Jdi na obsah Jdi na menu
 


Štafeta si veze z MČR do 22 let bronz, Janča 6. ve finále na 100 metrů.

Poslední srpnový víkend 27.-28.8.2022 patřil Mistrovství ČR pro kategorii do 22 let. Letošní vydání se uskutečnilo v Brně na stadionu Pod Palackého vrchem, který je jedním za 3 stadionů v ČR s nejvyšší certifikací Světové atletiky Navíc pro sprinterské disciplíny je oblíbenou destinací, jelikož jeho dráhu tvoří Mondo, na němž se běhá velmi rychle. 

Jako první do mistrovských bojů za naši skupinu zasáhla Jana Šafránková. V rozběhu na 100 metrů si vedla velmi dobře, když jasně postoupila z druhého místa do finále. Bohužel však tomuto rozběhu vítr nepřál, jelikož foukalo příliš proti a na výsledném čase 12,40 s to bylo dosti znát. Současně se mi však tento Janin běh velmi líbil, protože hned od startu udržela pěkně zabalenou polohu a okamžitě byl vidět "tah" vpřed. Myslím si, že s lepšími větrnými podmínkami by to byl výkon na hranici osobáku. 

1safrankova.jpg

Ve finále už to tak technicky povedené nebylo, i když musím přiznat, že první polovinu trati zvládla Janča tak, jak jsme se snažili směřovat naše úsilí. V druhé půlce se mi však zdálo, že tak trochu ztuhla a projev už nebyl tak elastický. Oproti rozběhu si časem v tomto finále polepšila na 12,28 s a vysloužila si tak solidní 6. místo na MČR do 22 let.

1safrankova1.jpg

V sobotním programu jsme měli ještě další dva starty a to v závěrečných štafetách na 4x100 metrů. Nejdřívě běžela děvčata ve složení Novotná, Olivová, Sahulková a finiš obstarávala Jana Šafránková. Holky předvedly výkon 48,64 s, za nějž byly v celkovém součtu klasifikovány na 6. příčce navíc v oddílovém rekordu žen do 22 let.

 

V kategorii mužů jsme postavili sestavu juniorů, kteří v červnu na MČR juniorů brali stříbrné medaile v národním rekordu. Sestavu jsme nijak neupravovali, jen decentně ladili náběhové značky, a tak kluci běželi ve složení naší tréninkové skupiny Šimon KRATOCHVÍL - Lukáš SOUKAL Vítek VINDUŠKA - Jirka SYNEK.

1stafeta4.jpg

V tomto mistrovském závodě však byla soutěž velmi otevřenou záležitostí, neboť hned 6 týmů mělo oprávněné medailové ambice. kluci si však s touto těžkou zkouškou poradili excelentně a během závodu jsem sledoval nádherný "koncert", za nějž jsme právem sklidili kýžené ovoce. 

Kluci se hned od startu pohybovali na medailových příčkách, když Šimon Kratochvíl zahájil na svém úseku velmi svižným startem. Při předávce na Lukáše Soukala se už pomalu začalo rozhodovat, že budeme atakovat jednu z medailí. Lukyn si na svém úseku následně zaběhl hodně svižný běh, při němž krásně "rozbalil" běžecký krok a vytvořil další náskok. 

1stafeta3.jpg

Předávku na Víťu Vindušku jsme se opět snažili situovat do co nejvzdálenějších pozic a vcelku to i vyšlo, i když si tentokrát Víťa tolik nevěřil v náběhových značkách. Přesto zde jasně dominovaly naše zkušenosti a jak Víťa tak i přibíhající Lukyn si s touto předávkou poradili bravůrně tak, aby proběhla v co nejvyšší rychlosti.

1stafeta.jpg

Závěrečný úsek patřil Jirkovi Synkovi, na nějž předával Víťa v kontaktu s aktuálně druhou Plzní. I tato předávka proběhla v krásně rychlém sledu a v opakovaných záběrech jsem se nemohl nabažit pocitu, že dlouhodobá práce je opravdu základem úspěchu. Jirka vzhledem ke svému zdravotnímu stavu měl za úkol na svém úseku zbytečně nejančit a jak jsem si řekli, tak také udělal. Nechal celý svůj úsek hezky frekvenčně rozběhnout a a nesnažil se o silový, dravý krok. Za to, že dokázal udržet nervy na uzdě, si zaslouží velkou pochvalu.

Na cílové pásce zaznamenala naše štafeta výsledek 41,78 s a mohla se tak radovat z bronzových medailí. Kluci mi tak připravili krásný zážitek s bronzovou tečkou na závěr sobotního programu. 

1stafeta2.jpg

Analýza:

 

jméno časy jednotlivých úseků (tj. po 100 metrech dle polohy kolíku) časy měřené v momentu předávky (tj. kdo jak dlouho běžel nikoliv tedy čas běžce na 100 m!!) poznámka
  27.8. Brno MČR22 27.8. Brno MČR22 18.6. Ostrava MČR JUN  
Kratochvíl 11,07 s 10,87 s 10,3 s Oproti závodu v Ostravě, běžel Šimon tentokrát o cca 5 metrů delší úsek. Zatímco v Ostravě si předával s Lukášem na metě 15 metrů, tentokrát jim to vyšlo kolem cca 20 metrů. V kontextu celého závodu to bylo jednoznačně správným posunem, protože Šimon na svém úseku nadělil mnoha soupeřům velký náskok.
Soukal 9,57 s 9,87 s 11,3 s Oproti Ostravě běžel Lukyn podstatně kratší dobu a mírně ovlivnila dobu jeho výkonu i předávka s Vítkem, kterou musel Lukáš "ohlídat", jelikož mu zřejmě naběhl na záda. V tomto momentu vidím asi největší rozdíl oproti Ostravě. Na druhou stranu kluci si s tím poradili velmi obstojně, což v celkovém součtu zúročili konečným umístěním. Velké zkušenosti zde prokázal právě Lukáš.
Vinduška 10,97 s 10,21 s 9,0 s Zatímco v Ostravě se nám povedlo splnit záměr zkrátit Vítkovi jeho úsek na minimum možného, v Brně jsme v tomto směru trochu "zlevnili". Současně je nutno si připustit i fakt, že Vítek nebyl tentokrát v takové běžecké formě jako v červnu. Nicméně k výslednému výkonu přispěla plynulost obou předávek, na nichž se Víťa podílel. 
Synek 10,17 s 10,83 s 10,8 s

Jirka měl za úkol nezranit se a současně předvést rytmický výkon. Splnil. Ve srovnání s Ostravou je jeho úsek velmi podobný. S Vítkem si předávali dokonce na velmi podobné vzdálenosti jak v Brně tak v Ostravě.

4x100 m 41,78 s 41,78 s 41,31 s