Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pátá příčka štafety 4x100 m mužů na sobotním programu Mistrovství ČR mužů a žen.

O víkendu 29.-30.7.2023 se v Táboře konalo letošní mistroství ČR mužů a žen, na nějž odcestovala také šestice sprinterů z naší tréninkové jednotky. V sobotním programu se představili hned všichni z nich při rozbězích na 10 metrů a v krátkých štafetách 4x100 metrů.

 

Jako úplně první nastoupila do svého závodu Jana Šafránková, která měla ve svém  poměrně velkou smůlu na protivítr, který foukl v intenzitě -3,3 m/s. I přesto podala přesvědčivý výkon 12,40 s, což však na postup do finále nestačilo. Bohužel po doběhu všech rozběhů nám to mohlo být dosti líto, neboť na tzv. malé quéčko stačilo tentokrát 12,08 s, což si myslím, že Jana de facto předvedla ve svém závodě, ale vítr bohužel hodnotu výkon srazil. I přes to jsem přesvědčený, že byla Janča na toto MČR dobře připravená , protože z pohledu techniky se mi její výkon líbil a vlastně jsem k němu neměl žádné výhrady. 

1safrankova.jpg

V rozbězích mužů nastoupili tři borci. I s ohledem na fázi přípravy je potřeba konstatovat, že jsme start na MČR brali v případě kluků spíše test a vhodný doplněk k letní náplni. U Jirky Synka, který zaklekával hned do prvního rozběhu, platí slova o testu dvojnásob, protože jsme si potřebovali ověřit, že dokáže odběhnout závod po návratu ze zranění. To se u povedlo, ale současně Jirka zhruba na 80 metrech vyhodnotil, že to "není ono" a závod vypuštěně doběhl za 11,29 s. Samotný start z bloků byl obstojný, ale následně to prostě nejelo a podle mého názoru není "vyběhaný", což odpovídá jeho závodní pauze. Každopádně test v ostrém závodě,  jestli zdraví vydrží, dopadl dobře.

1synek.jpg

Velmi kvalitní startovní reakci a i následných cca 40 metrů předvedl v druhém rozběhu Štěpán Veselý, který zaznamenal reakci 0,131 s.  Zdá se, že Štěpán se celkem stabilizoval v této části trati, kde mě již několikrát přesvědčil podobným projevem. V druhé poloviny trati to však již tolik "nejelo", ale i v jeho případě platí, že jsme tyto mistráky brali jako dobrou příležitost si zazávodit. Časem 11,71 s obsadil Štěpán v celkovém hodnocení 22. místo.

1vesely.jpg

O příčku za Štěpánem tedy na 23. místě se na tomto MČR umístil Franta Hanč, jenž běžel ve třetím rozběhu a předvedl 11,83 s. U Franty si myslím, že se zatím nedokáže dobře zkoncentrovat na takto velkých závodech, což o následně trochu paralyzuje. Vidět to bylo již na startu, kde zaznamenal vcelku špatnou startovní reakci 0,202 s. Je ale dobře, že si těmito situacemi Franta prochází, protože kde jinde může cenné zkušenosti nabírat než-li zde. Věřím, že se brzo jak se říká "ostřílí" a nabrané zkušenosti na takovýchto závodech mu následně pomohou se lépe vyrovnávat s tíhou podobných závodů.

1hanc.jpg

V podvečerním programu sobotního dne jsme absolvovali ještě štafety na 4x100 metrů. Zatímco štafeta děvčat, kde finišovala Janča, si na posledním úseku nepředala, kluci ve složení Štěpán Veselý, Lukáš Soukal, Šimon Kratochvíl a Jirka Synek zaběhli přesvědčivý čas 42,01 s. 

Tento výkon klukům vynesl vysoké finálové umístění na 5. místě a i když to není medaile, byl jsem za jejich čas spokojený. Opět jsme potvrdili, že s kolínskou štafetou je nutné počítat i na těch nejvyšších závodech.

1stafeta4.jpg

Štěpán si svůj úsek rozběhl podle očekávání s podobným průběhem jako při individuální stovce. Prvních 50 metrů vcelku držel krok, poté se ale malinko propadl. Nicméně takto jsme s tím počítali. Předávku na Lukáše Soukala, pro kterého byl start ve štafetě mimo jiné i testem, jak vydrží nohy po letošních zraněních,  zvládl Štěpán velmi obstojně  a jsem rád, že se věkem zatím ještě dorostenec dokázal dostat na velmi kvalitní technickou úroveň svých starších kámošů.

Lukyn na druhém úseku odvedl veliký kus práce. Podobně jako před rokem v repre štafetě se po závode Lukáš cítil, že nepodal dobrý výkon, ale hned jsem mu jeho pocity vyvrátil, protože podle mého citu běžel výborně a při následném rozboru videa jsme k tou došli i touto cestou. Lukáše už tak trochu znám :) a vím, jak mu pracuje hlava. V tomto případě mi bylo hned jasné, že když on má tento pocit, tak to nemohlo být špatné. Technicky krásně roztočený krok, v němž se dokonale rozběhal před svým idividuálním nedělním startem na dvoustovku.

1stafeta1.jpg

Při předávce na Šimona Kratochvíla se ukázalo, jak nutné je mít zkušenosti z tréninků a závodů. V relativně našlapaném předávacím území si jak Lukáš tak Šimon předávku museli dobře ohlídat, aby si případně neutekli, ale vše nakonec klaplo bez karambolu. Zatáčka následně Šimonovi při jeho konstituci postavy sedla velmi hezky. V tu chvíli bylo na trati všech 7 štafet, přičemž žádná nezaznamenala nějakou kolizi, a tak při náběhu do posledního úseku bylo krásné sledovat velmi dramatický finiš.

1stafeta3.jpg

V něm zachoval klidnou hlavu finišman Jirka Synek. V těchto případech občas hrozí, že se finišmen nechá vyhecovat výběhem štafet, které aktuálně přibíhají na předávku dříve, ale Jirka velmi přesvědčivě zareagoval čistě jen svého parťáka a předávku zvládli kluci ve svižném tempu až na hranici 20 metrů předávacího území. To jsou momenty, které vás jako trenéra potěší, protože je zde vidět hodně práce z tréninků jak doma tak v rámci reprezentačních štafet. 

 

Vzhledem k tomu, že žádná štafeta nezaváhala a neztratila kolík. doběhli naši kluci na celkovém 5. místě. Já si ale jejich výkonu velmi vážím a právě o to víc, že se jednalo o takto kvalitně obsazený závod. Zde se jednoznačně potvrzuje okřídlené: "Čest poraženým, sláva vítězům!". Pro naši štafetu znamenal výkon 42,01 s letošní nerychlejší kolínský čas a jsem rád, že jsme v letošním roce dokázali alespoň na jednom MČR postavit takto kvalitní tým. Kluci, máte pochvalu!

1stafeta2.jpg