Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na MČR žactva dvě čtvrtá umístění ve štafetách, individuálně nejlépe Šimon Kratochvíl.

V neděli vyvrcholilo letošní Mistrovství ČR žactva svým třetím dílem na kolínském stadionu. Od pátku do neděle se zde sjelo na 727 závodníků z celé republiky, aby tak vytvořili opravdu nabitou konkurenci. Z naší skupiny se tohoto MČR zúčastnilo 8 členů.

Individuálně se nejlépe dařilo Šimonu Kratochvílovi, který měl opravdu těžký program. V pátek absolvoval rozběh na 300 metrů, který se mu nadmíru povedl, když si zaběhl nový osobní rekord 37,65 s jen velmi těsně o pouhé dvě setiny nepostoupil do A finále. Útěchou mu mohlo ale být, že postoupil do B finále a v něm se po dalším vynikajícím výkonu 37,66 s na vynikajícím 8. místě. V sobotu měl Šimon na programu 150 metrů, v nichž zaběhl 17,93 s a to znamenalo celkovou 13. příčku jen těsně za postupem do semifinále. 

1kratochvil.jpg

V pátečních rozbězích na 60 metrů jsme měli dva zástupce a obou se vedlo velmi dobře. Jako první se představil nováček v naší skupině Michal Boháč, který si po vynikajícím startu doběhl pro nový osobní rekord 7,60 s, což sice na postup do semifinálových bojů jen těsně nestačilo, ale při Michalově premiéře na MČR je umístění na 18. místě více než úspěšným prologem. 

1bohac.jpg

Druhý na šedesátce zaklekl do bloků Jirka Synek, kterému se po výkonu z rozběhu 7,58 s (jen setinu za PB) povedlo kvalifikovat do semifinále. To se běželo v sobotním programu a Jirka v něm zdolal 7,75 s, což ho zařadilo na celkovou 16. příčku v této disciplíně. Musím zhodnotit, že Jirka vypadal před semifinále při rozcvičení ve výborné formě. Před startem na mě ale působil velmi nervózně a to zřejmě ovlivnilo jeho výkon. Nicméně rozhodně jsme si to nevyhodnotili nějak negativně. Určitá míra nervozity je vždy prospěšná před každým závodem a Jirka se musí ještě takříkajíc "ostřílet", aby to uměl korigovat. Druhou disciplínou byla pro Jiříka trať 150 metrů, na níž v sobotním odpoledním programu předvedl 18,32 s a celkově obsadil 19. místo.

1synek.jpg

Nad překážkami reprezentoval naši tréninkovou skupinu Kuba Svoboda, jenž si na domácím šampionátu v Kolíně odbyl podobně jako Michal Boháč svou mistrovskou premiéru. I zde hodnotím jeho vystoupení kvalitně. I když nezaběhl ani na 100 m př. ani na 200 m př. nový osobák, umístění na 19. (100 př. 14,98 s) a 22. místě (200 př 29,21 s) jsou pro Kubu velmi dobrým vstupem. Považuji si, že Kuba nebyl nikterak zklamaný a bylo na něm vidět, jak pokorně svoje výkony hodnotí. To je pro trenéra veliká odměna a cením si toho. Vypovídá to i tom, jakým způsobem je člověk vychovaný z rodiny.

1svoboda.jpg

Ve skokanských sektorech nastupoval Kuba Douděra, jenž se v pátečním programu kvalifikoval do finále skoku vysokého, když zdolal 174 cm. V sobotním finále se mu už tolik nedařilo a po výkonu 168 cm obsadil celkovou 9. příčku. V kvalifikaci skoku dalekého se Kuba nedokázal poprat s nepříjemným protivětrem a skočil nejlépe 565 cm, což na finále nestačilo a obsadil 16. místo.

1doudera.jpg

Nejvyššího umístění však na tomto MČR dosáhly štafety na 4x60 a 4x300 metrů. V pátek jsme do závodu štafet na 4x60 m vyslali kvarteto Štěpán KONVALINA - Jiří SYNEK - Šimon KRATOCHVÍL - Vítek VINDUŠKA, která zaběhla výborný čas 27,81 s, což však o pouhé dvě setiny nestačilo na bronzovou medaili. Kluci ale předvedli, že jejich práce o prázdninách, když jsme absolvovali dosti tréninků, nepřišla vniveč. Předvedli, že i po poměrně zkažené poslední předávce, dovedou doběhnout do cíle. Čtvrté místo je velmi kvalitním výsledkem a i když to není  "placka" nechci, aby kluci litovali. Vážím si toho, že všichni čtyři kluci z této štafety jsou z naší tréninkové skupiny.

V krátkých štafetách jsme měli i B tým ve složení Kuba SVOBODA - Jakub DOUDĚRA - Michal BOHÁČ - Vojta PERNICA, kterému se povedlo zaběhnout výborný "béčkový" čas 28,80 s, což je klasifikovalo na celkové 10. místo, což je při účasti 24 štafet v tomto závodě naprosto excelentní výkon. Tento fakt jen a jen potvrzuje, že práce se štafetami má smysl.  Moc  vám k tomuto výkonu gratuluju a doufám, že jste si atmosféru v Kolíně dosytosti užili. 

1stafety-4x60.jpg

V nedělním programu jsme měli na úplný závěr další želízko v boji o medaile. Klukům jsem před dlouhou štafetou na 4x300 metrů avizoval, že jejich očekávaný výkon vidím někde na hranici 2:33,5, což by rozhodně mělo zasáhnout do bojů o medaile. A má slova se v závodě potvrdila. Čtveřice Michal BOHÁČ - Tomáš KALAŠ - Jirka SYNEK - Šimon KRATOCHVÍL nechala na trati veškeré zbytky svých sil. Kluci do toho opravdu šlapali, co to šlo. Michal (39,5 s - v závorkách uvádím jednotlivé mezičasy na úsecích) na prvním úseku naprosto senzačně rozběhl náš závod, když po 100 metrech své soupeře naprosto "rozštípal". Tomáše Kalaše (39,1 s)  jsem na druhý úsek umístil úmyslně kvůli seběhu, což se mi jednoznačně potvrdilo jako dobrý tah, protože svoji roli sehrál velice dobře a nikoho ze soupeřů nepustil před sebe. Třetí úsek absolvoval Jirka (38,4 s), kterému se povedlo udržet náskok a předával finišmenovi Šimonovi (36,2 s), který měl asi nejtěžší úlohu. Posledních 100 metrů sváděl před naplněnou tribunou naprosto úchvatný souboj s rivalem ze Spartaku Praha 4, který  vyhrál v sobotu závod na 800 metrů v novém rekordu Mistrovství ČR za velice kvalitních 1:57,39. Na posledních 50 metrech těsně před cílem však tento kvalitní soupeř ukázal svoje dovednosti z osmistovky a Šimona jen těsně předběhl o 2 desetiny, když naše štafeta zaznamenala výsledný čas 2:33,77 jen 3 desetiny za kolínským oddílovým rekordem. Tak kvalitní výkon kluci podali! V celkovém součtu to dnes znamenalo další bramborovou medaili tedy 4. místo a klukům to bylo viditelně moc líto. Poslední plamínek naděje v nich ještě doutnal, když finišmen kladenské štafety, která se umístila na 2. místě, nesportovně zahodil při proběhu cílem štafetový kolík. Kluci tajně doufali, že rozhodčí tuto štafetu diskvalifikují, ale ještě před konečným verdiktem jsem jim jednoznačně řekl, že bych takový trest nikomu cizímu nepřál, protože by byl nesmírně krutý zejména pro ty další tři kluky z kladenského týmu, kteří to nijak nezavinili. Nakonec rozhodčí k diskvalifikaci nepřistoupili a my si musíme vážit čtvrtého místa. Kluci to nakonec vzali sportovně a to je daleko cennější než jakákoliv medaile!

1stafeta-4x300.jpg