Jdi na obsah Jdi na menu
 


První den gigantu: dvojnásobné finále na 60 m dorostenců a Šimonovo velké překvápko.

V sobotu 6.3.2021 začalo letošní dvoudenní Mistrovství ČR dorostenců a juniorů v hale. Do ostravské arény se vypravilo hned 7 členů naší tréninkové skupiny. Jako první v sobotním dopoledním bloku začali závodit kluci překážkáři. První si zaklekl na 60 m překážek dorostenec Jakub Svoboda, který jakožto zatím ne příliš ostřílený závodník na mistrovstvích ČR, jichž prozatím absolvoval minimum, absolvoval svůj závod z mého pohledu ve velmi dobrém světle. Líbilo se mi, že si Kuba pohlídal klíčové body, na nichž jsme se domlouvali. Výsledný čas 8,82 s je pouze 2 setiny za Kubovým osobákem a při uvážení faktu, že tento závod byl de facto prvním a posledním v této halové sezóně, nelze být nespokojený. Navíc to znamenalo celkové 10. místo, což je pro Kuba prozatímní největší individuální úspěch.

Dalším překážkářem byl čerstvý junior Honza Brát, jenž stejně jako Jakub absolvoval tento závod současně jako premiéru u derniéru jarní halové sezóny. Navíc zde Honza běžel vůbec poprvé na vyšších juniorských překážkách, takže z jeho projevu bylo v druhé polovině trati znát, že mu to trochu skáče. Nicméně ani u něj není celkové 14. místo za čas 8,98 s k zahození. Před závodem jsem si myslel na čas po 9 vteřin a to se tedy povedlo. Honza byl navíc zařazen na startovní listinu na hladkou šedesátku a zde se mu povedlo zaběhnout 7,54 s a skončil na 11. místě.

Třetím do party překážkářů byl Tomáš Konvalina. Ten už jako druhým rokem junior měl výhodu, že na této výšce překážek závodil v loňské sezóně, a tak jsem logicky očekával lepší výkon . Tomáš zvládl technicky dobře náběh, což v jeho případě nebývá vždy pravidlem, a tak se do cíle předkláněl v čase 8,75 s, což je 5 setin za jeho osobákem z loňské sezóny. Myslím, že Tomáš byl dnes sám se sebou spokojený a já beru jeho 12. místo jako dobrou motivaci pro letní přípravu.

V dalším bloku následovala smršť rozběhů na 60 m. Jako první nastupovali dorostenci, kde jsme do bojů poslali 3 borce. Vítek Vinduška mě velmi pozitivně naladil, když ve svém závodě zaběhl 7,33 s, což je jeho halový osobák a po 2 letech se dokázal znovu výrazně prosadit v republikové konkurenci. Už na trénincích v předešlých 2 měsících jsem několikrát Víťovi říkal, že se mi běžecky a vůbec projevem moc líbí. Na tomto mistrovství se to potvrdilo! I když nejdříve mě i Víťovi dosti zatrnulo, protože to chvíli po prvním vráceném  startu vypadalo, že Vítek bude diskvalifikován. Nakonec však rozhodčí ukázali zelenou kartu. V opakovaném startu bylo znát, že se Vítek "hlídá", a tak nám zpětně možná může trochu být líto 1 setiny, která by znamenala jeho postup do finále. Nicméně já jsem obrovsky spokojený za kvalitní čas 7,33 s a celkovou 10. příčku!"

1vinduska.jpg

Jirka Synek, který nastupoval v prvním rozběhu, si počínal velmi obstojně, když v novém osobním rekordu 7,25 s postoupil z přímé postupové pozice do finále.

Projevem byl jeho závod naprosto "vyladěný" a těžko mu něco vytýkat. Ve finále bylo na Jirkovi znát jisté napětí a nervozita. Při sledování prvního vráceného startu by se mě krve nedořezal, protože bylo jasně znát, že Jirka opustil bloky jako první. Rozhodčí mu však ukázali žlutou kartu, a tak mohl pokračovat v závodě. Jirka mi posléze situaci vysvětlil tím, že byl údajně ruch na startu. Nicméně zjevně mu to na napětí nepřidalo a v opakovaném závodu zaběhl 7,30 s. Z jeho hlasu po závodě jsem cítil zklamání, ale pro mě bylo nejdůležitější, že se při závodě nezranil a současně dovedl podat během, jednoho dne 2 velmi kvalitní výkony. Navíc je Jirka prvoročák a jeho umístění na tomto MČR na 6. příčce tak hodnotím jako naprosto senzační. Myslím si, že i Jirkovi se v hlavě rozleží a nakonec bude hodnotit svoje vystoupení na 60 m jako velmi kvalitní.

1kratochvil-synek.jpg

Obrovské překvapení mi udělal Šimon Kratochvíl. Podle tréninků jsem věděl, že udělal za poslední půlrok obrovský progres. Bohužel jsme se však neměli možnost chytit se jakéhokoliv ukazatele, protože Šimon do dnešního dne neměl díky covid situaci žádný závod. I proto, že podle tréninků jsem cítil dobrou formu, jsem Šimonovi dal jasný úkol, ať do toho jde od začátku naplno a zkusí překvapit soupeře. A to se mu také velmi důrazně povedlo, protože ve svém rozběhu zaběhl senzační osobák 7,23 s a postoupil z přímé postupové příčky podobně jako Jirka.

Ve finále bylo na Šimonoví vidět, že je šťastný a současně z něj byla patrná obrovská sebedůvěra. Když zaběhl i ve finále další kvalitní čas 7,25 s, jeho druhý nejlepší výkon na této trati, mohli jsme se jen a jen radovat. Celková 5. příčka je z mého pohledu velkým překvapením a pro Šimona si myslím i obrovskou motivací. 

1kratochvil.jpg

Mezi juniory se na šedesátce prezentoval Lukáš Soukal. Ten však dnes měl smolný den. Ve svém rozběhu byl diskvalifikován za předčasný start, když mu zátěžové bloky naměřily nepovolenou startovní reakci 0,096 s. Nic na tom ani nezměnily opakované zpomalené  videozáběry, kde je jasně vidět, že Lukáš opustil bloky i ruce za startovní čárou až po bliknutí diody startovní pistole - tedy po výstřelu. Nicméně pro mě jako trenéra a konkrétně v Lukášově případě je vlastně tento jeho "nepovedený" start vlastně kvalitním ukazatelem, a proto jej hodnotím pozitivně.  Zaprvé bylo na Lukynovi vidět, že je dobře připravený, protože ten start vypadal famózně. Krásně to technicky a rytmicky "vyjelo" vpřed. Na tom jsme celkem hodně pracovali a jsem rád, že se naše práce zúročila, i když přes hranu diskvalifikace. A za druhé a to je u Lukáše asi daleko důležitější, je takovýto typ startu známkou dobrého rozpoložení psychiky a sebedůvěry. To je pro mě velmi důležité a věřím, že na tom Lukáš bude pracovat i nadále. Je to velmi zásadní část sprinterské přípravy. Byl jsem strašně moc potěšený, když jsme si s Lukynem po závodě povídali, a on se z tohoto závodu takříkajíc nerozsypal. Nyní to prostě a jednoduše hodíme za hlavu a zítra to na dvoustovce Lukáš pořádně nakopne. wink