Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sedmičlenná výprava bojovala na 3. kole ligové soutěže.

V sobotu 8.6.2024 proběhlo v Novém městě nad Metují 3. kolo ligové soutěže družstev mužů a žen. Na to jsme z naší skupiny vyslali relativně početnou sedmičlennou skupinu, v níž dostali příležitost se v ostré konkurenci zazávodi t i někteří mladší kluci z kategorie dorostenců.

1skupina.jpg

Velmi dobře si vedla Jana Šafránková, která dokázala v kategorie žen vyhrát závod na 100 metrů, i když ji po našem příjezdu z minisoustředění v Turnově trápily zažívací potíže. I když větroměr oficiálně ve výsledcích všech sprintů ukázal, že bylo bezvětří, takový dojem nesdílím.  Každopádně rozběhový výkon 12,28 s byl pro mě dobrou zprávou a finálových 12,02 s již bylo rozhodně velkým překvapením, který Jana dokazuje, že se nachází ve velké formě.

1safrankova.jpg

Na dvojnásobně trati se Janča se soupeřkami popasovala rovněž velmi srdnatě a předvedla 25,58 s a světe div se, opět v naprostém bezvětří 0,0 m/s. Každopádně zde již byl vidět jisté limity zejména v závěru trati, kde Janča správně zareagovala a přestala tlačit na pilu. Poslední velmi sympatický výkon se jí povedl společně s holkama z naší skupiny Miou a Anetou ve štafetě na 4x100 metrů, kde je doplnila hostující Eliška Kramešová. Děvčata předvedla výkon za hranicí našeho oddílového rekordu, který se jim podařilo zaběhnout na minulém ligovém kole v Mladé Boleslavi a tentokrát stáhli tento výkon ještě o pár setinek dolů na 47,53 s. Je tak na snadě si připustit, že štafetový výkon se z velké části mnohdy opomíjené zakládá kromě individuální  výkonnosti také na sehranosti a rovněž i na náladě a souhře myslí v týmu. 

1finale-holky.jpg

Pro Anetu Bedrnovou byl tento závod těžkou zkouškou, neboť v posledním týdnu, kdy se vrátila z aerobikového Mistrovství Evropy, v pondělí rovnýma nohama skočila do treter a zachraňovala repre štafety na Dukla mítinku v Praze, kde navíc dostala velmi nepříjemnou zkušenost s chováním některých děvčat, a ve čtvrtek absolvovala z mého pohledu až nesmyslně dlouhý a náročný štafetový trénink v Kolíně v rámci přípravy našeho juniorského kvarteta před MČR navíc za dosti nevlídného a deštivého počasí. To vše se nutně muselo podepsat na její výkonnosti v sobotním závodě, což se také projevilo. Pro mě byly ale její výkony vlastně pozitivním ukazatelem, neboť po takto náročném týdnu v plném závodním období jsem očekával podobnou výkonnost. Aneta to nesla těžko, ale věřím, že se jí to v hlavě srovnalo poté, co jsem ji všemi argumenty snažil vhlédnout do problematiky z mého úhlu pohledu. Každopádně výkony 12,35 s a 12,39 s a umístění ve finále A beru jako solidní a naprosto vzhledem k situaci očekávané a odpovídající výsledky!  Moc se mi navíc Aneta líbila ve štafetě, kde bylo krásně vidět, že jakmile tým "šlape", všem závodnicím narostou křídla a u Anety to byla krása pozorovat. Kdyžto porovnám s pondělím zážitkem z Dukly, tohle byla úplně jiná Anet :) .

1bedrnova.jpg

Třetí do party mezi děvčaty byla Mia Plačková. Ta na stovce rovněž postoupila do finále A, kde měla tedy naše tréninková skupina tříčlenné obsazení mezi šesticí nejrychlejších děvčat. Už v rozběhu se Mie podařilo opět stlačit osobák a také oddílový rekord na 12,20 s. Ve finále ale dokázala tento výkon hodně dobře stlačit dolů na aktuálních 12,13 s.  Na jejím projevu to také bylo dobře poznat, neboť prvních 50 metrů prakticky vedla závod a Janča měla co dělat, aby ji v závěrečných metrech předjela. Každopádně pro Miu je to obrovský čas, neboť stále patří do kategorie starších žákyň.

1plackova.jpg

V rámci mužské soutěže v rozbězích na 100 metrů postoupil do B finále pouze Franta Hanč, když předvedl 11,38 s. Ve finále se ale zřejmě velmi zdravě nabudil a z pohledu techniky mu daleko lépe vyšel samotný start. Navíc Franta přidal moc hezký a dravý finiš, když nakonec B finále vyhrál navíc v kvalitním čase 11,26 s, který je ve srovnání s jeho PB dobrým ukazatelem směrem k nadcházejícím "mistrákům" mládeže za týden v Ostravě.

1hanc.jpg

Na dvoustovce se z mého pohledu pro Frantu počítá každý čas pod 23 vteřin. To se mu povedlo, protože zaběhl 22,90 s. 

1hanc1.jpg

Honza Šmejkal rovněž týdne před MČR předvedl výkony blízko k hranici PB 11,52 s a 23,62 s. Nicméně a zejména na dvoustovce je hodně moc znát limit Honzových krátkých i když sice velmi hezky frekvenčních kroků. Na tomto budeme muset zapracovat především. 

1smejkal.jpg

Šimon Novák ani Štěpán Holeček asi se svými výkony na 100 metrů příliš spokojeni být nemohli (11,75 s 11,99 s). Každopádně mým hlavním záměrem bylo nechat kluky odběhnout štafetu v ostrém závodě proti kvalitním soupeřům před plánovaným závodem na MČR dorostenců. V této sestavě jim pomohl Franta Hanč a nutno podotknout, že právě on tak trochu zazmatkoval, když při předávce zapažil nesprávnou ruku. Franta to sám věděl. Chyba měla za následek jakési spadnutí řemenu a i když se klukům povedlo předat a běžet dál, rozhodně to náš tým zpomalilo. Pro Frantu jednoznačná známka v tom, že se musí velmi soustředit, což je pro něj někdy limitující. Je dobré, že si chybu sám uvědomil a po závodě jsem ji byli schopni analyzovat. V tomto směru bude nutné zapracovat na jakémsi zklidnění Frantovi roztěkanosti. Ostatní předávky vyšly klukům mám za to, že dobře a také z nich i oni sami měli dobrý pocit. Kluci ve složení Štěpán Holeček, Honza Šmejkal, Franta Hanč a Šimon Novák dosáhli konečného času 44,26 s, čímž obsadili 7. místo, přičemž v jejich silách byl rozhodně čas pod 44 vteřin.

1holecek.jpg