Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sobotní gigant: Jirka Synek veze bronz na 100 metrů a Aneta Bedrnová ve štafetě dorostenek.

V sobotu a neděli 17.-18.6.2023 probíhalo v Praze na Julisce Mistrovství ČR dorostenců a juniorů. Velký stadion s 8 drahami a velkou tribunou byl důstojným zázemí pro největší republikový šampionát. Z naší skupiny se na něj vydala pětice sprinterů.

 

V sobotním programu jsme měli hned dvojí medailovou radost, ale předem nebylo rozhodně nic jasného. Jirka Synek si v kategorii juniorů nejdříve doběhl pro přímý postup do finále, když za krásných podmínek slunečného a teplého počasí navíc v bezvětří přesvědčivě vyrazil z bloků, aby po 50 metrech začal uvolněně sledovat své soupeře a bezpečně z prvního místa navíc v kvalitním čase 10,87 s postupoval napřímo do finálového boje. Tento výkon mě opravdu moc potěšil, protože jsme si před závodem řekli, že rozběh chceme jít naprosto s nadhledem, aby nedošlo ke křečovitému projevu. V tomto směru vnímám další obrovský posun v Jirkově přípravě, protože hlava je obrovskou součástí sportovního výkonu.

1synek.jpg

Finále probíhalo za zcela odlišných podmínek, protože se přehnala bouřka, teplota spadla dolů a navíc začal foukat silný proťák -2,3 m/s. V těchto podmínkách Jirkovi sice výborně vyšla první polovina trati, kde to vypadalo na zisk stříbrné medaile ,ale ke konci tratě trochu ztratil, a tak z toho byla medaile bronzová. Nicméně doběhli jsme ve zdraví a to beru jako nejzásadnější informaci a výstup! Cílová kamera musela trochu delší dobu vyhodnocovat fotku v cíli, neboť finiš byl opravdu dramatický, ale Jirka předvedl, že má závodnické srdce, když se do cíle předklonil o 2 setinky dříve než jeho soupeř Jindra Stibral. 

1synek2.jpg

Navíc mě Jirka přesvědčil, že hlavu má na správném místě a současně jsem si plně vědom toho, jak děláme přípravu, a v daných podmínkách to hotl muselo takto dopadnout. Za mě osobně obrovská spokojenost a jsem rád, že i Jirka byl sám se sebou spokojen.

1synek1.jpg

Spokojenost trenéra se ale neměří jen medailemi nebo samotným výkonem. Pro mě je nedocenitelným povzbuzením a motivací, když vím, že si mí svěřenci váží sami sebe, svých soupeřů a že vnímají mě a to, co se snažím dělat, jako přínos. Jirka mě neskutečně potěšil, když mi po závodech poděkoval. Může se to zdát jako banalita, ale pro mě to tak nikdy nebude! Vážím si toho...

 1synek-moravek.jpg

Na 100 metrů juniorů startoval také Šimon Kratochvíl, kterému se ve svém rozběhu o 1 setinku nepodařilo proklouznout do finále, když zaběhl téměř vyrovnaný osobní rekord 11,05 s. Přesto jsem z jeho projevu měl nadmíru dobrý pocit a celkové 10.místo nás vlastně potěšilo. V tu chvíli jsem konečně nabyl přesvědčení, že Šimon je dobře připraven, i když to v posledních 3 týdnech ne a nechtělo "padnout". Šíma i sám cítil, že je na tom dobře a myslím, že ho sobotní stovka dobře nažhavila na jeho další start na tomto MČR. Velké věci se ale měly odehrát až v nedělním programu...

1kratochvil2.jpg

Na 100 metrů se mezi dorostenci dobře prezentoval Franta Hanč, pro nějž bylo toto MČR prvním šampionátem v individuálních disciplínách, protože se na něj kvalifikoval na 100 i 200 metrů. Už to samo o sobě beru po roce tréninku jako splněný cíl! Franta si se stovkou poradil relativně obstojně, i když za osobním rekordem zaostal 1 desetinu (11,49 s, vyneslo to mu to v celkovém součtu 17. příčku, což je podle mého názoru dobrý výsledek. Technicky jsme si vyhodnotili nějaké detaily, na kterých můžeme následně stavět, ale jako nejpodstatnější beru zkušenosti, které zde Franta nabral při samotné organizaci, prezentaci, svolavatelně a všem okolnostem spojeným se startem na MČR.  Takže velká pochvala.

1hanc.jpg

Posledními starty v sobotním podvečeru byly štafety na 4x100 metrů, kde dorostenecká sestava Šimon Novák, Štěpán Holeček, Lukáš Sauer a Franta Hanč nakonec nedokázala doběhnout do cíle. První předávka vyšla klukům nadmíru dobře a ve svém druhém běhu se průběžně ujala vedení závodu. Poté ale přišla chyba, když Lukyn vyběhl příliš brzo a Štěpánovi prostě utekl. Přesto jsem byl rád, že kluci v Praze startovali, protože pro ně jako naprosto nový tým, který prakticky ve všech 4 případech dělá atletiku sotva rok, jsou tyto zkušenosti obrovským přínosem a věřím do budoucna i studnicí, z níž budou moci čerpat. Každopádně z tohoto závodu nám plyne jasný verditk: pilovat, pilovat! V kontextu naší chyby mě okamžitě vyvstaly vzpomínky na MČR dorostenců v Olomouci před před 5 lety v roce 2019, kdy tehdy Lukáš Soukal udělal shodnou chybu jako tentokrát Lukáš Sauer. Takže Lukyne (Sauere) a všichni ostatní, je to normální dělat chyby...důležité je se z nich poučit!

 

V závodech na 4x100 metrů jsme měli v bojích o medaile ještě jedno želízko a to kvarteto dorostenek, kde na prvním úseku běžela žákyně z naší tréninkové skupiny Aneta Bedrnová. Holkám se všechny předávky povedly, a tak doběhly do cíle, kde se mohly radovat z výborného času 48,13 s, čímž ustavily nový oddílový rekord ve své kategorii a v celkovém součtu navíc získaly 3. místo a tudíž bronzové medaile. Při rozboru jejich výkonu nelze nevyhodnotit velmi sympatickou startovní reakci pávě Anety , která zaznamenala při výběhu z bloků reakci 0,153 s - druhou nejrychlejší mezi všemi štafetmankami. Velká gratulace všem děvčatům v sestavě Aneta Bedrnová-  Sofie Bébrová, Amálie Schederová a Justina Špringrová!

1stafeta4x100dky.jpg