Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na žákovském mistrovství se dařilo: 5 finálových umístění, 2 osobáčky a štafetová medaile.

Během víkendu 23.-24.9.2017 jsme v Břeclavi absolvovali letošní MČR žactva. Naší skupině, která se na tomto žákovském vrcholu sezóny představila v devítičlenném složení, se dařilo.

1.jpg

Na hladké šedesátce se podařilo Jirkovi Šámalovi postoupit senzačně do finále, když v rozběhu předvedl 7,43 s. Ve finálovém závodě se zlepšil na 7,38 s, což znamenalo 6. příčku a jeho dosavadní největší úspěch. 

4.jpg

Tadeáš Zákora, pro něhož bylo úspěchem již to, že se po necelých 3 měsících tréninku, na MČR kvalifikoval, zaběhl v rozběhu 7,74 s, což znamenalo 21. místo. Myslím si ale, že to je velký úspěch. Navíc předvedl, že je platným členem štafety a vidím v něm velký potenciál do budoucna. 

8.jpg

Janče Šafránkové mistrovství vyšlo skvěle. Nejdříve postoupila z rozběhu 60 m z přímo postupové druhé pozice časem 8,04 s. O dvě hodiny později dokázala svůj výkon ve finálovém závodě ještě vylepšit na 8,00 s a mocným finišem vybojovala nádherné 5. místo. Je to Janin první velký úspěch na domácím šampionátu.

6.jpg

V podvečerním programu ještě Janča předvedla, že její služby jsou neocenitelné pro štafetu 4x60 m, když doběhla s kolíkem do cíle na druhé příčce. Časem 30,47 s získala děvčata ve složení Šlehubrová, Novotná, Sombergová a Šafránková stříbrné medaile.

9.jpg

Štafetový závod čekal i kluky. Díky výpadku některých sprinterů z jiných tréninkových skupin jsem musel postavit kvartet složený čistě z členů mojí stáje. Po prvním běhu, kde jsme zaběhli hodně solidních 27,94 s, jsme netrpělivě vyhlíželi časomíru druhého běhu. Zde bohužel zaběhla štafeta Opavy lepší čas a odsunula moje svěřence ve složení Šedivý, Konvalina, Zákora a Šámal na nepopulární čtvrté místo. Přesto musím kluky pochválit, protože jsme opět ukázali, že se umíme seběhat. Navíc tento čas je druhým nejlepším výkonem této sezóny v rámci kolínského oddílu, přičemž oba tyto výkony zaběhla kvarteta složená čistě z naší skupiny.

Na 100 m překážek jsem měl trojí zastoupení. Už jen tento fakt svědčí o tom, že se kluci celý rok připravovali opravdu pečlivě. V prvním běhu nastoupil Honza Brát, který si nedělal žádné velké ambice, ale zkušenost se startem na MČR, se mu bude jistě hodit i v následující sezóně, protože je letos prvoročním žákem. V Břeclavi zaběhl Honza na dostřel osobnímu rekordu výkon 15,31 s. Tento čas mu vynesl 22. příčku.

2.jpg

Dalším prvoročákem nad překážkami nastoupil Pepa Šedivý a jemu se dařilo náramně, protože si zaběhl nový osobní rekord 14,57 s. Tento čas znamenal celkovou 15. pozici, ale mezi provoročáky to byl 5. nejlepší výkon. Příští rok se tedy máme na co těšit. Pepa se na letošní mistrovství kvalifikoval také k závodu na 200 m překážek, který absolvoval druhý den. V neděli po ránu tak nastoupil do svého rozběhu, kde zaběhl 28,83 s, což znamenalo 20, místo. Myslím si tedy, že se Pepa mohl z mistrovství vracet opravdu spokojený.

3.jpg

V posledním třetím rozběhu na 100 m překážek nastoupil třetí zástupce z naší tréninkové stáje. Tomáš Konvalina mohl mít z našich borců největší ambice. A dokázal je přetavit v úžasný úspěch, protože si zde zaběhl nový osobáček 14,15 s a postoupil díky němu do finále. To bylo úchvatně kvalitním závodem, v němž si osobák Tomáš sice již neposunul, ale ve finále jde především o umístění. Konečná 7.příčka je Tomášův prozatím největším úspěchem a moc mu to přeji. Opravdu hodně tomu věnoval.

5.jpg

Ve skokanských disciplínách nás zastupoval v prvém dnu Standa Bělka, jenž bojoval o medaile ve výškařském sektoru. Deštivé a chladné počasí moc nenahrávalo kvalitním výkonům v této soutěži. To nám mohl v dané situaci pouze vyhovovat. Bohužel ale Standa skočil 173 cm a na medaili bylo tentokráte potřeba 177 cm. Nicméně 5. místo z Mistrovství ČR rozhodně není k zahození. Doufám, že tato lekce přiměje Standu k poctivějšímu trénování.

7.jpg

Ve skoku do dálky se do výběru pro start na MČR dostal Tomáš Forman. Podle nejlepšího výkonu sezóny figuroval na 18. příčce. Nedělali jsme si tudíž velké ambice na umístění ve finálové osmičce. Tomáš mě ale přesvědčil, že i když to někdy možná nevypadá, že by byl kdovíjak odhodlaný a namotivovaný, dokáže v důležitém závodě podat kvalitní výkony. První dva pokusy byly celkem "vyladěné" a oba dopadly téměř stejně (545 a 546 cm). Třetím pokusem jsme maličko zariskovali a nakonec z toho byl opravdu jen minimální přešlap. Může nás ale těšit, že to bylo někam k 570 cm, což je úroveň Tomášova osobáku. Takže z mé pozice určitě pochvala a spokojenost. Ani umístění na 15. příčce není rozhodně k zahození!

10.jpg

Posledním zástupce naší skupiny byla Kristýna Růžičková, která dorazila do Břeclavi až v neděli po ránu, aby posílal dívčí štafetu na 4x300 m. Holky byly odhodlány podat co nejlepší výkon a poprat se o medailové umístění. Krystýna štafetu rozběhla (mezičas 44,4 s) velmi svižně a další děvčata Pavlíková, Sombergová, Šlehubrová statečně bojovala až do cíle. Kvalitní čas  2:56,20 však znamenal čtvrtou bramborovou příčku. Medaile byla vzdálena 3 vteřiny. Přesto je to jedno z nejlepších štafetových umístění starších žákyň za posledních 5 let!

11.jpg

Celkově jsem moc a moc spokojen. Baví mě to s Vámi a věřím, že stejně jako pro mě, je i pro Vás tou největší odměnou právě možnost být účastníky mistrovství republiky.