Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stříbro Standy, Mára poprvé pod 7 a Jančino finále. První den MČR mládeže je za námi.

V sobotu 23.2.2019 se v pražské Stromovce uskutečnil první den halového mistrovství ČR mládeže. Nejlepšího výsledku dosáhl Standa Jíra, který mezi juniory postoupil v závodě na 60 m lehce ze svého rozběhu po "vypuštěných" 6,99 s.  Dobře, že pošetřil síly do finálové bitvy, protože v ní se dokázal opět vyšvihnout a na 4 setiny přiblížit vlastnímu osobnímu rekordu. Po vynikajícím startu, kde dokázal svého největšího soupeře Matěje Krska z Kladna velmi dobře stáhnout, předvedl ve finiši 6,85 s. Po zdravotních peripetiích za poslední 3 týdny, které si Standa prošel, je to vynikající výkon. A i když na Matěje - kolegu z reprezentační štafety z loňského mistrovství světa -  to nakonec nestačilo, stříbrnou medaili bereme všema deseti! Standa i já jsme měli obrovskou radost. A toho si vážím nejvíce!

1jira.jpg

Velice dobře se dnes prezentoval Marek Řehák, který mezi juniory nastupoval jako "provoročák". Už v rozběhu ukázal, že dnes to s útokem na hranici 7 vteřin myslí zcela vážně a z druhého místa postoupil výkonem rovným svému osobáku tj. 7,02 s. Ve finále ale dokonale zúročil příležitost a vytáhl se na čas 6,99 s. Mára si tímto výkonem vybojoval zcela senzační 5. místo. Když jsem se to dozvěděl z rozhlasu těsně po doběhu onoho závodu, musel jsem nahlas jásat. Udělalo mi to obrovskou radost. Je to pro mě největší ocenění, když vidím, jak vás to baví a když mohu Vaše radosti (a někdy pochopitelně i zklamání) s Vámi sdílet! Dnešek mě o tom znovu přesvědčil. 

1.jpg

O jednu příčku níže tedy na 6. místě se ve finále závodu dorostenek umístila Jana Šafránková. Ačkoliv podle letošních season best patřila do okruhu medailových favoritek, děvčata se dokázala v mistrovském závodě vybičovat k z mého pohledu astronomickým výkonům. Na medaili bylo potřeba v této kategorii běžet pod 7,70 s! Janička už v rozběhu zdolala 7,83 s, což ve finále zopakovala na chlup stejně. Moje hodnocení je ale je jednoznačně pozitivní a ve dvou rovinách: 1) Janča dokázala, že i při trošku špatném startu dokáže zaběhnout velmi solidní čas (ještě na začátku sezóny byl její osobák 7,90 s!) a za 2) o to víc důležitější rovina: Dnes si Jana svého výkonu vážila a tím pádem si vážila i výkonů svých soupeřek. Dokázala sklonit hlavu před vítězkami a smířit se sama se sebou. To je asi nejcennější deviza, kterou si z dnešního závodu mohla odvézt a pro mě je to obrovská vzpruha do další práce. Moc chválím, Jani.

V rozbězích na 400 m juniorů dnes nastupoval Tadeáš Krakuvčík. Ve svém rozběhu velmi dobře zahájil a po mezičase 23,7 s to vypadalo hodně nadějně. Bohužel se však Tadeáš při náběhu do druhého oválu nechal  postrčit od soupeře a vypadl z tempa. Musel tak znovu nabrat letmou rychlost. Myslím, že ho to stálo výsledný čas někde kolem 51,20 s, což by byl parádní výsledek. Takto ale nakonec zdolal 51,50 s a za tento výkon mu na dnešním mistrovství patří 16. příčka. Ale i chybami se člověk učí a Teddy to vzal sportovně.

1krakuvcik.jpg

Na hladké šedestáce mezi dorostenci si dnes nejlépe vedl Lukáš Soukal. Start se mi hodně líbil a v cíli Luky zaznamenal čas 7,31 s a v celkovém hodnocení to vyznělo na 17. místo. Druhým zástupcem byl Jirka Šámal, který dnes zaběhl 7,37 s, což v opravdu nabité konkurenci znamenalo 22. příčku. Čas 7,50 s předvedl Tadeáš Zákora, který se z mého pohledu tak nějak nemohl rozběhnout a dostat do frekvence. Celkově obsadil 24. místo.

 

Nad překážkami jsme měli 4 zástupce. Mezi dorostenkami běžela Katka Tvrdá, která se od čtvrtka trápila s jakousi blíže neurčenou alergickou reakcí. Ta se ji během pátku roznesla po celém těle a lékaři ji předepsali léky, které měli jako druhotný efekt utlumení reakcí. Nakonec to Kačka zvládla ještě dobře, když zaběhla 9,39 s, což znamenalo 19. místo.  Mezi dorostenci se závod povedl nejlépe Tomáši Konvalinovi, jenž zaběhl 8,63 s a umístil se na 11. místě. Škoda poslední překážky, za níž se Tomáš nedokázal dobře naklonit a prodrat do cíle o pár setinek dříve. Druhým z našich borců byl Pepa Šedivý, který zaběhl 8,71 s a na svém prvním dorosteneckém MČR obsadil 15. příčku. Nový osobní rekord tento závod přinesl Honzovi Brátovi, který zdolal 8,83 s, což ho kvalifikovalo na 19. místo. Velká gratulace všem!