Jdi na obsah Jdi na menu
 


KP mládeže: Lukyho oddílový rekord na 300 m, Janča a Marek skvělý rozjezd a 12 nových osobáků.

V sobotu 7.12.2019 jsme na pražském Strahově odzávodili v rámci Středočeského krajského poháru družstev mládeže. Naše skupina vyrazila na tyto závody, které vzhledem k začátku prosince a tím pádem ještě spíše přípravnému období přípravy na halovou sezónu bereme jako výborný trénink. Do Prahy vyrazilo celkem 17 členů z naší skupiny a pro mnoho z nich znamenal start na tomto závodě vytvoření nového osobního rekordu.

1nase-skupina.jpg

Velice dobře se představil na třístovce Lukáš Soukal, který se s tratí rozhodně nemazal, možná i zdravě naštván z nepovedeného startu ve finále šedesátky. Každopádně 300 metrů zvládl vystřihnout za 36,02 s, což je pochopitelně vynikající nový osobák, ale především se jedná o nový oddílový rekord dorostenecké kategorie, který byl starý 47 let a Lukyn ho srazil dolů o plných 7 desetin!

1soukal-novy-oddilac.jpg

Na šedesátce v rozběhu se Lukášovi povedlo to, co pilujeme na tréninku a za výkon 7,37 s se v tuto chvíli můžeme  opřít.

1soukal1.jpg

O tom, že příprava jde správným směrem může po sobotě hovořit i Jana Šafránková, která si už v rozběhu (7,88 s) naznačila, že to bude dobré. Ve finále, kde podobně jako při rozběhovém závodě neměla žádnou soupeřku, zaběhla v solo závodě výborných 7,81 s, což je pouhých 6 setin vzdáleno od osobního rekordu. Jana tak napodobila Marka Řeháka, který obdobným způsobem zahájil sezónu předevčírem v Ostravě, když rovněž na 6 setin zaběhl pod svůj PB. Rovněž i test na 150 metrů dopadl pro Janču výborně. Za venkovním poměrně silně větrem ovlivněným OR zaostala o 5 desetin, když zaběhla 19,57 s. Podle aktuálních pocitů se Janičce běželo dobře a hlavně cítila, že netuhne, jak tomu bývalo dříve...takže spokojenost.1safrankova1.jpg

 

Marek Řehák měl po čtvrtečním ostravském stratu při republikovém finále Středoškolského poháru chuť zakleknout do bloků znovu, a tak jsme absolvovali i tyto závody. A opět z toho byl výborný výkon na chlup stejný jako ve čtvrtek tedy 7,05 s. Za mě jedině spokojenost...úvod sezóny potvrzen.Byl jsem moc rád, že se nám podařilo, abychom mohli absolvovat také start na 150 metrů, kde to projevem vypadalo fakt moc hezky a zejména závěrečných 50 metrů bylo v letmé rychlosti opravdu pěkných. Časem 16,70 s jen 18 setin za venkovním PB jsem potěšen a společně s Markem můžeme s klidným svědomím pokračovat v nastavené přípravě.

1rehak.jpg

Nový osobáček si na šedesátce zlepšil Jirka Synek. A to hned dvakrát. Již v rozběhu potvrdil, že jsme na trénincích hodně zamakali na technice startu a také na celkové uvolněnosti a poloze trupu při samotném běhu. Posun osobáku o desetinu dolů na 7,46 s je sladkou odměnou. Navíc při 150tce z nevýhodné první dráhy zaběhl Jirka další dobrý čas 17,86 s (tentokrát o desetinu za hranicí svého PB). Závodů ale budeme mít v lednu a únoru ještě dosytosti, takže i zde očekávám posun.

1synek.jpg

Těsně na dostřel svých osobáčků na 60 i 150 metrů tentokrát byl Šimon Kratochvíl, kterého za týden čeká start při mezikrajovém utkání v jeho hlavní disciplíně (300 m). Dnes 60 metrů za 7,57 s, když postoupil do B finále a 150 metrů za 17,63 s jen 2 setinky za OR.

1kratochvil1.jpg

Velkou radost mi při těchto závodech udělal Jirka Šámal. Ten od ledna vstupuje do kategorie juniorů a při faktu, že jeho hlavní sport je stále fotbal a tréninky atletiky absolvuje v menší míře než vrstevníci, je jeho výkon na 60 metrů opravdu dobrý. Zejména se ale jedná o vylepšení jeho osobáku na 7,23 s a podobné vystoupení předvedl Jirka i na 150 m, když vylepšoval PB na 17,54 s. Věřím, že ho tyto výsledky nakopnou k tomu, aby začal s atletikou ještě více, protože jsem přesvědčený, že v jeho silách jsou ještě daleko lepší výkony!

1samal.jpg

Dva osobáčky si z Prahy odvezl také Tomáš Steklý. U něj jsem byl naprosto spokojený, protože v poslední době udělal hodně práce na technické stránce a na jeho výkonu se to výrazně podepsalo. Dosavadní šedesátku srazil o 13 setin dolů na aktuálních 7,59 s a navíc se prodral do B finále. Na stopadesátce také výrazné vylepšení na 18,08 s. 

1stekly2.jpg

Třetím do party, který si vylepšil dva osobáky byl Matěj Severa, jenž na 60 m zaběhl 7,71 s. Zde vidím ještě velký potenciál ke zlepšení, protože starty byly v Seviho provedení ještě stále oproti soupeřům nevýbušně. Nicméně na trénincích se mu to už párkrát povedlo a věřím, že přijde i chvíle, kdy to vyjde při závodě.  Na 150 metrů to bylo také překonání nového OR na 18,53 s.

1severa1.jpg

Asi ne úplně byl po těchto závodech spokojený Michal Boháč. Na 60 metrů zaběhl čas na úrovni osobáku 7,62 s, ale do finále se díky losu nedostal....Na 300 metrů to celých 230 metrů vypadalo na obrovský útok o nový osobní rekord, ale závěr trati byl ve znamení velkého vytuhnutí, a tak výsledný čas 40,53 s byl hořkou tečkou za tímto závodem. Nicméně i tohoto si Michal určitě vezme poučení a na příště rozvrhne síly o něco lépe.

1bohac.jpg

Podobné pocity mohl mít i Štěpán Konvalina, který 60 m zaběhl za 7,91 s na 300 m vůbec nenastoupil kvůli bolesti hlavy. Nechtěl jsem mu v dané chvíli sahat do svědomí, ale mám obavy, že spíše než bolest hlavy to bylo něco jiného....nicméně nikoho do závodění nenutím...je to na každém z vás.

1konvalina-s.jpg

Nový člen naší skupiny Matěj Rosenberger zatím trochu bojuje spíše sám se sebou než-li se soupeři. Zde musíme udělat ještě dost práce, ale věřím, že se nám to povede směrem k halové sezóně co nejrychleji. Šedesátka byla ovlivněná zejména ještě nevybroušeným výběhem z bloků a výkon 8,01 s je toho důkazem.

1rosenberger.jpg

Nad překážkami jsme měli tří zástupce. Tomáš Konvalina asi zde odbyl poslední závod mezi dorostenci a od ledna ho čekají ještě vyšší "ploty".Celkově jsem ale s jeho výkonem 8,77 s spokojen, obzvláště s uvážením, kolik jsme v jeho případě absolvovali překážkářských tréninků a tréninků vlastně i celkově. Při stopadesátce zaběhl Tomáš 18,17 s, což je jen kousek za jeho osobákem (18,09 s). Takže zde můžeme být celkem spokojení.

1konvalina-t.jpg

Honza Brát mě překvapil a na 60 m překážek zaběhl velmi těsně jen 2 setiny na dostřel osobního rekordu (8,85 s). I u něj platí, že překážkářských tréninků zas až tolik nebylo, takže doufám, že v lednu budmee bojovat o pokoření hranice 8,6 s.

1brat.jpg

Třetím do party mezi překážkáři byl Kuba Svoboda, který startuje mezi žáky v prosinci již poslední měsíc a od ledna se mu překážky budou zvedat a zvyšovat. V jeho případě jsem si ale jistý, že to bude spíše v Kubův prospěch vzhledem k jeho výšce postavy. Nicméně tentokrát si Kuba vylepšil osobáček velkým způsobem a to o 8 desetin (!) na aktuálních 9,01 s. Věřím, že tento výkon bude schopen zaběhnou ti na dorostenecké trati a to by byl výborný vstup mezi vyšší kategorii. Kuba si v Praze zaběhl ještě jeden osobák a to na 300 metrů, kde pokořil hranici 40 vteřin konkrétně 39,94 s.

1svoboda.jpg

Mezi něžným pokolením jsme měli 4 zástupkyně. O Janče jsem už psal výše...Kačce Tvrdé se závod na 300 metrů běžel velmi dobře a s radostí jsem pozoroval, jak ji to "chutná". V posledních 70 metrech však postihla Kačku křeč do předního stehna a závod sice dokončila, ale čas 46,27 s je samozřejmě zkreslený.

1tvrda.jpg

Róze Znamínkové stejná trať také vyloženě "chutnala" a po doběhu zářila jako sluníčko...tedy až pár minut po doběhu! Nicméně časem 45,50 s si vylepšila svůj PB necelou vteřinu. Na šedesátce předvedla Rózi výkon 8,48 s, což je dá se říci její standard, ale zde jsme si společně řekli, že musíme zapracovat na druhé polovině trati, kde chybí jakási dravost do kroku či řekněme "silovost". Alespoň ale víme, co chceme zlepšovat.

1znaminkova1.jpg

Poslední dívkou byla Anička Vitoušová. Na 60 m předvedla shodný výkon jako Róze tedy 8,48 s. Na rozdíl právě od Rózi je potřeba v tomto případě zamakat na startu, kde  Anička zatím příliš nevyužije startovní bloky. Radost ale přesto mohla Anička z těchto závodů mít, protože si na 150 metrů vytvořila nový osobák 21,16 s.

1vanisova.jpg

Náš oddíl zaznamenal vítězství v této soutěži, která slučuje dohromady kategorie žactva, dorostu i juniorů a na závěr jsem odjížděli ze zlatými medailemi.

1tym.jpg

Výsledky KP mládeže 7.12.2019 Praha Strahov:

1 Sokol Kolín A 181
2 AC Čáslav A 147
3 Spartak Vlašim A 126
4 Lokomotiva Beroun A 98
5 SKP Nymburk + Č. Brod 90
6 Atletika Líbeznice A 68
7 Atletika Benešov A 53
8 Střela Žebrák 44
9 TEPO Kladno 30
10 Sporting Příbram  29
11 Šak Slaný 27
12 Sokol Kolín B 11
13 Lokomotiva Beroun B 7
14 TJ Neratovice 3
14 Atletika Benešov B 3
16 Spartak Vlašim B 0
16 Atletika Líbeznice B 0