Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sobota na gigantu: Jirka Synek Mistrem ČR, štafeta 4x100 v národním rekordu!

V sobotu 18.6. a v neděli 19.6.2022 probíhalo v Ostravě letošní Mistrovství ČR dorostenců a juniorů na dráze. Na tento šampionát se vydala pětice borců z naší tréninkové skupiny a vedlo se jim náramně. Vše odstartoval Kuba Svoboda, jenž nastupoval ke své první disciplíně na 110 m překážek juniorů. Zde však jeho projev vypadal spíše tuze než jako na rozcvičovacím stadionu, kde měl krásný kotníček. Kuba to sám věděl a s časem 16,26 s jsme příliš spokojení nebyli. Kubovou druhou disciplínou byla ještě tentýž den v sobotním horkém odpoledni čtvrtka s překážkami, kde už to bylo o poznání lepší. Nejlepší pocit jsem měl na protirovince, kde to Kubovi opravdu hezky rytmicky letělo. V náběhu do cílové rovinky trochu tempo ztratil, ale v cíli so dokázal doběhnout pro výrazné vylepšení osobního rekordu na 58,30 s, což v celkovém součtu znamenalo 18. místo. Moc gratuluju!

1svoboda1.jpg

Sobotní mistrovský den byl pro naši skupinu poté ve znamení závodů na 100 metrů.  Mezi dorostenci nastupoval jako favorit Jiří Synek, který ve svém rozběhu roli bez jakýchkoliv obav naplnil, když vyhrál svůj rozběh za 10,88 s. Z mého pohledu byl právě tento závod v rozběhu tím oním, který měl v sezóně asi největší jiskru a ambice k pokoření limitu pro Mistrovství Evropy dorostenců. Nádherný výjezd z bloků, udržení rytmiky a frekvenčnosti při přechodu do druhé poloviny trati. Vše šlapalo. Bohužel však jsme chytili jako jediný rozběh ze všech závodů obrovský proťák -1,6 m/s a ten to zjevně silně ovlivnil. Nicméně takový je sport a hlavou bylo potřeba se připravit na finále. 

1synek.jpg

foto: Jan Houska

V něm mi Jirka přišel na startu malinko tužší než v rozběhu a soupeři mu nenechali nic zadarmo. Nakonec dokázal vše vybalancovat tak, že se do cíle předkláněl na prvním místě a to znamenalo, že si z letošních "mistráků" odvezl titul Mistra ČR. Výkon ve finále byl na chlup stejný jako v rozběhu tedy 10,88 s, což značí Jirkovu letošní senzačně vyrovnanou výkonnost.

1synek1.jpg

Jsem moc rád, že Jirka ustál celý ten tlak, obzvláště po loňské hořké zkušenosti z MČR na Kladně, kde v rozběhu "ulil" start a byl diskvalifikován. Krom zlaté medaile si navíc Jirka z Ostravy odvezl také nominaci na Mezistátní utkání dorostenců, které se koná za 14 dní v Maďarsku a věřím, že to bude další kvalitní zkušenost. Každopádně za tímto úspěchem stojí veliký kus práce a zejména Jirkova velká zodpovědnost po celý rok. Toho si cením ze všeho nejvíc.

1synek2.jpg

Další dva starty na rovince před tribunou absolvovali v rozbězích juniorů Lukáš Soukal a Šimon Kratochvíl. Bohužel ani jednomu se závod nepovedl. V případě Lukyna to dokonce vypadalo, že se mu obnovilo zranění ze Zlaté tretry. Raději závod vypustil. Na rozcvičováku jsme ale vyhodnotili, že budeme pokračovat a toto rozhodnutí se nakonec ukázalo jako klíčové. Šimon ve svém rozběhu cítil, že špatně odstartoval a do cíle dá se říci také vypouštěl. 

 

Závěr sobotního programu tradičně obstaraly soutěže štafet. Mezi juniorskými týmy proběhla neuvěřitelně dramatická bitva a navíc ve velmi vysoké úrovni. Kolínské kvarteto poskládané z členů naší tréninkové skupiny běželo ve složení Šimon KRATOCHVÍL - Lukáš SOUKAL - Vítek VINDUŠKA - Jiří SYNEK. Už na rozcvičovacím stadionu jsem na klukách pozoroval, že jsou fakt dobře připravení a štafetově si to opravdu hezky "pinkali". Bylo strašně moc poznat, že kluky štafeta baví a že ji dlouhodobě děláme.

1stafeta4x100-1.jpg

Samotný závod byl velmi dramatický. Od výstřelu bylo patrné, že týmy jsou opravdu hodně vyrovnané. Na první předávce to Šimonovi a Lukynovi vyšlo na velmi rychlou, asertivní předávku na úrovni 15 metrů. V tomto ohledu jsme maximální využili Šimonových štafetových dovedností, kdy mu opravdu dobře jde rychlá odevzdávka. Lukáš poté předvedl (a mimo jiné také otestoval svoji nohu ve velmi rychlém úseku) senzační stíhačku na naše rivaly. Jelikož jsme měli 3. dráhu, opticky to s rozdílem hendikepů vyšších drah v tuto chvíli vypadalo, že hodně ztrácíme, ale podle rozboru videa jsme právě zde získávali na naše soupeře důležité decimetry. Lukyn měl po závodě pocit, že byl pomalý, ale to jsem mu ihned jednoznačně rozporoval, protože jsem jeho výkon pozoroval přímo nad druhou předávkou a současně jsem již měl spočítané mezičasy. Naopak mě v tomto závodě utvrdil, že je hodně dobře připravený a jenom musíme trpělivě čekat na ten správný okamžik.

1stafeta4x100-2.jpg

Druhá předávka byla mezi Lukynem a Víťou opravdu hodně pěkně "vymazlená". I když trvala trochu déle, než bychom chtěli, proběhla ve vysoké rychlosti a to bylo rozhodující. V tuto chvíli došlo podle mého názoru k rozhodujícímu momentu celého závodu, protože právě po této předávce, kterou jsme záměrně situovali až na hraničních 27 metrů, to Vítka katapultovalo na druhou pozici v závodě. Vítek předvedl, že v týmu má své pevné místo, protože zatáčku opravdu hezky vyběhl a udržel důležitý náskok na soupeře.

1stafeta4x100-3.jpg

Poslední předávka probíhala mezi Víťou a Jirkou Synkem, který závod finišoval, na blízkých 12 metrech. Byl to náš záměr a podle rozboru jsme v tuto chvíli udrželi druhé místo za jasně finišující Slávií a v těsném náskoku na Plzeň. Jirka předvedl, že je opravdu hodně rychlý a soupeře z Plzně udržel za našima zády. Slávisty sice již doběhnout nedokázal, ale celkově vzato, jsme předvedli neskutečně vyzrálý výkon. Kluci časem 41,31 s, kterého zde dosáhli, nejen, že získali stříbrné medaile, ale překonali také dosavadní rekord České republiky, pochopitelně také rekord Mistrovství ČR a v neposlední řadě také kvalitní dosavadní oddílový rekord juniorů. Nesmírně si toho vážím a smekám klobouk. Jsem pokorný k tomuto výkonu a ačkoliv ve své vysoké kvalitě znamenal tento čas "až" druhou příčku, je to pro mě osobně známka, že píle přináší své ovoce! 

1stafeta4x100-4.jpg

Trocha dat z rozboru neuškodí....

 

jméno časy měřené v momentu předávky (tj. kdo jak dlouho běžel nikoliv tedy čas běžce na 100 m!!) délka úseku daného běžce (tj. od momentu předávky do další předávky) meta, na níž byla provedena předávka v 30 m předávacím území poznámka
Kratochvíl 10,3 s 95 m 15 m (mezi Kratochvílem a Soukalem) Správně zvolený typ běžce pro 1. úsek. Výbušný, dravý do zatáčky, šikovný na rychlost odevzdávky.
Soukal 11,3 s 112 m 27 m (mezi Soukalem a Vinduškou) Záměrně zvolen nejdelší úsek pro rychlého douvstovkaře, kterému byl výběhovými značkami a následně zvolenou vzdáleností předávek svěřen nejdelší úsek.
Vinduška 9,0 s 85 m 12 m (mezi Vinduškou a Synkem) Předávka od Lukáše záměrně volena na co nejvzdálenější pozici  a současně předávka s Jirkou na co nejkratší, abychom dokázali Vítka udržet v maximální rychlosti při obou předávkách.
Synek 10,8 s 108 m  

Jirka potvrdil svoji výkonnost a na letmém úseku předvedl srovnatelný výkon jako ve svých individuálních závodech.

1stafeta4x100.jpg

Index komplexní techniky jsme předvedli také na velmi slušné úrovni 2,62 s. Například na MČR juniorů v roce 2020, kde naše kvarteto Holub, Soukal, Šámal, Řehák vyhrálo zlaté medaile v čase 41,70 s běželo index techniky 2,50 s (viz. rozbor zde). Má se za to, že IT při hodnotách 2,7 s a vyšších již odpovídá mezinárodní úrovni. Z tohoto pohledu je náš výkon na letošním MČR velmi vysoké národní úrovni.

  Kratochvíl Soukal   Vinduška Synek   součet   výkon ve štafetě index techniky (tj. rozdíl)         
aktuální výkonnost 22,07 s 21,34 s 22,78 s 10,88 s      
z toho uvažovaná výkonnost na 100 m 11,00 s 10,70 s 11,35 s 10,88 s 43,93 s 41,31 s 2,62 s

1stafeta4x100-6.jpg

Kluci, jsem na vás moc pyšný! Udělali jste mi velikou radost nejen výkonem, umístěním, medailema a kvalitou, ale hlavně tím, že jste přetavili hodiny práce a úsilí. Že jste se dokázali zkoncentrovat na maximální výkon. Že jste dokázali upozadit své vlastní ambice pro celý tým. Že jste takoví, jací jste a neděláte ze sebe hvězdy a stojíte nohama na zemi. Díky za to!

1stafeta4x100-5.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky MČR gigant Ostrava (sobota 18.6.2022)