Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na CIG si Lukáš spravil chuť, Jirka v novém skvělém osobáku a Šimon přesvědčil.

Ve čtvrtek 3.4.2022 se v Ostravě uskutečnil mezinárodní halový atletický míting Czech Indoor Gala. Využili jsme této příležitosti zazávodit si na závodech s atmosférou a do národního programu byli vybráni tři sprinteři z naší tréninkové skupiny.

20220203_143034.jpg

V hladkých šedesátkách se představili všichni tři a los tomu tak chtěl, aby všichni nastoupili ve stejném rozběhu. Lukáš Soukal nedokázal předvést solidní startovní reakci a po výstřelu to vypadalo, že v blocích ztuhnul a nemůže se z nich odlepit. Přesto však dokázal trať absolvovat za 7,11 s, výkon blízký jeho OR. Po doběhu byl hodně zklamaný, ale já jsem to vlastně viděl úplně obráceně a také jsem mu to zdůraznil. Se startovní reakcí 0,234 s lze realisticky uvažovat nad tím, že jeho samotný sportovní výkon atakoval hranici rovných 7 vteřin. Takže co se týče rychlostní připravenosti měl Lukyn jednoznačně "nabito". Dalším z mého pohledu pozitivem je fakt, že i při této špatné startovní reakci dokázal vyběhnout z bloků stále ještě technicky správně, což dokazuje jeho výkon. 

Druhým v tomto rozběhu byl Šimon Kratochvíl, který asi sám od sebe čekal daleko více, ale vzhledem k prodělanému onemocnění covid-19 jsem i zde byl vlastně spokojený za de facto zopakovaný výkon z minulých závodů (7,25 s) už jen 5 setin a hranicí PB. Šimon absolvoval zhruba hodinu po šedesátce ještě závod na 200 metrů, kde zaostal za svým osobákem opět jen velmi těsně o 2 setiny (22,61 s). To pro mě bylo ještě větším povzbuzením, i když chápu, že Šimon z toho byl roztrpčený. Každopádně on sám cítil, že ho dechové obtíže ještě stále limitují a právě proto mě takový výkon jednoznačně utvrzuje v tom, že nejsme na špatné cestě.

Nejmladším sprinterem na nejkratší trati byl dorostenec Jirka Synek. Ten nastoupil v 8. dráze, ale nikterak mu to neubralo elán do závodu. Už v rozcvičovacím tunelu jsem pozoroval, že to vypadá dobře a na dráze se to potvrdilo. Jirka náramně zúročil svoje přednosti a po výběhu z bloků byla vidět obrovská dynamika ve frekvenčnosti. Na rozdíl od minulého startu, který jsme absolvovali před týdnem taktéž v Ostravě, mu však daleko lépe vyšel přechod zhruba na 30 m, kdy to oproti minulému závodu nepostavil na rovno, ale zůstal viditelný tah vpřed. V cíli pak Jirkovi byl odměnou nový osobní rekord sražený o 5 setin na aktuálních 7,14 s. Za mě osobně vlastně nešlo nic vytknout a jsem rád, že si  Jirka plnými doušky užíval radost z nového osobáku.

1synek2.jpg

Zatímco na šedesátce byl Lukáš Soukal nejprve zklamaný, start na dvoustovce se mu povedl náramně. Měl jsem obrovskou radost z toho, že si Lukyn vzal moje slova jak se říká k srdci a dokázal se pro svůj další start namotivovat. I to dělá závodníky závodníky. Navíc se potvrdilo to, co jsem mu řekl, že rychlostně je připraven velmi dobře a analyzovaný výkon na 60 m to potvrzuje. Start na 200 metrů tentokrát Lukyn nepodcenil a vyrazil od samého začátku nekompromisně vpřed. Podobně jako před týdnem obsadil 5. dráhu, kterou však tentokrát vytěžil na maximum. Své soupeře dokázal "smazat" zhruba po 100 metrech a potom už to byl především souboj s vlastními silami a časomírou.

1soukal9.jpg

Potvrdila se moje predikce z před měsícem, kdy jsem po vypuštěném finiši na Stromovce Lukášovi avizoval, že má na výkon atakující hranici 22 vteřin. Na Czech Indoor Gala se jí velmi přiblížil a výkonem 22,04 s si vytvořil nový halový osobní rekord na této distanci. Záběry z finiše, kdy mu to "jede" a bojuje o každou setinu, jsou krásné. 

1soukal-kratochvil.jpg

20220203_160806.jpg

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Czech Indoor Gala 2022