Jdi na obsah Jdi na menu
 


Superrychlá štafeta obhájila titul Mistrů ČR a časem 40,65 s figuruje na 7. místě českých historických statistik!

27. 7. 2019

Brněnské Mistrovství České republiky v kategorii mužů a žen bylo pro naše barvy úspěšné. Jako první se na brněnském modrém mondu představil Daniel Bezucha, který v běhu na 400 m překážek zaběhl 58,99 s a obsadil v celkovém součtu 19. místo.

1bezucha.jpg

Poté nastupoval do bloků na 400 m hladkých Tadeáš Krakuvčík, který byl v čase 51,90 s o dvě příčky výše tedy na 17. místě.

1krakuvcik.jpg

Obrovsky nabitou soutěží byl sprint žen na 100 metrů, kde závodila dorostenka Jana Šafránková. Ta dokázala dokonale využít rychlou dráhu a navíc také podmínky, když fouklo do zad +1,6 m/s. Ještě pět minut před startem však ukazatel na větroměru hlásil hodnoty mínusové. Zaplaťpánbůh za to, že se vítr otočil, neboť si Janička doběhla pro poměrně velké zlepšení osobního rekordu a vlastního dorosteneckého oddílového rekordu, který má od včerejška hodnotu 12,14 s. A to bychom ještě mohli být kritičtí, protože na prvních 20 metrech to nebylo z pohledu techniky úplně na jedničku. Každopádně je zde obrovský potenciál a vždycky je dobré vědět, kam se lze posouvat. O kvalitě startovního pole svědčí i to, že s tímto výkonem se Janča umístila "až" na 11. místě. Na druhou stranu si Jana tímto umístěním vyrovnala svoje prozatím nejvyšší umístění v elitní kategorii po letošním umístění na halovém šampionátu. Jančo, ještě jednou velká gratulace!

Stovka mužů byla možná ještě o trochu více nabitější podívanou. Už v rozbězích naznačili borci, že nenechají nikomu a nic zadarmo. Štěpán Hampl nastupoval v rozběhu po boku národního rekordmana Zdeňka Stromšíka a z druhého místa postupoval na jistotu časem 10,55 s. Finálová bitva byla opravdu velkou podívanou. Jan Veleba dokázal v krásném závodě vyrovnat národní rekord za 10,16 s a Zdeněk Stromšík mu zdatně sekundoval v čase 10,17 s. Pro naše barvy to bylo trochu smolné finále, neboť Štěpán těsně před zakleknutím naprosto ztratil koncentraci. Protože ho už docela dost dobře znám, bylo mi na tribuně naprosto jasné co se stane, když se začal kolem sebe ohánět a odhánět vosu, která mu znepříjemnila chvíle předstartovní přípravy. Je to skoro až úsměvné, ale i to ke sportu patří. Chyby se ale neodpouštějí a Hamplík si z této zkušenosti bude muset vybrat jen to pozitivní a do budoucna se z toho poučit. Nakonec z pohledu umístění to dopadlo ještě nádherně, neboť v superrychlém závodě bral Štěpán ceněnou 4. příčku za zkreslený čas 10,64 s.

1hampl.jpg

Poslední disciplínou pátečního dne byly štafety na 4x100 metrů. Mezi ženami startovalo také kvarteto Zuzka Pražáková - Lenka Novotná - Róza Znamínková a Jana Šafránková. Holky předvedly z mého pohledu maximum, na co v této chvíli měly. Závod opanovala děvčata z USK, která překonala klubový národní rekord a i další štafety v pořadí se prezentovaly velmi rychlými časy. Pro byla v cíli přisouzena za čas 49,46 s 6. příčka.

 

Štafety mužů byly daleko více dramatičtější, ale naštěstí pro nás v cíli se zlatou příchutí. Po letošních dvou nedoběhnutých štafetách na MČR do 22 let a MČR dorostenců kluci konečně prolomili smůlu a dokonale se v Brně prezentovali. Čtveřice Matyáš KOŠKA - Dominik HOLUB - Stanislav JÍRA a Štěpán HAMPL zaběhla v čas 40,65 s, čímž se v dlouhodobých republikových tabulkách usadila na neuvěřitelném 7. místě .O kvalitě výkonu hovoří i fakt, že ve srovnání letošních  kvalifikačních požadavků na Mistrovství Evropy do 22 let zaostali kluci s naší oddílovou (!) štafetou o pouhých 35 setin! 

1stafeta1.jpg

Průběh závodu byl však dramatický. Matyáš odstartoval z bloků, ale soupeři mu nedali nic zadarmo a na první předávce jsme se pohybovali na úrovni 1.-3.místa. První předávka s Dominikem vyšla senzačně, ale tak trochu nad naše plány až příliš těsně na konci předávacího území. Naštěstí ale ještě v mezích atletických pravidel. Kluci do toho šli naplno a za pár okamžiků po doběhu cílem se všechny tyto miniaturní momenty přetavily v obrovskou radost. Na třetím úseku běžel Standa Jíra, kterému zatáčka ve štafetách sedí jako ulitá. Už mnohokrát mě o tom přesvědčil a tentokrát to znovu potvrdil. I když  jsme se na této předávce průběžným pořadím závodu propadli až mezi 3.-4. místo, dokázal Standa hendikep stáhnout a předával Štěpánovi v dostatečném dohledu na vedoucí Slávii a i těsně běžící Duklu. Předávka jak z učebnice. Moc chválím!

Posledních 100 metrů jsem pozoroval ze začátku cílové rovinky a stál jsem jako zařezaný, protože to, co předvedl Hamplík, bylo famózní představení. Před euforizující tribunou se nejprve přehnal přes finišmena Dukly a posledních 50 metrů stahoval poměrně luxusní náskok Slávisty. Krok za krokem se blížil a nakonec 3 metry před cílovou čárou dokázal prodat svoji rychlost a svého rivala definitivně porazil. Pro naše barvy to bylo obrovské zadostiučinění a nával radosti se dal vážit na miskách vah. Kluci sami nemohli uvěřit svému výkonu a já skláním klobouk a jsem nesmírně pyšný, že jsem mohl být u toho a klukům k tomuto parádnímu výkonu pomoct jako trenér. Vážím si toho!

1stafeta.jpg

Tato čtveřice vylepšila oddílový rekord, který v podobné sestavě zaběhla v loňském roce (41,43 s). Tehdy běžel místo Matyáše Košky Marek Řehák. Vylepšení oddílového rekordu o 78 setin je opravdu bomba! Pikantností je navíc fakt, že kluci dokázali obhájit svůj loňský štafetový titul, když v roce 2018 vyhráli MČR mužů na Kladně a letos vyhráli opět. Mnoho trenérských kolegů mi po doběhu gratulovalo k vítězství ale ještě více právě k obhajobě titulu. Jsem rád, že se mi opět potvrdilo, že soustavná a dlouhodobá práce nese své ovoce. Kluci, moc díky!

1stafeta2.jpg