Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mistrovství ČR dorostu a juniorů v hale 2011

Pět kolínských medailí! Dalecký a Jiranová zlatí.

Vynikající neděli zažili kolínští atleti o víkendu 26. a 27.2.2011 při halovém mistrovství ČR dorostu a juniorů v pražské Stromovce. Na tento takzvaný „gigant“ se přísnými kritérii, která pouštějí na start v jednotlivých disciplínách nejlepších 16 (ve sprintech 24) českých závodníků v dané kategorii, probojovalo na start devět Kolíňáků a pět dalších ještě ve štafetách.

foto ZDE, výsledky ZDE           

 

V sobotu se nejvíce dařilo dorosteneckým běžkyním na 400 m, které absolvovaly své rozběhy. Helena Jiranová z nich postoupila do nedělního finále nejlepším časem 58,20 a doprovodila ji i třetí nejrychlejší Karolína Novotná (59,43). Sítem rozběhů tak neprošla jen Petra Sotonová, které čas 62,65 stačil na 11. příčku. Hned ve dvou disciplínách se představil dorostenec David Seifert. Zatímco v běhu na 60 m mu dvě setinky chyběly k postupu do finálové osmičky a skončil desátý, víc jako loňský žákovský mistr ČR čekal od skoku o tyči. Dlouho v napínavé soutěži bojoval o medaili, když na druhý pokus zdolal 392 cm, ale na výšce o decimetr vyšší už třikrát ztroskotal, zatímco čtyři jeho soupeři uspěli, byť hned tři z nich až na poslední pokus, a odsunuli ho tak na celkovou šestou příčku. Ve stejné disciplíně juniorek si Barbora Skalníková vylepšila svůj osobní rekord na 290 cm a obsadila 10. místo. Sobotní kolínskou účast uzavřel v trojskokanském sektoru junior Baláček, který po výkonu 12,61 m obsadil 13. příčku.

            Zato neděle byla pro kolínské barvy veleúspěšná. Nejprve se Helena Jiranová probila do finále i na své druhé trati 200 m časem 26,73. Pak už přišly velké chvíle svěřence trenéra Antonína Morávka, dorosteneckého výškaře Matyáše Daleckého. Ten se už úspěšným skokem na hranici nového osobného rekordu 202 cm zbavil všech svých soupeřů a navíc se dokázal přenést nejen přes následujících 205 cm, ale i přes 207! Získal tak nejen obrovským osobním zlepšením titul českého šampióna, ale potvrdil, že jeho slova při vyhlašování nejlepších sportovců Kolína, že jeho letošním cílem je překonání limitu pro účast na mistrovství světa do 17 let 209 cm, rozhodně nebyla jen vypuštěná do větru. A to nebyla jediná kolínská zlatá radost. O druhý titul se zasloužila ve finále běhu na 400 metrů Helena Jiranová, která svou disciplínu vyhrála se suverénním náskokem v čase 58,70. Radost jejího trenéra Ivana Kargera byla o to větší, že na stupně vítězů ji na stříbrný stupínek doprovodila také jeho druhá svěřenkyně Karolína Novotná, která časem 59,68 zůstala za kamarádkou o necelou vteřinu. V běhu na 1500 metrů vybojovala Kateřina Procházková 7. příčku, když zaběhla čas 5:25,77. V trojskokanském sektoru pak Matyáš Dalecký prokázal, že je při chuti. Vybojoval svou druhou medaili, tentokrát bronzovou, ke které potřeboval výkon 13,54 m. O totéž se pokoušela v běhu na 200 metrů i Helena Jiranová, ale ukázalo se, že tři starty během tak krátké doby byly nad její síly, a tak doběhla na 5. místě za 26,77. Individuální starty zakončil junior Zdeněk Baláček ve skoku vysokém, kde obsadil po výkonu 175 cm 14. místo.

Nedělní program pak zakončily štafety. Nejúspěšněji si vedlo kvarteto dorostenek ve složení Michaela Žižková, Petra Sotonová, Karolína Novotná a Helena Jiranová, které vybojovalo už pátou kolínskou medaili – bronzovou, když zaběhlo 4x200 m za 1:48,17. Štafeta dorostenců Seifert, Procházka, Svoboda, Bezucha skončilo za 1:44,94 na devátém místě. Smůlu měli junioři Dalecký, Baláček, Palán, Seifert, kteří bojovali o medaili, ale bohužel nedorazili až do cíle.

            Na velmi úspěšném šampionátu tak mladí atleti v modrobílých dresech vybojovali dva tituly mistrů České republiky, jednu stříbrnou a dvě bronzové medaile, k nim potom jedno páté, šesté a sedmé místo.