Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na Mistrovství juniorů Šimon pátý, Jirka šestý a štafeta na 7. místě.

O víkendu 25.-26.2.2023 se v Ostravě uskutečnilo halové Mistrovství ČR dorostenců a juniorů. Do individuálních soutěží zasáhli z naší tréninkové skupiny čtyři borci.

img-20230226-wa0000.jpg

Jirka Synek nastupoval k rozběhům na 60 metrů jako jeden z favoritů a to se mu v rozběhovém závodě povedlo dokonale předvést, když ve vypuštěném závodě proťal cílovou pásku v čase 6,91 s jen 1 setinu za osobákem. Už v rozcvičovacím tunelu bylo vidět, že Jirka je na tento závod kvalitně a dobře připravený. Měl jsem tedy radost, že jsme dokázali celou sezónu postavit takto dobře. Výkon od začátku vypadal opravdu svižně a bylo tam téměř vše, co je potřeba (výjezd z bloků, udržení se dole, odjezd do cíle...).

 

Ve finále jsme však narazili. Bohužel závod se nepovedl. Těsně před povelem "Připravte se!" Jirka nezvládl ukočírovat nastřádané emoce a většina naakumulované energie byla ta tam. Adekvátní tomu byla i Jirkova startovní reakce, která na jeho poměry byla špatná (0,167 s). I proto zůstal za všemi soupeři s poměrně znatelným hendikepem a závod byl ztracen de facto již na prvních 5 metrech. Do cíle Jirka již vypouštěl v čase 7,02 s a i to je známka kvalitní připravenosti a ambicí na pokoření nového osobáku pod 6,90 s. Bohužel se to ale v tomto závodě nepovedlo a celkové umístění na 6. místě bylo pro Jirku hořkým zklamáním. 

 

Po závodě jsme si udělali celkem dlouhou analýzu a myslím, že jsme z ní odešli poučeni. Našli jsme další směr naší přípravy...práce s emocemi a hlavou. I když Jirka cítil velké zklamání, dokázal měl zhruba dvě hodiny po závodě nesmírně potěšit. Poté, co si utřídil myšlenky v hlavě sám zhodnotil, že halová sezóna se jednoznačně povedla. A to nejen z pohledu vysoké výkonnosti, díky níž v minulém týdnu reprezentoval ČR na mezistátním utkání ve Španělsku, ale hlavně proto, že dokázal celou sezónu zůstat zdravý. Jsem rád, že dokáže o sportovní přípravě přemýšlet nejen z úhlu pohledu výsledků na soutěžích!

1synek1.jpg

Šimon Kratochvíl si v sobotním programu zaběhl rozběh na 60 metrů. Měl jsem z tohoto závodu pocit, že to bylo tak trochu ospalé. Startovní reakce 0,198 s není tedy ničím oslnivým a nasvědčuje mým dojmům. Každopádně výkon 7,24 s je blízko hranice OR a nasvědčoval našemu prioritnímu zájmu pro tento závod - dobře se rozcvičit na dvoustovku, která Šimona čekala v nedělním programu.

Rozběh na 200 metrů se Šimonovi v neděli opravdu vydařil. Ačkoliv se mu nepovedlo svůj rozběh vyhrát, což by mu zaručovalo velké Quéčko (tj. postup do finále) zaběhl velmi rychlý čas a nový osobák 22,14 s. Bylo vidět, že Šimon si v hlavě utřídil priority pro toto MČR a jednoznačně jde za svým cílem. Opět jsem byl potěšen tím, že jsme přípravu zvládli a nasměřovali nejlepší výkonnost k tomuto závodu.

Šimonův výkon byl tak rychlý, že jej již žádný jiný závodník ze 4 rozběhů nepřekonal, a tak Šimon postoupil do finále jako jediný závodník s malým q. Tudíž mu byla přidělena ve finále 2. dráha, která se potvrdila jako ne příliš výhodná. Ve finále si Šimon zaběhl další rychlý závod, ale čas 22,39 s znamenal celkovou 5. příčku. Každopádně je toto umístění velmi kvalitní a v Šimonově sportovním curiculu lze najít 2 pátá místa (60m v dorostencích a 300 metrů v žácích). Umístění v kategorii juniorů je bezpochyby jeho největším individuálním úspěchem.

1synek-kratochvil.jpg

Štěpán Veselý přecházel do kategorie dorostenců z loňských žáků. Takže už jen fakt, že se na toto MČR dokázal kvalifikovat, je úspěchem. Navíc ve dvou disciplínách 60 + 200 metrů. Každopádně ve Štěpánově případě se ani jedna z disciplín nepovedla podle představ. Bohužel do přípravy zasáhlo onemocnění s antibiotiky a přípravu po návratu jsme již nedokázali nasměřovat k návratu výkonnosti ze začátku ledna. bohužel to někdy nevyjde. Ale jsem rád, že Štěpán to bral s nadhledem. U obou tratí byl jeho projev relativně ztuhlý...prostě se to nechtělo "roztočit", jak s oblibou komentuji a bez toho bohužel nejde běhat rychlé časy. 

 

Matěj Novák byl do poslední chvíle před MČR na drátkách, jestli se vejde z pozice náhradníka do sestavy 24 běžců na 400 metrů. Nakonec to vyšlo a Matěj tak mohl v sobotních rozbězích absolvovat svůj závod hned v prvním rozběhu. Ačkoliv první dvoustovku rozběhl velmi svižně v mezičase 24,2 s, čas v cíli tomu neodpovídal a bylo jasné, že závod jak se říká přepálil. Prostředí ho zřejmě přespříliš namotivovalo. Výsledný čas 52,57 s za jeho možnostmi, i když zřejmě e těmi aktuálními, Každopádně jsem rád, že si Mates odzávodil po dlouhé pauze opět na MČR jednotlivců, když 2 roky v dorostencích se mu to nepovedlo a věřím, že na letní sezónu ho to pořádně nakopne.

 

V rámci štafetových závodů jsme největší ambice vkládali do juniorské sestavy, která běžela ve složení Šimon Kratochvíl- Matěj Novák - Štěpán Veselý a Jirka Synek. Klukům se povedlo zaběhnout výkon 1:31,17, za který se nemuseli stydět. Nicméně v tvrdé konkurenci letos nabitých juniorů to znamenalo 7. příčku.

Štafety dorostenců jsme dokonce postavili dvě. Ambice na vysoké umístění jsme zde neměli, ale cílem bylo zejména posbírat zkušenosti. Naše Áčko bohužel hned na první předávce ztratilo kolík a muselo je sbírat. I proto jejich výsledný čas byl daleko za jejich možnostmi. Béčko si podle mého názoru doběhlo v kvalitních mezičasech pro očekávaný výkon.

JUNIOŘI
1. Šimon Kratochvíl 22,5 s
2. Matěj Novák 22,8 s
3. Štěpán Veselý 23,7 s
4. Jiří Synek 22,0 s
    1:31,17
DOROSTENCI "A"
1. Šimon Novák 24,6 s
2. František Hanč 26,6 s
3. Jan Šmejkal 23,8 s
4. Jaroslav Hnida 23,6 s
    1:38,80
DOROSTENCI "B"
1. Martin Hovorka 25,0 s
2. Radek Novák 24,4 s
3. Štěpán Holeček 24,9 s
4. Vojtěch Slavík 23,9 s
    1:38,49