Jdi na obsah Jdi na menu
 


Štěpán se Standou vezou z gigantu dvě medaile. Celkem jsme posbírali 6 osobáků a 7 finálových umístění.

O víkendu 24.-25.2.2018 se v atletické hale v Ostravě konal letošní gigant - MČR dorostu a juniorů. V pátek 23.2. jsme přicestovali vlakem do Ostravy a využili možnosti rozcvičovacího tréninku v hale, aby se všichni mohli "aklimatizovat".

1all.jpg

Jako první se do bojů s republikovou špičkou pustil v sobotu ráno dálkař Robin Martinek, jemuž se však v dálkařském sektoru nevedlo úplně podle představ. Celková 11. příčka a výkon 623 cm ho příliš nepotěšil .Musíme si ale připustit, že po zdravotním omezení při odražené patě je i toto ještě stále solidní výsledek. Odpoledne si Rob odzávodil ještě v trojskoku. Zde byly jeho ambice rozhodně vyšší. To se i potvrdilo, když zdolal 13,30 m a umístil se na 7. příčce. I když měl těsně přešlápnuté pokusy kolem 13,60 m, musíme se s tímto výsledkem spokojit! Necítím zklamání, i když Robin vypadal po závodě celkem sklesle. Nu, je to sport! 

1martinek.jpg

Nad překážkami se skvěle blýskl Tomáš Konvalina, když si mezi dorostenci vylepšil osobáček na 8,60 s a v celkovém srovnání se umístil na 12. příčce. To je při faktu, že je prvým rokem mezi dorosty, jistě hodně slibný výsledek. Technicky paráda, i když sám Tomáš cítil, že při náběhu na první překážku měl rezervy.

1konvalina1.jpg

Na hladkých šedesátkách si PB vyrovnala Janča Šafránková, která byla ve stejné situaci jako výše zmíněný Tomáš Konvalina. Dokonce se jí podařilo obsadit 9. místo a finálová účast jí utekla o pouhou 1 setinku! Janičce to byla zkraje hrozně moc líto. To naprosto chápu. Ale tak, jak jsem to Janče vysvětloval, je potřeba chápat vyrovnaný osobák jako jednoznačný úspěch a také to pro nás bude do budoucna ukazatelem a vodítkem, jak stavět v Janině případě celkovou přípravu. Z tohoto pohledu nám vyšla halová sezóna opravdu senzačně! Velká poklona, Jani.

1safrankova.jpg

První mistrovství republiky si při sobotním programu odzávodil dorostenec Zdeněk Křeček. Dokázal se umístit v celkovém součtu na 18. příčce a výkonem 7,39 s, si o 1 setinu téměř vyrovnal osobák. Z mého pohledu tedy úspěšné představení.

1krecek.jpg

U Marka Řeháka, který do soutěže o nejrychlejšího dorostence vstupoval jako jeden z adeptů na finále, jsme nakonec byli přece jenom trochu zklamáni. Ve svém rozběhu totiž zaznamenal čas 7,38 s, což znamenalo konečnou 17. příčku na tomto mistrovství. Inu, po týdenním lyžařském výcviku, z kterého se Mára v pátek vrátil, jsem asi nemohl očekávat nic lepšího. Bohužel i projev byl jednoznačným dokladem toho, že lyžování a atletika v takto blízkém horizontu od sebe prostě nejdou dohromady. 

1rehak2.jpg

Oba juniorští sprinteři jak Štěpán Hampl i Standa Jíra si ve svých rozbězích poradili se všemi soupeři znamenitě a postoupili do finále jako vítězových svých závodů. Ve finále sice podlehl Štěpán Hampl jako hlavní favorit celé soutěže kladenskému Krskovi a bral tak stříbrnou medaili. Myslím si ale, že i za ni jsme hodně spokojeni a i Hamplík to tak uzavřel. Po pátečním rozcvičení se Štěpán již příliš dobře necítil, a tak jsem rád, že si hlavně nic neudělal! 

1hampl1.jpg

Standovi Jírovi vyšlo finále naprosto úchvatně. Ještě na 30 metrech celý závod vedl nevídaným způsobem jak před svým tréninkovým parťákem Hamplíkem i kladenským Krskem. Nakonec oběma podlehl, ale byl z toho nový osobní rekord 6,86 s a senzační bronzová medaile. Mít dva kluky na stupních vítězů, to mě opravdu hřálo u srdíčka...ale nebojte kluci, nezpychl jsem! Pivo vám stejně nedovolím. devil 

1.jpg

1jira3.jpg

K závodu na 400 metrů mezi dorostenci nastoupil v sobotních rozbězích Tadeáš Krakuvčík. Ve druhém rozběhu, kde byl nalosován, se mu vedlo velmi dobře. Za rychle rozběhnutým vedoucím duem konkurentů dosáhl rychlého času 51,34 s, což je jeho halový osobák jen 25 setin od maximálního osobáku! V tvrdém postupovém klíči, kdy do finále proklouzl jen vítěz každého ze 4 rozběhů a dále už jen 2 nejrychlejší časy, stačil tento výkon na suprové 8. místo. Stejného umístění dosáhl Teddy i v loňském roce. Tehdy však téměř o vteřinu horším výkonem. Meziroční posun je tedy eminentní, ale úroveň soupeřů se meziročně holt také zvedla. Tadeáš byl zklamaný, ale z mého pohledu je to jednoznačný úspěch! To je ale asi úděl každého trenéra....hodnotit v dlouhodobých horizontech a čelit tak nárokům svých svěřenců. 

1krakuvcik.jpg

V sobotním programu uzavírali vystoupení naší tréninkové skupiny trojskokané junioři. Robina Martinka doplnil v této soutěži Jindra Semotam, kterému se povedlo skočit nejdále na hodnotu 12,73 m. To znamenalo v sumáři celé soutěže 11. místo. Výkon 12 centimetrů za PB není špatnou vizitkou. Jindra měl jistě políčeno na zdolání hranice 13 metrů. Škoda druhého pokusu, kde výkon blízký této mety přešlápl. Dnes se mi líbilo, že Jindra všechny pokusy technicky velmi obstojně zvládl. 

1semotam.jpg

Nedělní program zahájil výškař Standa Bělka, kterému se mezi dorostenci dařilo velmi obstojně, když zdolal 183 cm jen 1 centimetr za svým osobním maximem. Obsadil tak krásnou 7. příčku a mezi vesměs o rok staršími výškaři se neztratil. Na první tři borce v této soutěži Standa opravdu neměl, ale umístění na 4. až 7. místě bylo za 183 cm a jenom nezdařené pokusy a křížky v zápisu odsoudily Standu k celkové 7. umístění. Nejzdařenější pokus o nový osobní rekord na úrovni 187 cm byl ve třetí sérii. A chyběly opravdu milimetry!

1belka.jpg

Další dva výškaři se vystřídali ve výškařském sektoru po Standovi, když zahájila soutěž juniorů. Štěpán Šanc se tak nějak nemohl v sektoru najít a nejlépe zapsal 186 cm, když před tímto výkonem předchozí výšky vždy  opravovalo až na poslední pokus. I to je také stálo o lepší než 11. místo, když za stejný výkon mohl uzavírat klidně finálovou osmičku. Snad se nám ta hlava konečně srovná....

Zato Tomáši Puczkovi se dnes zadařilo obrovsky. K dnešním narozeninám si Půca nadělil krásný nový osobní rekord 196 cm, což znamenalo perfektní 7. místo mezi českými juniory. Moooc gratuluju. Dokonce ani třetí pokus na další postupné výšce rovných 2 metrů nebyl nikterak beznadějný. Škoda, že prvních dvou pokusů se Tomáš možná trochu zalekl. Ale já to chápu. První skákání na 200 cm s sebou jistě neslo trochu respektu. Ve třetím pokusu to ale Tomáš již oprav du rozbalil a i když laťka spadla, byl to nejzdařenější pokus. Ještě jednou gratulace jak k narozkám tak k osobáčku!

1puczek.jpg

Na dvoustovce si dnes podle mě trochu spravil po včerejší šedesátce chuť Marek Řehák. Sice to nebyl osobák, ale výkon 23,81 s není zas až tak k zahození. Stylově to už nebyl taková křeč jako v sobotu. V celkovém součtu to znamenalo 17. místo.

1rehak.jpg

Mezi juniory se na dvoustovce vyšvihl po včerejší šedesátce druhým osobákem Standa Jíra, když zaběhl neuvěřitelných 22,10 s a to mu vyneslo 7. místo. Moc hezký Stando! Líbí se mi, jak ses meziročně krásně vyběhal a každý závod má jiskru. Je to lahoda...A nepochybně i Standovi se budou dobře v následujícím týdnu oslavovat osmnáctiny podobně jako Půcovi. Obzvláště, když si k nim vyzávodil z tohoto MČR dva nové osobáky a bronzovou medaili. Takže v úterý 27.2. bude v Poděbradech určitě velká megapárty! devil Ještě, že máme týden volno...

1jira.jpg

Poslední starty naší skupiny obstaraly štafety na 4 x 200 m. V týmu dorostenek nastoupila ještě žákyně Róza Znamínková, která si třetím úseku velmi dobře vedla, když zaběhla mezičas 27,2 s. Poté kolík přebírala Janča Šafránková a to do toho obětovala opravdu všechny poslední zbytky sil. Bylo to vidět i na jejím úžasném mezičase 25,6 s. Moc mě vaše výkony, holky, potěšily! Celková 9. příčka je také solidním výsledkem. (Čermochová 26,2 s - Pavlíková 27,4 s - Znamínková 27,2 s-  Šafránková 25,6 s, 1:46,52). Kvalitu tohoto výkonu také potvrzuje faktu, že se holky dostaly velmi těsně na dostřel oddílovému rekordu, který má hodnotu 1:46,36 a dělilo je od něj pouhých 16 setin!

1dky.jpg

Druhou štafetu, kterou jsme postavili, byli dorostenci. Kvarteto složené výhradně z členů naší tréninkové skupiny sice nemělo medailové ambice, ale ani kluci se nenechali zahanbit a do svého výkonu investovali zbytky sil. Byla to dobrá bitva, když Marek Řehák rozbíhal za 23,4 s, Tomáš Konvalina se na seběhu nechal maličko brzdit soupeřem ze Sparty Praha a zaběhl 24,7 s, Zdenda Křeček navzdory bolavým tříslům vypotil kvalitních 24,1 s výrazně lepším výkonem než jeho PB (25,61 s) a finišmen Tadeáš Krakuvčík za to opravdu vzal a zaběhl 23,1 s. Celkový čas 1:35,68 přisoudil našemu týmu 10. umístění. 

1dci.jpg

Celkově jsme tedy ostudu rozhodně neudělali:

2. místo Štěpán Hampl 60 m junioři - 6,82 s

3. místo Standa Jíra 60 m junioři - 6,86 s (new PB)

7. místo Robin Martinek trojskok junioři - 13,30 m

7. místo Tomáš Puczek výška junioři - 196 cm (new PB)

7. místo Stanislav Bělka výška dorostenci  - 183 cm

7. místo Standa Jíra 200 m junioři - 22,10 s (new PB)

8. místo Tadeáš Krakuvčík 400 m dorostenci  - 51,34 s (new PB indoor)

9. místo Jana Šafránková 60 m - 7,90 (= PB)

9. místo 4 x 200 m dorostenky Čermochová, Pavlíková, Znamínková, Šafránková - 1:46,52

10. místo 4 x 200 m dorostenci Řehák, Konvalina, Křeček, Krakuvčík - 1:35,68

11. místo Jindra Semotam trojskok junioři - 12,73 m

11. místo Robin Martinek dálka junioři - 623 cm

11. místo Štěpán Šanc výška junioři - 186 cm

12. místo Tomáš Konvalina 60 m překážek dorostenci - 8,60 s (new PB)

17. místo Marek Řehák 60 m dorostenci - 7,38 s

17. místo Marek Řehák 200 m dorostenci - 23,81 s

18. místo Zdeněk Křeček 60 m dorostenci  - 7,39 s