Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kvalitní výkony v silném proťáku na MČR družstev.

V neděli 3.9.2023 proběhlo v Hodoníne Mistrovství ČR družstev mužů a žen, kam postoupila také naše kolínská dospělácká družstva. Z naší tréninkové se jej zúčastnila čtveřice sprinterů a nutno podotknout, že úroveň byla opravdu vysoká, neboť zde nechyběla kompletní česká špička, která bojovala v barvách svých domácích oddílů.

 

Mezi děvčaty nastupovala Jana Šafránková, která předvedla na 100 metrů svůj kvalitní standard, s nímž mnohá děvčata na sklonku závodní sezóny převyšuje. Bohužel klíš nalosování do jednotlivých rozběhů byl nemilosrdný a Jana měla tak nějak "smolíka", protože v jejím běhu se po výkonu 12,33 s umístila na 5. příčce a postupový klíč posílal do finále pouze 4 z každého rozběhu. I když tedy byla z rozběhů Jana celkově 11., finále B jí tím pádem uteklo. Na 200 metrů panovaly poměrně dosti nepříjemné větrné podmínky, a tak jsem byl za výkon 25,75 s celkem spokojený.

1safrankova.jpg

Mezi muži jsme měli trojí zastoupení a po zralé úvaze jsme ve všech třech případech zvolili trať pouze 200 metrů. Dalo se očekávat, že v odpoledním programu už bude trochu tepleji, což se potvrdilo a s větrem bohužel nic nenaděláme. Ten tentokrát opravdu nefoukal dobře a všichni tři kluci tak běželi do velmi silného "proťáku". 

 

Senzační projev měl v závěru sezony Jirka Synek, který v proťáku -1,3 m/s zaběhl 22,08 s, s čímž se umístil na celkovém 8 .místě. 130 metrů a výběh ze zatáčky vypadalo opravdu perfektně. Hezký rytmický výkon. Posledních 70 metrů ale sám Jirka cítil, že to začíná tuhnout, ale myslím si, že to byly adekvátní pocity i projev proti stojící větrné zdi. Každopádně výkon v těchto podmínkách je za mě srovnatelný s úrovní osobního rekordu a velmi vysokou přidanou hodnotu vnímám rovněž v tom, že Jirka poprvé běhá v takové formě i závěr atletické sezóny a jsem rád, že našel chuť na dvoukilo, protože se jednoznačně ukázal, že to byla v danou chvíli jednoznačně dobrá volba.  

1synek.jpg

Velmi kvalitně se prosadil také Lukáš Soukal, který byl nalosovaný do nejkvalitněji obsazeného běhu na 200 metrů, v němž měl 8. dráhu. Ta mu sice vnitřně až tolik neseděla, ale nakonec se s ní dokázal velmi dobře popasovat a tak, jak jsem mu řekl po závodech, myslím si, že tentokrát vlastně byla tato dráha při větrných podmínkách výhodou a je dobře, že si Lukáš dokázal, že dráha nedráha dovede zaběhnout kvalitně kdekoliv! Kvalitní startovní pole téměř shodné z obsazením ve finále Mistrovství ČR před měsícem v Táboře Lukynovi vyneslo velmi dobré umístění na 4. pozici v cíli a nebýt ohromného proťáku -1,7 m/s myslím i dobrého času. Tentokrát to bylo 22,11 s, ale Lukáš byl sám spokojený, protože si dokázal, že ho protivítr na rovince nezastavil ,ale stále to běželo dál. Za zmínku stojí také Lukášova startovní reakce 0,134 s, z níž je patrné, že už se v těchto vrcholných startech dokáže dobře zkoncentrovat a ve vypjatých závodech umí podat dobrý výkon. Dobrý pocit jsme měli také z toho, že v přímém souboji dokázal Lukyn porazit slovenského juniorské mistra Federiče (osobák 20,88 s) , kterého nádherně stáhnul, i když na 120 metrech měl ještě cca 3 metrový náskok. To podtrhuje náš dobrý dojem z toho, že si Lukyn i do proťáku dobře s tratí dobře a kvalitně poradil.

1soukal.jpg

Na dvoustovce startoval také Šimon Kratochvíl, jemuž se závod ale příliš nepovedl a projevem to bylo relativně hodně zatuhlé. Výkon 22,89 s Šimon nebral a byl dosti zklamaný. Nakonec ale našel vnitřní motivaci a odhodlání, což bylo dosti důležité, protože jej čekaly ještě dvě štafety. V té první tedy 4x100 metrů, kde běžela osvědčená  a seběhaná trojice, jíž doplnil hostující Honza Türk, se klukům ve složení Türk - Soukal - Kratochvíl - Synek povedlo zaběhnout 42,09 s, čímž kluci obsadili celkové 4. místo a výrazně tak zasáhli do celkového pořadí štafet. Musím říct, že jsem na kluky pyšný a současně mě těší, že plno práce, kterou štafetám věnujeme, nese své ovoce. Je to lahoda sledovat, jak jsou kluci na sebe naběhaní a klape jim to. První předávku Honzy s Lukášem jsem volili rezervovaněji, protože spolu tito dva ještě neběželi, ale potom už se koncert rozjel, když Lukyn předával na Šimona. Lukáš si krásně pohlídal místo předávky, aby Šimona nechal kvalitně rozběhnout. V tu chvíli už kolínské kvarteto jasně dominovalo svému běhu a Šimon na Jirku předával osamocen před soupeři. Předávka s Jirkou proběhla tak, jak je mnohdy učím a připomínám....chladnokrevně a bez okolků. Jirka už měl jednoznačnou úlohu, donést kolík do cíle a i když za ním běžel národní rekordman Zdeněk Stromšík, distance mezi ním a Jirkou už byla tak velká, že se prostě nedala doběhnout. 

1kratochvil-synek.jpg

Úplný závěr obstaraly tradičně štafety na 4x400 metrů. V kolínské sestavě nechyběl Lukáš a Šimon jako dva aktuálně nejrychlejší čtvrtkaři našeho oddílu. Ambice jsme však neměly velké, a tak byl zisk 2 bodů v této disciplíně vlastně nadplán. Kluci už toho měli "plné brejle", ale zodpovědně to doběhli v mezičasech 50,1 (Lukáš) a 51,6 s (Šimon).