Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kvalitní třístovky jako test juniorů a nové osobáčky pro žactvo.

Ve středu  16.8.2023 jsme využili závodů pořádaných ve Staré Boleslav, kde jsme absolvovali starty v doplňkových disicplínách 150 a 300 metrů. Počasí navzdory ohlášeným prudkým bouřím vydrželo, i když před třístovkami se již značně zatáhlo a hrozil liják.

Právě na této trati se představili junioři Šimon Kratochvíl a Jirka Synek, kteří si oba velmi dobře vylepšili osobáky. Šimon svůj závod, v němž běžel bok po boku s Jirkou rozběhl spíše rozvážně a v cíli mu potom zbylo poměrně dosti sil na to, aby vítězství vzal na svoji stranu. Každopádně je patrné, že už se opět dostává do svižné běžecké formy z konce června a čas 35,49 s tomu také napovídá.

1synek-kratochvil-finis.jpg

Pro Jirku Synka to byla velmi zajímavá výzva, neboť delší sprinty prakticky v závodech neběhá. Ale život je plný výzev a Jirka se této zhostil na výbornou. Od startu rozběhl závod velmi ostře a dostal se do vedení, když 100 m metu probíhal zhruba v čase 11,0 s a 200 metrů následně v čase 24,0 s. V závěru tratě mu jak se říká "došlo", ale kvalitní čas a nový osobák 35,80 s mu už nikdo nesebere. Pro mě jednoznačně velmi pozitivní, odhodlaný a současně rytmicky uvolněný projev a také známka toho, že v tréninku budeme moci přípravu plánovat i s ohledem na Jirkovu evidentně vyšší kapacitu v oblasti speciální vytrvalosti. Na Jirkovi bylo poznat, že se na závod velmi těší a hlavou se k němu nasměřoval velmi zodpovědně a i když nakonec neuhájil vítězství před Šimonem, o které přišel prakticky na posledních 30 metrech, kde ještě vedl s náskokem zhruba 2 metrů, nemusí být nespokojen. Rozhodně nám tento výkon otevírá další obzory jakým způsobem můžeme posouvat další přípravu.

1synek-kratochvil.jpg

Dva nové osobní rekordy si Ve Staré Boleslavi zaběhla Mia Plačková, která si nejdříve vylepšila osobák na 150 metrů (19,71 s) a následně přidala ještě na dvojnásobné trati za 300 metrů v čase 44,85 s. I když to Miu stálo hodně sil a vyčerpání, věřím, že nakonec odjížděla spokojená.

1plackova.jpg

Osobáček si na 150 metrů zaběhl i Ondra Musil, který měl díky vleklému zranění celou jarní část sezóny prakticky bez tréninku a závodu. Každopádně výkon 18,58 s zní velmi sympaticky a věřím, že se Ondra ještě stačí na závěr letošní sezóny pořádně rozběhat!

1musil.jpg

Každý čas hluboko pod hranici 18 vteřin je v tuto chvíli důležitý pro Štěpána Holečka, který zaběhl stopadesátku za 17,79 s. Ačkoliv se nejedná o osobní rekord, po kterém by Štěpán jistě toužil,  je to důležitá známka dobré výkonnosti i v právě probíhajících letních prázdninách. Štěpán dokázal podat hezký rytmický výkon a z pohledu techniky tam nemám moc co vytknout.

1holecek.jpg

Obdobné hodnocení snese i výkon Štěpána Veselého, pro kterého je 150 m již doplňkovou tratí. Ačkoliv si Štěpán sebekriticky zhodnotil z jeho pohledu špatný start, mě se vlastně tato fáze v jeho podání velmi líbila a oproti rozcvičovacím startíkům jsem zde spatřoval rozhodně lepší výběh z bloků. Jednoznačně jsem ale měl lepší pocit z jeho výkonu i v průběhu a závěru trati než v červencových závodech, které jsme absolvovali a které prakticky vždycky provázel podobný scénář - kvalitní a svižný start cca do 50 metrů  a potom zvadnutí. Ve Staré Boleslavi tomu tak nebylo a i výkon 17,74 s tomu napovídá. Věřím tedy, že na podzimní část závodní sezóny se Štěpán ještě dokáže dobře připravit!

1vesely.jpg