Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lukáš Soukal překonal vlastní oddílový rekord na 400 metrů. Štafeta děvčat s Janou, Anetou a Miou rovněž ve výrazném rekordu.

V sobotu 25.5.2024 se v Mladé Boleslavi uskutečnilo 2. kolo soutěže družstev mužů a žen v první lize. Zde se zúčastnila i skupina sprinterů z naší skupiny. Jana Šafránková předvedla, že patří k oporám týmu a také, že se nachází v dobré formě. Bohužel protivítr jí tentokrát zhatil z mého pohledu povedený atak na svůj osobní rekord a to zejména trati 100 metrů. Ve finále, kde z technického pohledu vše dle mého názoru tentokráte klaplo jí foukal proťák -2,3 m/s a předvedla v něm svůj "standard"  12,24 s.  Zde opravdu mám za to, že to byl výkon za hranicí PB. Budeme si však ale muset počkat na lepší podmínky. Na dvojnásobné trati Jana přesvědčila o tom, že má v tuto chvíli "nabito", protože jí nový osobák utekl jen o jedinou setinu, když zaběhla solidních 25,36 s. Jsem spokojený, že tyto výkony ukazují na správný směr naší přípravy. 

1safrankova.jpg

Aneta Bedrnová ,kterou jsem nahlásil pouze na start 100 metrů, předvedla v rozběhu i finále dva velmi podobné výkony a i když byly oba do proťáku, jsem spokojený za jejich úroveň (rozběh 12,48 s, 12,45 s). I když v Anetině případě trošku bojujeme s technikou výběhu z bloků, musím jinak její závody hodnotit pozitivně a především jsem rád, za nasbírané zkušenosti. 

1bedrnova.jpg

Pro Miu Plačkovou jsem volil v případě tohoto utkání start pouze na 200 metrů, kde předvedla své jednoznačné kvality a v čase 25,21 s si zaběhla nový osobák a také nový oddílový rekord v kategorii starších žákyň. Mie závod nádherně "jel"  a bylo vidět, jak umí dobře zužitkovat délku svého běžeckého kroku. Prostě moc hezký pohled a v danou chvíli prakticky nic, co by se dalo vytknout. Snad jen nedostatek zkušeností, které zřejmě vedly k tomu, že Mie bylo po závodě hodně zle. Možným vysvětlením byl dlouhý pobyt od rána na sluníčku, což mohlo vést k tomuto stavu. I toto ale patří k atletice a každý si tím zjevně musí projít. Mia díky tomuto času obsadilo v celkovém pořadí této soutěže 2. místo!

1plackova.jpg

Velký počin se těmto třem dívkám povedl v závěrečné štafetě na 4x100 metrů ,kde je doplnila další rychlá kolínská sprinterka Justina Špringrová.  Díky stavu Mii nebylo ještě půl hodiny před startem vůbec jasné, jestli tuto sestavu pro závod složíme, ale nakonec to Mia zvládla a děvčatům, která běžela ve složení Aneta BEDRNOVÁ, Jana ŠAFRÁNKOVÁ, Mia PLAČKOVÁ, Justina ŠPRIGROVÁ se povedlo překonat nový oddílový rekord v čase  hluboko pod 48 vteřin (47,56 s). Do tohoto dne měl rekord hodnotu 48,11 s ! Moc vám holky gratuluju a jsem pyšný, že 3 ze 4 děvčat jsou z naší skupiny!

1stafeta-holky.jpg

Velký den měl na tomto ligovém kole Lukáš Soukal. V jeho případě jsme si pro tento závod naplánovali start na 400 metrů. Podobně jako v loňské sezóně. Lukáš má zjevně dobře natrénováno a na poloviční trati jsme nyní absolvovali relativně dost startů. I proto jsme chtěli nechat hlavu trochu odpočinout a čtvrtka se vlastně ideálně hodila do závodního rytmu. S Lukynem jsme měli připravené tempo, jak rozvrhnout síly do tohoto závodu. Počasí ale bylo dosti větrné a v cílové rovince to občas vydatně foukalo. Lukáš si závod rozběhl v plánovém tempu a na metě 200 metrů probíhal v čase 22,9 s.

 

Následující mezičas na 300 metrů (34,7 s) již rozhodně předpovídal celkem pozitivní vývoj tohoto závodu. Lukáš měl v závěrečné fázi ještě celkem dost sil a dokázal slibně rozběhnutý závod udržet. Výsledný čas 47,76 s tak pro něj znamená výrazný posun jeho osobního rekordu ale také posun vlastního oddílového rekordu! Moc gratuluju!

1soukal.jpg

Za tímto časem je skryto hodně dřiny a jen Lukyn sám ví, že nejde čistě jen o dřinu na dráze ale i v regeneraci a doplňkových cvičeních. V této oblasti se za poslední rok přípravy musím přiznat hodně polepšil. Závod samotný z pohledu rozvržení tempa nelze hodnotit jinak než na výbornou. Lukáš se nenechal vyhecovat soupeři, kteří to trochu překopli. Jak jsem zvyklý, hodnotím výkony i z pohledu pohybového projevu a myslím, že základem tohoto času v daném závodě byla i příjemná uvolněnost v Lukášově projevu. 

1soukal-200-metru.jpg

Buďme k tomuto výkonu a času pokorní. To jsem Lukášovi po závodě hned řekl. ...a hlavně neusnout na vavřínech! 

1soukal-se-mnou.jpg

Co je ale také důležité a je nutné chápat jako součást sportovního výkonu každého sportovce je i jeho zázemí. A myslím, že v tomto ohledu má Lukáš to nejlepší. Jeho rodiče jezdí na závody často. Byli tu i tentokrát a moc si toho vážím. Mám za to, že i Lukáš to tak vnímá a jsem rád, když vidím, že to tady jak se říká "klape" a Lukyn má oporu těsně vedle závodní dráhy.

1soukal-rodice1.jpg