Jdi na obsah Jdi na menu
 


MČR žactva: První finále pro Štěpána Veselého a stříbrná medaile krátké štafety.

O víkendu 17.-18.9.2022 proběhlo v Jablonci nad Nisou letošní Mistrovství ČR žactva. Na tomto šampionátu zastupovali v individuálních disciplínách naši tréninkovou skupinu 2 borci. Štěpán Veselý na 60 a 150 metrů a Martin Dupák na 150 metrů. Další 4 kluci si své starty odbyli ve štafetových závodech.

 

Pro Štěpána Veselého byla tato účast na MČR po halovém šampionátu druhou zkušeností a první pod otevřeným nebem. Na 60 m konečně prodal svoji stoupající formu, kterou naznačoval v předešlých závodech a doběhl si pro nový osobní rekord 7,46 s, který ho v tvrdé konkurenci usadil na 10 . příčku českých žákovských sprinterů. Velmi se mi líbí, že si Štěpán v poslední době začal hodně věřit na startech a jde do nich opravdu naplno. 

1vesely.jpg

 

Druhým startem, který jsme v sobotu tedy první den mistrovství absolvovali, byly sprinterské štafety žáků na 4x60 metrů. Do A sestavy jsem nominoval Radka Nováka a Štěpána Veselého, které doplnili na třetím a čtvrtém úseku borci ze skupiny Jirky Robovského.

1stafeta.jpg

Tomuto mistrovskému startu předcházely důležité tréninky a zkušební starty. Opět, jako již mnohokrát v minulosti, se mi potvrdilo okřídlené pravidlo: "Štěstí přeje připraveným!". V Jablonci to kluci opravdu potvrdili. Před startem jsem je ještě takříkajíc nasměroval do správných kolejí, aby se "nevyjančili" a nezaměřili zbytečně pozornost na své soupeře, ale naopak vše čistě směrovali sami na sebe a na svoji dráhu. V samotném závodě bylo vidět poměrně dost zužitkovaných zkušeností a to zejména na první předávce mezi Radkem a Štěpou.

1vesely-novak.jpg

Druhá předávka byla z mého pohledu mezi Štěpánem a Kryštofem Šantrůčkem opravdu nejhezčí a rázem naši štafetu katapultovala do přeních pozic. Na poslední předávce jsem musel tak trochu krotit a současně uklidňovat Jardu Hnidu, ale nakonec i zde se objevilo dost zkušeností, když Kryštof Jardu prostě a jednoduše musel doběhnout ať se děje, co se děje. Vše nakonec vyšlo a naše kvarteto doběhlo na druhém místě ve vynikajícím čase 27,50 s.! Tem by například v loňském roce znamenal titul Mistrů ČR. Letos se kolíňáci museli spokojit se stříbrem, protože v dalších bězích žádná jiná štafeta tento výkon nepokořila.

1stafeta-medaile.jpg

Každopádně pro mě osobně je druhé místo a stříbrné medaile opět důkazem, že píle se vyplácí. Současně jsem rád, že jsem u tohoto úspěchu kluků opět mohl stát jako trenér štafety a pomoci jim k medailím. Je potřeba si připomenout a také pozitivně ohodnotit přístup kluků ke všem předcházejícím tréninkům, kdy sami oželeli svůj vlastní trénink a připravovali se ke štafetovému startu. Věřím, že si všichni čtyři cení tohoto úspěchu minimálně stejně jako já a věřím, že Pro Štěpána Veselého a Radka Nováka je tento výsledek velikou motivací.

Kvalitu výkonu této čtveřice podtrhuje i fakt, že v historii kolínské atletiky se podařilo lepšího času dosáhnout pouze 2 štafetám v roce 2015 a 2016. Takže třetí historická příčka v naší klubové štafetové historii je velmi pěkným výsledkem!

1stafeta-trenerri.jpg

Druhou štafetu jsem složil z kluků z naší skupiny ve složení Honza Šmejkal, Martin Dupák, Ondra Musil a Štěpán Holeček. Kluci předvedli, že ani naše B štafeta se neztratí, když si zaběhli svůj letošní nejlepší výkon v tomto složení 29,34 s, jenž znamenal 15. příčku. V konkurenci 23 štafet je to dle mého soudu dobrý výsledek zejména s uvážením, že tito kluci porazili 8 Áčkových štafet.

1stafety-obe.jpg

Druhý den mistrovství jsme měli v dopoledním bloku starty na 150 metrů. Do startovní listiny byl nakonec zařazen i náhradník Martin Dupák, pro nějž byla tato účast premiérou na MČR. Myslím, že ji však zvládl obstojně i se všemi procedurami svolavatelny a načasování rozcvičení. Nebýt velkého větru do zad, který doprovázel Martinův běh, jednalo by se o jeho nový osobní rekord, protože zaběhl výkon 18,06 s. Ve svém běhu finišoval na velmi pěkném 4. místě a v celkovém pořadí žákovského mistráku obsadil 15. příčku, což při uvážení, že podle papírových předpokladů byl až 23., je umístění nad míru nečekané. Z pohledu techniky nám tento závod odhalil směry, kterými se v nejbližší době budeme chtít zaobírat a to zejména prací hlavy a horní poloviny těla při sprintu. Každopádně s výkonem i umístěním jsem více než spokojený.

1dupak.jpg

Svůj rozběh nastupoval také Štěpán Veselý. Osobně jsem pro tento závod měl za cíl, aby se Štěpán dokázal probojovat do finálového klání. Cesta to ale nebyla lehká, protože i když načasování formy proběhlo evidentně dobře, i ostatní závodníci byly dobře připravení. Každopádně svůj rozběh zvládl Štěpán velmi rychle a když proťal cílovou pásku ve vyrovnaném osobáku 17,49 s, bylo jasné, že se do finále dostane ze třetí příčky postupem tzv. na čas. Technicky byl rozběhový výkon z mého soudu velmi dobrý. Štěpán si držel hezky aktivní krok a šel si pro další a další rychlý došlap. Za jedna!

1vesely1.jpg

Možná studené jablonecké počasí a možná také zatím malé zkušenosti s postupovými závody, kde se běží rozběh a následně finále, zapříčinily, že ve finále se už Štěpán nezlepšil a po výkonu 17,58 s obsadil celkovou 7. příčku. Jsem ale rád, že on sám stejně jako já jsme toto vystoupení zhodnotili jako více než úspěšné a jsem za něj opravdu hodně vděčný. Navíc hodnota tohoto výkonu je jistě také zajímavá, protože se jedná o Štěpánův třetí nejlepší čas na této trati, čímž potvrdil, že se nejednalo  o "úlet".

1vesely2.jpg

Do závodu jsme šli s tím, že do rozběhu dáme zcela všechno, aby se povedl postup do finále, což byl náš cíl. To se povedlo do puntíku. Pro Štěpána je to první velké umístění na MČR. Gratuluju a jsem rád, že to zvládl především hlavou!

1vesely-moravek.jpg

Úplně poslední závod měla naše skupina v závodě na 4x300 metrů, kde identická sestava, která běžela B štafetu na 4x60 m, zaběhla výkon 2:44,26, což stačilo na 19. příčku z 27 štafet. Pro tento závod jsme měli jediný cíl. Vyzkoušet si "naostro" tuto štafetu před nadcházejícím MČR družstev, které se odehraje za 14 dní v Třinci, aby kluci posbírali co nejvíce zkušeností a mohli je zužitkovat v bojích o medaile mezi nejlepšími družstvy z celé ČR, kam naše družstvo postoupilo.

1skupina.jpg