Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tropický gigant v Olomouci: bronzové dorostenky na 4x100 m, Janča o tisíciny čtvrtá a nečekané postupy do semifinále.

Od pátku 28.6. do neděle 30.6.2019 probíhalo letošní Mistrovství ČR v kategorii dorostu a juniorů v Olomouci. Do mistrovských bojů se zapojilo celkem 9 členů naší tréninkové skupiny a všichni se kromě svých soupeřů museli vyrovnat také s tropickými teplotami, které toto mistrovství provázely.

V pátek jsme zahájili rozběhy na 110 m překážek dorostenců. Honza Brát vypadal na posledních trénincích opravdu dobře a i v rozcvičovacím tunelu se mi velmi líbil. Bohužel mu ale při závodě vůbec nevyšel náběh na první překážku a závod dokončil v čase 16,37 s, což je daleko za jeho možnostmi. Celkově se Honza umístil na 24. místě.

1brat.jpg

Daleko lépe si vedl Tomáš Konvalina, jež se během jara příliš dobře necítil prakticky na žádném závodě. Tentokrát mu to ale vyšlo a po rozběhovém času 15,27 s, což je jeho letošní nejlepší výkon, postoupil do sobotních semifinálových bojů. Tomáš byl velmi spokojený a v sobotu také ukázal, že ho postup do semifinále namotivoval, když zaběhl 15,06 s (bohužel s nedovolenou podporou větru +2,2 m/s) a náhle jsme začali pošilhávat nečekaně po postupové příčce do finále. To se nakonec nestalo, ale celková 11. příčka je jednoznačně nad naším očekáváním. Gratuluju!

1konvalina1.jpg

Mezi dorostenci na 100 m jsme měli trojí zastoupení. Na své první MČR se tentokrát podíval Tomáš Sojka, který v letošní sezóně zaznamenal zajímavý výkonnostní progres, díky němuž se na MČR kvalifikoval. V rozběhu zaběhl Tomáš 11,60 s, což ho zařadilo na 24. místo. Přesto si myslím, že mohl být s tímto výkonem 1 desetinu za PB spokojen.

1sojka.jpg

Další dva dorostenci již dokázali postoupit do semifinále. Lukáš Soukal odjížděl na mistrovství s tím, že netušil, jestli mu problémy se zadním stehnem již odezněly či ne. Z rozběhu dokázal Lukáš postoupit napřímo časem 11,52 s, když se umístil na 3. příčce. V semifinále už bylo evidentní, že Luky není zcela připraven na podání výkonu kolem osobáku, kterým by mohl pomýšlet na finálovou účast. Po výkonu 11,62 s obsadil v dorosteneckém závodě celkové 16. místo. Cením si toho, že se Lukáš poté ještě odhodlal k absolvování své druhé disciplíny závodu na 400 metrů, kde doběhl do cíle v čase 52,36 a opět obsadil celkové 16. místo. Každopádně mě Lukáš přesvědčil, že je bojovník a v tuto chvíli je to pro mě nejcennější poznatek.

1soukal.jpg

Velmi milým překvapením byl postup do semifinále 100 m dorostenců Jirky Šámala, který letos zachytil jakýsi restart a po kratší odmlce se vrátil k atletice. Nadšeně jsem celý víkend sledoval, jak si kluci dorostenci užívali svou partu. To mě baví.... Jirka v rozběhu zaběhl 11,36 s, což by byl jeho nový osobák nebýt silného větru do zad +2,1 m/s tedy jen desetinu za nepovolenou hranicí. V semifinále již fouklo regulérně a Jirka předvedl 11,42 s jen 4 setiny za osobákem. Díky tomuto výkonu obsadil celkové 12. místo, což podobně jako u Tomáše Konvaliny hodnotím jako naprostý nadplán!

1samal.jpg

Poslední zástupkyní na 100 metrů byla v kategorii dorostenek Jana Šafránková. Ta dokázala při rozběhu pošetřit síly, což byl náš plán. Z rozběhu suverénně postoupila za "vypuštěných" ale velmi kvalitních 12,35 s. V semifinále do toho již musela šlápnout, neboť rivalek s ambicí postupu do finále bylo samozřejmě mnoho. Jedinou kaňkou na semifinálovém závodě byla celkem velký "proťák" -1,1 m/s, v němž dokázala Janička zaběhnout 12,24 s. Pro mě excelentní výkon, který při ideální podpoře větru mohl sahat klidně pod hranici 12 vteřin. Finále se odehrálo druhý den tedy v sobotu a Janča zde zabojovala jako lvice. Podpora větru byla tentokrát na rozdíl od semifinále neregulérní +2,8 m/s. A souboj to byl opravdu dramatický byť pro naše barvy trochu nešťastný, protože Janča prohrála medaili o tisíciny, když zaběhla shodný čas jako třetí v pořadí 11,99 s. Rozhodně ale nejsem zklamaný! Tohoto výkonu i větrného času si nesmírně vážím. Stojí za ním obrovská dřina a poctivost, s kterou Janča k tréninkům přistupuje. Vážím si i toho, že už od zimní přípravy se Janča spolehla na můj úsudek, když jsme prakticky vynechali dvoustovku ke zranění a "přezávodění". Pro mě je tento výkon jednoznačně na úrovni zlata!

1safrankova.jpg

1safrankova1.jpg

Do pátečních rozběhů na 300 m překážek nastoupila Róza Znamínková, která rozběhla svůj závod odvážně myslím si na úrovni osobáku. Bohužel ji však zklamalo opět odrazové koleno a závod nedokončila po kolizi na šesté překážce. Nicméně jsem byl ale ve finále celkem rád, že do toho nešla čistě bezhlavě, protože by tím dosti možná ohrozila start dorostenecké štafety 4x100 m, jejíž byla členkou.

1safrankova-znaminkova.jpg

Velkou sobotní porci atletiky si zakrojil junior Tadeáš Krakuvčík, který nejdříve absolvoval 400 m a nevedl si špatně , když ve výkonu 51,06 s (26 setin za osobním rekordem) obsadil 15. místo. Poté za 55 minut nastoupil ještě k závodu 400 m překážek. Teddy mě po čtvrtce přemlouval, aby nemusel běžet a tentokrát jsem nepovolil a Teddy to přijal a běžel. Myslím si, že před startem i během trati mě proklínal...ale nakonec se mu to vyplatilo, protože si zaběhl osobák 57,57 s a obsadil 17. příčku. Moc gratuluju, samozřejmě o osobáčku ale v prvé řadě k překonání sebe sama!

1krakuvcik.jpg

Sobotní program uzavíraly štafety na 4x100 metrů. Dorostenci ve ložení Tomáš Sojka, Jirka Šámal, Tadeáš Zákora a Lukáš Soukal pro seběh štafety udělali hodně. Na prvních dvou předávkách to bylo také výrazně znát, protože i proti individuálně rychlejším soupeřům se drželi v souboji o medailové příčky a na předávkách jsme jim vždy výrazně uskočily. Bohužel nám ale poslední předávka nevyšla, když si kluci utekli. Strašně moc mě to mrzelo a kluky ještě více. Je potřeba si z této chyby vzít do budoucna ponaučení a při trénincích více modelovat závodní situace, aby všichni získali dostatek zkušeností, které mohou nahradit případné scénáře přímo v závodě. Kluci, vaší snahy si nesmírně vážím. Vnímám vás jako nastupující generaci a i když byl včerejší závod velikou hořkostí pro nás všechny, nechme si z něj jen to dobré!

Druhý kvartet, který v závěrečných štafetách bojoval byla sestava dorostenek ve složení Kristýna Šlehubrová, Lenka Novotná, Róza Znamínková a Jana Šafránková. I když první dvě předávky měly opravdu hodně daleko k ideálnímu stavu, který jsme trénovali, dokázaly holky donést kolík až k poslední předávce, která již vyšla perfektně a finiš závodu obstarala Janča, která mohutně spurtovala do cíle v čase 48,80 s. První radost jsme měli tedy již hned po doběhu, protože se jedná o nový oddílový rekord. Poté ale zaklekly do bloků ještě dívky z druhého běhu a zde se velmi dobře předvedla čtveřice z Vítkovic, která však v cíli byla o 2 setiny pomalejší a tím bylo jasně, že naše holky si odnesou bronzové medaile! Moc vám gratuluju a pevně věřím, že při ještě lepším tréninku jste schopny běžet minimálně o půl vteřiny rychleji.

1dky4x100.jpg