Jdi na obsah Jdi na menu
 


MČR dospělých: Lukyn potvrdil výkonnost a mezi domáci elitou vybojoval první seniorské finále, Janča 9. ženou na 100 metrů.

V nezvyklém termínu pátek + sobota proběhlo v Hodoníně 24.-25.6.2022 Mistrovství ČR kategorie dospělých. Na toto MČR jsme z naší tréninkové skupiny vypravili dva závodníky - Janu Šafránkovou a Lukáše Soukala.

Janča jako prvním rokem žena si na své hlavní trati 100 m nevedla vůbec špatně. Rozběhy na 100 metrů sice poznamenala sice velmi vydatná podpora větru do zad, ale lepší běžet s větrem do zad než proti němu. Janě to přineslo velmi dobrý čas, který právě kvůli silnému větru nemůže být počítán jako osobák, ale 12,01 s v celkovém součtu znamenalo 9. příčku v hodnocení letošního MČR.

1safrankova1.jpg

To je si myslím dobrý výsledek. Každopádně nám tento závod ukázal, kde jsou v tuto chvíli naše největší rezervy a jsem rád, že i Janča si je uvědomuje. Na dvojnásobné trati, kde byly rozběhy v plánu na sobotním programu, si Jana v regulérních podmínkách doběhla pro letošního druhý nejlepší výkon 25,76 s. I zde jsme ze závodu odcházeli s jasným cílem, co je potřeba zlepšit.

1safrankova-mala.jpg

Pro Lukáše Soukala, byl první den šampionátu zaměřený na start reprezentační štafety juniorů na 4x100 metrů. Po letošních lapáliích, které naši sestavu trápí, jsme opět postavili jinou čtveřici a na výkonu to bylo poznat. Časem 40,73 s si kluci sice vytvořili letošní season best, ale současně byly daleko za mými předpoklady, kdy jsem odhadoval výkon mezi 40,4- 40,5 s. Tentokrát nám ale nevyšla ani jedna předávka.

1stafeta.jpg

Pozitivní však na tom všem je to, že všichni borci sami dobře hned po závodě věděli, kde udělali chybu a sami ji dokázali přiznat. Nyní je důležité nezmatkovat a v příštím startu se pokusit z těchto chyb vytěžit maximum. Věřím, že je potřeba celý tým stabilizovat a uklidnit. Výkonnostně jsou na tom kluci všichni opravdu dobře, takže jde čistě o to, podat chladnokrevně strojový výkon. wink

1stafeta1.jpg

V sobotním programu si Lukáš vystřihl další parádní dvoustovku. Nabitý super výkonem z minulého týdne na juniorském šampionátu se rozhodl, že to zkusí i na dospěláckém mistrovství. A dobře udělal! Rozběh nebyl vůbec jistou záležitostí, protože už v tomto závodě nastupoval bok po boku s favoritem, českým rekordmanem a následným Mistrem ČR Janem Jirkou. Taktiku jsme zvolili opět dobře. Nechat si pomoct od závodníků ve vyšších drahách  a jakmile nás seběhne Jirka, alespoň malou chvíli se nechat "svézt" v jeho závětří. Lukášovi se povedlo vyběhnout zatáčku a v cílové rovince měl ještě dost sil na aktivní protažení kroku.

1soukal2.jpg

To bylo i krásně vidět a Lukyn to po závodě sám i takto komentoval. Postup do finále mezi nejlepších 8 mužů v kategorii dospělých nebyl naším cílem, tím bylo na tomto závodě potvrdit výkonnost z minulého týdne. Když si ale Lukáš doběhl v cíli svého rozběhu pro 2. příčku, bylo jasně, že jej budeme sledovat i ve finále dospěláckého MČR. Hlavní cíl tohoto závodu jsme splnili, protože si zde Lukyn zaběhl druhý nejlepší čas své kariéry 21,48 s. 

1soukal-mala.jpg

Ve finále měl Lukáš vylosovanou 8. dráhu, v které se prezentoval před kamerami České televize v přímém přenosu. Škoda, že první výstřel museli startéři vrátit. Věřím, že napoprvé by Lukyn zvládl celý závod lépe, než v opakovaném startu, kdy bylo dost vidět, že mu to od startu nesedlo. Podobný dojem jsem měl i v druhé polovině trati, kde mi přišlo, že je technicky dosti rozhozený. Nicméně i výkon 21,76 s je hodnotnější než-li jeho loňský osobák, takže v tomto směru jsme ostudu neudělali a pro mě je daleko důležitější to, že si Lukáš sám připustil, že to v opakovaném startu prostě nezvládl hlavou, když se nedokázal znovu dobře zkoncentrovat. 

1soukal3.jpg

V tuto chvíli to pro mě osobně není prioritou a vím, že takovéto zkušenosti bude moci zúročit v budoucnu. Celkově shrnuto a podtrženo - cíl splněn, výkonnost jsme potvrdili a navíc mírně nečekané finále a 8. místo mezi muži na MČR. Jednoznačná spokojenost.

1soukal-moravek.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky MČR dospělých (23.-24.6.2022 Hodonín)