Jdi na obsah Jdi na menu
 


Starší žáci vezou z Třince zlaté medaile a titul Mistrů České republiky!

Jako úplná tečka letošní sezóny bylo Mistrovství ČR družstev starších žáků, které se uskutečnilo v sobotu 1.10.2022 v Třinci. Náš tým sem přicestoval o den dříve s tím, že jsme nocovali v Ostravě a ráno před utkáním jsme se přesouvali do místa konání. V družstvu kolínských žáků bylo také 6 členů z naší tréninkové skupiny, kteří tak tvořili téměř 1/3 týmu a i z pohledu bodů, které kluci posbírali pro kolínské konto, se zasadili o 42 bodů, což bylo 27 % našeho součtu. 

1skupina.jpg

Velký den měl před sebou Štěpán Veselý, kterému se v Třinci nebývale dařilo, když již v rozběhu na 60 m vylepšil svůj osobák na 7,39 s. Následně ve finále přihodil další druhý nejlepší kariérní výkon na úrovni 7,41 s a ve finále to A to znamenalo 3. příčku,

1vesely.jpg

U obou výkonů jak v rozběhu tak ve finále jsem váhal s hodnocením startu z bloků, kdy mi "na oko" přišlo, že je to z nějakého důvodu pomalejší, ale při detailním rozboru vide, bylo vlastně vše docela ok. Jediné, co by v této fázi šlo vylepšit, byla asi jen síla a opření se do bloků. Poloha nohou při výběhu byla ale správná a to bylo v danou chvíli důležité. Samotný běh byl příjemně dravou záležitostí a odměnou byl osobák.

1vesely2.jpg

Na 150 metrů se Štěpánovi podařilo využít další rychlý závod s velmi kvalitními soupeři a opět z toho byl nový osobáček 17,44 s. Zde se mi velmi líbil výběh zatáčky, který Štěpovi viditelně "chutnal". Opět z toho bylo 3. místo a dalších 8 bodů na kolínské konto.

1vesely1.jpg

Velmi těžkou kombinaci měl před sebou Štěpán Holeček, který běžel závody na 300 a 150 metrů. U Štěpána v posledních 14 dnech začínám pozorovat velký progres zejména v technice a a třinecké dráze to zužitkoval, když na obou tratích posunul své osobní maximum (40,26 s, 18,64 s). Na třístovce to stačilo ke dvěma bodům a u nabité stopadesátky to sice na body nestačilo, ale těšil mě, že si zde dokázal osobák posunout a zejména mi to ukázalo další cestu ke Štěpánově progresu. Nyní je potřeba zapracovat na "odbrždění" a uvolněnosti kroku. 

1holecek.jpg

Ondra Musil vyhrál svůj běh na 800 metrů v novém osobáku 2:15,67, což v celkovém součtu stačilo na 1 bod za desáté místo. I to bylo ale pro tým velmi důležité, protože pořadí týmů se zejména v závěrečné fázi celého utkání přelévalo mezi 5 týmy v rozmezí 2-3 bodů, což udělalo z tohoto závodu krásný dramatický zážitek. Ondra následně běžel obě Áčkové štafety a s mírným odstupem můžeme hodnotit, že to bylo naším jednoznačně správným rozhodnutím. 

1musil.jpg

Ondra král se ve své první disciplíně protrápil, když ve skoku vysokém nezabodoval a zapsal pouze 150 cm. Musel jsem ho poté trochu "nakopnout", protože to vypadalo, že skládá zbraně. Následně ale předvedl, že se dokáže velmi dobře prosadit, když na 1500 m překážek zaběhl nový osobák 5:18,07, což znamenalo vysoké umístění na 5. pozici, což si za svoji bojovnost rozhodně zasloužil. 

1kral.jpg

Ač je u nás ve skupině až od června, předvedl Honza Šmejkal, jak zajímavým členem a přínosem pro kolínský tým je. Na individuálním závodě při 60 m si zaběhl osobák 7,75 s. Trochu mě mrzelo, že se mu nepovedla lepší reakce na startu, což jsem vnímal jako největší limitující faktor a současně věřím, že s lepším startem mohl běžet na úrovni 7,75 s. což by stačilo na postup do B finále. z chyb je ale nutné se poučit a u Honzy jsme aktuálně ve fázi, kdy zejména sbírá zkušenosti. Největší přínos ale přidal Honza při závěrečných štafetách, kde v obou Áčkách předvedl, že nějaké zkušenosti již má a dovedl je zužitkovat.

1smejkal.jpg

Obdobně to lze říci i o Radku Novákovi, který sice na individuální stopadesátce nepřekonal osobák, ale velmi se mi líbil výběh ze zatáčky, na kterém bylo vidět, že až se naučí technicky zpracovat tah kolen vpřed, můžeme se dočkat velkého vylepšení. V závěrečném štafetovém závodě na 4x60 m mi kluci udělali obrovskou radost  a současně velké překvapení. Naprosto se mi zde potvrdil fakt, že seběhanost rozhoduje, protože borci z naší skupiny ve složení Honza Šmejkal, Ondra Musil, Radek Novák a Štěpán Veselý zaběhli velmi kvalitní výkon 27,95 s, což byl vítěznný čas, jenž přidal na naše konto 11 bodů. Na vysoké umístění jsem myslel, ale čas pod 28 vteřin, který svou kvalitou na mnoha individuálních mistrovstvích republiky "bere placku" mě šokoval. Povedlo se vše, s co jsem se snažil klukům do závodu vložit. Honza výborně odstartoval a naproti individuální šedesátce to byl zcela zásadní rozdíl. Předávky jsme se snažili maličko "utáhnout", aby byly sice rychlé, ale současně bezpečné a to se povedlo též do puntíku. Kluci v tomto ohledu zasluhují pochvalu, protože předvedli, že umějí vytěžit ze svých zkušeností a prodat je v pravou chvíli.

1novak-holecek.jpg

Úplně poslední disciplínou byly závody na 4x300 metrů, kam jsem doporučil vedoucímu týmu nasadit dvě relativně silné štafety na úkor pouze jedné krátké štafety. To se ukázalo jako vhodné rozhodnutí, protože obě dlouhé štafety zabodovaly, když Áčko bralo 9 bodů a Béčko 2 body. V obou sestavách figurovali kluci z naší skupiny a jejich mezičasy mě velmi potěšily. Bylo vidět, že kluci až do poslední chvíle bojují o zlaté medaile a chtějí z Třince odjíždět jako mistři. 

A     B  
ŠMEJKAL 39,7 s   KRÁL 41,8 s
MUSIL 39,5 s   HOLEČEK 42,4 s
Kašička 40,4 s   Truhlář 42,0 s
Žižka 38,7 s   NOVÁK R. 39,6 s

1druzstvo.jpg

Nakonec i díky silnému závěru ve štafetách se povedl husarský kousek, kdy kolínští žáci při závěrečném ceremoniálu přebírali zlaté medaile a titul Mistrů ČR, když porazil všech 9 soupeřů. Odměnou krom medailí byla i krásná mistrovská trička Věřím, že pro všech 6 borců z naší skupiny to je a bude velká motivace do další práce!

1skupina-s-trenerem.jpg

 

 

Náhledy fotografií ze složky MČR družstev žáků (1.10.2022 Třinec)