Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na ligových soutěžích zazářil Jirka Synek v novém osobním rekordu 10,85 s!

V sobotu 14.5.2022 se konala první ligová kola soutěží dospělých, v nichž jsme měli zastoupení v Bílině na II. lize mužů a v Děčíně na I. lize žen. Na prvně jmenovaném závodě se prezentovala pětice sprinterů z naší skupiny, která hostuje za družstvo AC TJ Jičín podobně jako v předešlých letech.

1skupinka.jpg

Počasí v Bílině bylo krásné slunečné, ale vítr navzdory předpovědím měnil svůj směr dost nečekaně a nárazově. Jak to  tak bývá, vždycky nemůže vyjí t vše a stejně tak to platilo i zde. Na sprintu 100 metrů jsme vyslali dva borce. Jirka Synek si po odloženém začátku letošní závodní sezóny už v rozběhu doběhl pro krásný nový osobák 11,07 s. Větroměr při tomto rozběhu sice zapsal hodnotu +0,6 m/s, ale u dráhy, kde jsem závod pozoroval, jsem takový pocit neměl a i Jirka během trati vnímal v první polovině spíše proťák. Nicméně jsme měli radost z výborného výkonu který byl právě v první polovině z mého pohledu lehce rezervovaný. Jakoby to Jirkovi neodjíždělo z bloků a v prvních 20 metrech jej soupeři drželi na dostřel. Od 50-ky už to ale leťelo vpřed a v cíli bylo jasné, že Jirka poběží A finále.

1syenk.jpg

Na finálový závod si "George" připravil silný arzenál. Větrná loterie nám tentokrát šla na ruku a v průběhu celé rovinky foukalo příjemně do zad +0,9 m/s. Hned od výstřelu v Jirkovi bouchly saze a z bloků vyrazil jako ostřílený mazák. Prostě se s tím nepáral (a dalo by se to napsat i vulgárněji). Okamžitě se dostal před soupeře a potom už to byl závod jen a jen s časem. Technicky podržel Jirka zabalenou pozici pěkně dlouho. Před finále jsem si myslel, že když vše klapne, jak má, může Jiřík běžet kolem 10,90 s. S výsledným časem 10,85 s jsem však tak úplně nepočítal a o to větší radost to pro mě i Jirku byla. Senzace. Tenhle výkon je potřeba si zapamatovat a těžit z něj i do budoucna. 

1synek1cil.jpg

Druhým sprinterem na stovce byl Matěj Rosenberger, který si v rozběhu doběhl pro čas 11,83 s a myslím, že u něj byl výkon hodně ovlivněný proťáčkem, který zrovna foukal. Jinak si myslím, že je to výkon adekvátní časům, které předvedl před týdnem v Kolíně, kde fouklo do zad. Na dvoustovce si Mates doběhl pro výkon 23,79 s a zde bylo patrné, že nemá naběháno, což je klíčovým a limitujícím faktorem. Každopádně mě Matěj příjmeně překvapil v závěrečné štafetě 4x100 metrů, kde velmi dobře splnil roli finišmena. Předávka s Kubou Svobodou byla kvalitní a Mates nezazmatkoval na výběhu a vyběhl přesně na značku. To mě potěšilo.

1svoboda-rosenberger-predavka.jpg

Lukáš Soukal a Šimon Kratochvíl vsadili v tomto dnu na jednu kartu - 200 metrů. Bylo to naše společné rozhodnutí. Předpovědi jasně ukazovaly na to, že by mělo příjemně foukat do zad. Ty ale těsně před závodem vzaly za své a dvoustovku kluci běželi do proťáku v celkem dosti silném podání -1,5 m/s!  Lukyn i přesto zaběhl letošní nejlepší výkon 22,14 s a to mě znovu utvrdilo v tom, že je na tom velmi dobře. Největší radost jsem měl z toho, že i on sám už dovede vše realistcky vyhodnotit a sám to zhodnotil jako suprový závod, který ho motivuje pro další průběh sezóny. Technicky moc hezky vyběhlá zatáčka.  V cíli mírně rozkolíbaný vršek, zjevně způsobený protivětrem. Celkově ale zatím nejlepší výkon této sezóny.

1soukal.jpg

Šimon Kratochvíl měl dráhu pod Lukynem a prvních 100 metrů mu velmi zdatně sekundoval. Tam to vypadalo fakt moc dobře. S výběhem ze zatáčky se trošku propadl a bohužel asi ani vítr tomu příliš nepřidal, protože mi přišlo, že se Šimon dostal do mírné křeče. Výsledných 22,85 s není sice k zahození, ale určitě je to pod očekáváním. Osobně si myslím, že má Šimon natrénováno na daleko lepší výkony....a určitě se mu to i povede. Jen si holt budeme muset trochu počkat!

1soukal-kratochvil.jpg

V Bílině si první letošní start odbyl také Kuba Svoboda, který zahájil letošní sezónu velmi dobrým entré na 400 m překážek. Svůj loňský osobák vylepšil o 1,2 vteřiny a konečně prolomil hranici 60 vteřin (59,66 s). To by už předpokládám mohlo znamenat účast na MČR. Současně ale věřím, že si Kuba letos doběhne ještě pro vylepšení tohoto výkonu. V Bílině se totiž držel mých instrukcí a rozběhl závod čistě jen a jen sám na sebe. To se ukázalo jako velmi stěžejní, protože díky tomu dokázal udržet rytmické tempo mezi překážkami a současně mu zbylo relativně dost sil do cílové rovinky. Veliká pochvala!

1svoboda.jpg

Jedinou zástupkyní v první lize byla z naší tréninkové skupiny Jana Šafránková. Ta mě už při pátečním tréninku přesvědčila, že je to dobré, ale to, že předvede téměř vyrovnaný osobák, to jsem nepředpokládal. V Děčíně, kde se 1. liga pořádala, panovalo asi podobně větrné počasí jako v Bílině. V rozběhu běžela Janča do proťáku -3,2 m/s 12,56 s. V takovém uragánu hodně dobrý výkon! Finále už ale foukalo příjemných 0,5 m/s do zad a Janča zaběhla svůj třetí nejlepší výkon kariéry 12,17 s. Na tisíciny ve vypjatém finiši vybojovala první místo, a tak byla jednoznačně spokojená. Co se týče provedení a techniky byla i zde Janča sama se sebou spokojená a věřím, že se jí povedla z mého pohledu klíčová záležitost, kterou jsme se nažili na tréninku vylepšovat, udržet zabalená aspoň do 20 metrů. 

20220501_141729.jpg