned v úvodu dodal sebejistotu. Lukyn ale nešlapal do naprostého úsilí, nechal svému běhu volný průběh  a možná i díky tomu se dokázal vytáhnout ke kvalitnímu času 21,98 s. Pro mě důkaz toho, že jsem se nepletl v mých odhadech. Pro Lukáše důkaz, že stále umí běhat rychle. Rozhodně jsem byl spokojený a vím, že v lepších podmínkách se to rozběhá na rychlejší výkony. 

1soukal.jpg

Jako trenér jsem s nadšením pozoroval, jak se Lukynovi vrátila závodnická "míza" do žil. Ve štafetě 4x100 m splnil roli mentora, když Frantovi přebíral štafetový kolík a v závěrečné štafetě na 4x400 metrů si bojovně ještě stahoval své soupeře ve svižném mezičase 49,0 s. Jsem přesvědčený, že si Lukáš tímto závodem definitivně přehodil výhybku v hlavě a pro mě jako trenéra je velkým povzbuzením sledovat, jak se mu daří.

dsc_5494.jpg