Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lukáš Soukal má první individuální medaili z Mistrovství ČR.

29. 8. 2022

V nedělním programu 28.8.2022 na MČR do 22 let jsme měli v Brně 2 zástupce na 200 metrů. Šimon Kratochvíl si v tvrdé konkurenci doběhl pro 18. místo za čas 22,81 s, což ohledem na jeho prodělaná onemocnění o prázdninách vnímám jako pozitivní výkon zejména s ohledem na nadcházející soutěže družstev juniorů.

 

Velký den měl tentokrát před sebou Lukáš Soukal. Oproti červnovému mistrovství ČR juniorů v Ostravě jsme si dali rozdílnou strategii. Zatímco v Ostravě jsme šli naplno čistě za výkonem a umístění šlo stranou, zde jsme volili opačnou taktiku. Rozběh si Lukyn podle plánu nádherně ohlídal. V očekávaném souboji s Adamem Raškou jasně ukázal, že je v tento den v lepší formě a doběhl si krásným pohodovým a ohlídaným způsobem pro postup z 1. místa, což bylo taktéž velmi důležité pro nasazení do odpoledního finále. Postupový čas 21,91 s ve vypuštěném závěru naznačoval to, co jsem cítil již v týdnu před závody a při předchozích dvou startech na Kladně a v Kolíně.

1soukal3.jpg

Do finále nastupoval Lukyn e 6. dráhy, přičemž nad sebou měl Reže z Plzně a Rašku. Pro nás tedy ideální stav. Lukyn se zdravě namotivoval  a to, co se mu prozatím v jeho kariéře ještě nepovedlo, dokázal naplnit. Start se mi v jeho podání velmi líbil a i on sám mi to po závodě potvrdil. Při výběhu ze zatáčky však jakoby začal mírně ztrácet. Pocitově i on sám cítil, že zatáčka mu nejela. Nicméně představení, které vytvořil na cílové rovince bylo  jak z antického dramatu.

1soukal.jpg

50 metrů před cílem se Lukyn pohyboval na průběžné 5.-6.pozici. Málokdo v tu chvíli věřil, že to může ještě "cinknout". V tu chvíli se Lukáš přehnal kolem plzeňského Reže a při cestě za vysněnou medailí mu zbýval ještě jeho kamarád z juniorské štafety Adam Raška, který celý závod hned od startu napálil, jelikož mu z 8. dráhy nic jiného nezbývalo. Nakonec závod rozhodla obrovská houževnatost, zbytky pošetřených sil z rozběhu a snad i velký kus štěstí. Lukáš dokázal na posledních 20 metrech neskutečně zabrat a vydolovat poslední zbytky sil, aby v dramatickém duelu předklonil svoji hruď do cíle o 1 setinu dříve než Adam.

0d61a101-1ae1-4f92-ad6c-9e074d3a4bbf.png

Lukyn do cíle doslova vpadl a následoval kotoul. Cílová kamera poměrně dosti dlouho rozhodovala o tom, kdo si odnese bronzovou medaili. Když se na výsledkové tabuli rozsvítilo Lukášovo jméno, byly to krásné okamžiky, které bezprostředně umocnilo i to, že Lukyn pohledem na tribunu hned vyhledal mě. Pro Lukáše se jedná o první individuální medaili a myslím, že ještě dlouho bude mít v paměti tento závod. Vím, že je to pro něj obrovská motivace a vůbec nelituju toho, že tahle medaile přišla až nyní ve věku, kdy odchází z juniorů do mužů. 

1soukal2.jpg

Krom medailové radosti jsem byl potěšen i z kvality samotného výkonu, neboť 21,58 s je Lukášovým 3. nejrychlejším výkonem. Navíc se závod běžel do poměrně silného protivětru -1,1 m/s, což kvalitu výkonu jistě také podtrhuje. Jsem rád, že se nám podařilo překonat prázdninové období a Lukáš se velmi kvalitně připravil na dvaadvacítkové mistráky. Další rozměr, pro mě však asi ten nejdůležitější, nacházím v tom, jak Lukáš posunul svoji psychologii a stává se z něj vyzrálý závodník. Umět si srovnat myšlenky v hlavě, ztotožnit se  představou trenéra, dokázat udržet nervy na uzdě, nezpanikařit v průběhu závodu a nezabalit to, dobře a zdravě se namotivovat, věřit sám sobě a ve své schopnosti, jít za svým cílem a snem.... Moc si toho vážím a jsem rád, že jsem mohl Lukynovi pomoci k tomu, aby tohle zvládl a dokázal.

1soukal1.jpg