Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mistrovství ČR dorostu a juniorů 2015

Pražáková, Vocásková, Hampl a štafeta mistry!                        21.6. 2015             

Letošní atletický gigant, jak se přezdívá mistrovství ČR v kategoriích dorostu a juniorů, hostil nově zrekonstruovaný stadión v ostravských Vítkovicích. I když počasí vůbec nepřipomínalo začátek léta a zvláště v neděli mladým atletům ubíral na kvalitě výkonů vydatný déšť i citelný chlad, kolínským závodníkům, kterých techničtí delegáti na základě letošních výsledků vybrali ke startu rekordních dvacet, se nadmíru dařilo.

Jako první se představili v sobotním ránu dorostenečtí chodci a hned cinkla první kolínská medaile. postaral se o ni svěřenec Antonína Morávka Lukáš Kupka, který protnul cílovou čáru na pětikilometrové trati v čase 28:55,45 min., a to znamenalo bronz. Za ním na 4. příčce došel další kolínský chodec Adam Hruška (30:54,53). A následující disciplína výborný kolínský začátek ještě umocnila. Dorostenecký kladivář Jan Balát sice po opatrném začátku, kdy v prvním pokusu „založil“ výkonem 50,34 m, měl následující tři hody nezdařené, ale v pátém pokusu se posunul výkonem 54,99 m na třetí pozici a poslední hod dlouhý 55,52 m nakonec přinesl svěřenci Jiřího Tučka stříbrný kov. A ještě do oběda kolínská výprava svou sbírku cenných kovů zkompletovala! Zasloužila se o to členka tréninkové skupiny Jany Šedinové Renata Vocásková. Ta si v běhu na 1500 metů juniorek počínala naprosto s přehledem, dlouhým finišem nedala žádné ze soupeřek šanci a výkonem 4:41,44 min. obhájila svůj loňský titul! Na stejné trati se představili také dorostenec Jiří Křeček, který si časem 4:22,70 vylepšil osobní rekord a skončil na 11. příčce, a dorostenka Kateřina Doudová, která zaběhla 5:20,11 a skončila třináctá. Dopolední kolínský pořad zakončil junior Matěj Svoboda, který se v hodu kladivem o pouhých 18 cm neprotlačil do finálové osmičky a skončil za 45,37 m devátý.

Odpolední program začala dorostenecká kladivářka Markéta Hartmanová, kterou ale trápil zraněný stehenní sval a výkonem 32,93 m skončila na 15. příčce. Poté už sprinteři zaklekli k rozběhům na 100 m. Nejprve se závod vydařil juniorce Haně Klepetkové, která se novým výrazným osobním rekordem 12,60 po třech letech protlačila do nejlepší české osmičky, a pak si v závodě dorostenců suverénně počínali jak Štěpán Hampl (11,08), tak Aleš Moravec (11,16), kteří své rozběhy vyhráli. O hodinu a půl později všechny tři čekalo finále. V něm se už Klepetkové tolik nedařilo a za 12,89 doběhla osmá. Zato další ze svěřenců Antonína Morávka Štěpán Hampl předvedl parádní představení. V první polovině trati se dostal do vedení, které doslova o prsa rozdílem jediné setiny sekundy udržel a výborným výkonem 10,91 se stal již druhým kolínským mistrem republiky! Trochu smůly měl Aleš Moravec, který prodělal před šampionátem nemoc a po času 11,19 mu na „bramborové“ pozici šest setin chybělo k medaili. V následujícím programu si jak Renata Vocásková, tak junior Martin Coubal poradili s nástrahami rozběhů na 800 metrů a postoupili do nedělního finále. Markétě Hartmanové se v její silnější disciplíně, hodu oštěpem, sice vedlo lépe než v kladivu, ale při výkonu 34,70 m jí na 10. místě k finále chyběl metr. Mezi osmičku nejlepších Čechů se pak ve vrhu koulí nedostal ani Matěj Svoboda, který poslal náčiní nejdále na 12,90 m a skončil ještě o příčku níže. Závěr sobotního programu ale už přinesl kolínským závodníkům jen radost. Nejprve se na start „stýpla“, tedy závodu na 1500 m překážek, postavila dorostenka Martina Šuková. Ta podala vynikající výkon, vylepšila o celou čtvrtminutu kolínský rekord na 5:09,44 a ve strhujícím finiši přišla o zlato až těsně před cílem. I tak je stříbrná medaile jejím prvním cenným kovem. Po ní v běhu juniorek na 2000 m překážek vybojovala Barbora Janůrková v osobním rekordu 8. příčku za 7:59,15 a v závodě juniorů na 3000 m s překážkami se prosadil rovněž v osobním maximu 9:54,40 dokonce na 5. místo. A to nebylo vše. V závěrečné štafetě na 4x100 m dorostenců svěřenci trenérů Antonína Morávka, Ratislava Šediny a Martina Radikovského v sestavě Matěj Čapek, Dominik Holub, Štěpán Hampl a Aleš Moravec předvedli vynikající výkon a ve strhujícím finiši vybojovali o tři setinky před pražskou Slávií titul a časem 43,03 s překonali dokonce 51 let starý kolínský rekord v kategorii mužů!

V neděli spolu se studeným deštěm nepřestaly pršet ani kolínské medaile. Hned v první disciplíně, hodu diskem, si konečně spravil náladu Matěj Svoboda. Předvedl nejvyrovnanější sérii ze všech diskařů, a i když mu nakonec po hodu dlouhém 46,60 m pouhé 4 centimetry chyběly k titulu mistra ČR, byl velmi spokojený i se stříbrem, neboť do závodu šel jako papírově až čtvrtý z Čechů. V nejdelších bězích nejprve Martina Šuková vybojovala na 3000 m 8. pozici ve výrazném osobním rekordu 10:43,60, na stejné trati dorostenců stačilo osobní maximum 9:29,18 Jiřímu Křečkovi na 12. místo a jeho tréninkový partner Matouš Franc v běhu na 5000 metrů se po osobním zlepšení dokonce o půl minuty na 16:09,41 vešel na konec nejlepší osmičky. Poté se v rozbězích na 200 metrů jak Štěpán Hampl, tak Aleš Moravec bez problémů protáhli do finále a pak přišla již osmá kolínská medailová radost. Ve finále na 800 m juniorek se o ni postarala Renata Vocásková, která ke zlatu z patnáctistovky přidala ve finiši bronzovou medaili v čase 2:16,04. Po ní se o další 8. příčku kolínské výpravy postaral na stejné trati Martin Coubal za 2:01,86. Vzápětí přišel neuvěřitelný „dvojboj“ Zuzany Pražákové. Svěřenkyně svého otce Vladimíra totiž zkombinovala dvě disciplíny, probíhající současně na opačných koncích stadiónu – skok o tyči a hod diskem. Navíc první dva hody v disku poslala mimo výseč, ale třetím hodem 36,72 m se nejen zachránila v soutěži, ale dokonce se dostala do čela. Po přeběhnutí do tyčkařského sektoru překonala svým prvním skokem 350 cm, a protože její největší soupeřce Pöschlové se tentokrát nedařilo, rovnou to znamenalo mistrovský titul! Protože mezitím v diskařském sektoru o vedení přišla, přeběhla zpět a poslala disk na 39,66 m, což rovněž znamenalo přes ataky soupeřek zlatou medaili! Po návratu k tyči ještě překonala své letošní venkovní maximum skokem přes 384 cm a během hodina tak přihodila do kolínské pokladnice devátou a desátou medaili, a to ty nejcennější. Medailovou tečku za kolínskou účastí pak ve strhujícím finiši závodu na 200 metrů udělal Štěpán Hampl, který za 22,47 s vybojoval svou už třetí medaili, tentokrát stříbrnou. Naopak Aleše Moravce ani krkolomný pád do cíle nezachránil od druhé „bramborové“ medaile v čase 22,56 s. Poslední zápis do výsledkové listiny uskutečnila štafeta dorostenců Čapek, Krakuvčík, Bezucha, Moravec, která obsadila 11. místo (3:40,06).

Ještě nikdy v dlouhé historii kolínské atletiky nezískali její závodníci na jediném mistrovství 11 medailí, z toho 5 zlatých, maximem bylo loňských 8 cenných kovů. V konkurenci 868 závodníků ze 112 klubů, z nichž 66 dosáhlo na zisk alespoň jedné medaile, znamenal tento počet pátou pozici v celé České republice, když větší sbírku si z šampionátu odnesli jen atleti LIAZu Jablonec, Olympu Brno, pražské Slavie a domácího SSK Vítkovice! Své ovoce tak nese nejen dlouholetá práce kolínských trenérů, ale i velká podpora jak ze strany města, tak Středočeským krajem zřízeného Atletického centra mládeže Kolín.