Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dvakrát bronzový Marek Řehák ve výborném osobáku na 60 m a stříbro juniorů na 4x200 m v novém oddílovém rekordu.

Víkend 15.-16.2.2020 patřil halovému Mistrovství České republiky mládežnických kategorií , které se konalo na půdě vítkovické haly v Ostravě. Na tomto MČR startovalo 8 členů naší tréninkové skupiny v individuální disciplíně a jeden přijel jako člen štafety.

1skupina.jpg

Sobotní dopoledni program zahajoval překážkář junior Tomáš Konvalina, kterému se ale příliš nepovedl start . Výkon 8,74 s byl sice na dostřel osobnímu rekordu, ale výrazně jej ovlivnila právě startovní reakce  a znamenal celkové 20. místo.

Poté už zahájily rozběhy sprinterů na 60 metrů. Mezi juniorkami závodila Janča Šafránková. Té se ale po výpadku z důvodu zranění již nepovedlo dostat se do formy a po čase 7,87 s se jí brány do finále uzavřely na definitivním 12. místě .

V kategorii dorostenců jsme měli dva zástupce. Vítek Vinduška (loňský žák) zaběhl 7,35 s, což je dá se říci vyrovnaný "letošňák". Nejvíce se mi na jeho výkonu líbila startovní reakce a krásný výjezd z bloků. Jsem rád, že Viťu přešly bolestivé potíže na kyčelních úponech. Bylo na něm vidět  že již sám svému tělu naplno důvěřuje.

1vinduska.jpg

Druhým dorostencem byl Lukáš Soukal, který jistě pokukoval po účasti ve finále. A nutno říci, že po posledních dvou závodech předcházejících tomuto MČR nebyly tyto ambice nikterak přehnané. Lukymu se ale start hodně nepovedl a zaznamenal v cíli čas 7,29 s 14. místo. Zklamání bylo patrné , ale jsem přesvědčený , že i špatná zkušenost nás může posunout vpřed.

Rozběhy juniorů jsem už po předchozích čtyřech startech zvládal dalo by se říci v lehce nervózním stavu. Jirka Šámal si ve svém závodě dosprintoval pro nový velký osobák v hodnotě 7,13 s. Povedlo se mu to zjednodušeně řečeno vše od A do Z . Vynikající start, frekvenční vyběhnutí  práce rukou. Prostě značka ideál. Jiřík byl samozřejmě nadmíru spokojen a není se čemu divit. Třešničkou na dortu je 11. příčka mezi juniory!

1samal.jpg

Velkou nadějí na postup do finále byl Marek Řehák, který si právě v Ostravě před dvěma týdny doběhl pro nový osobák 6,97 s, s kterým nastupoval do mistrovského závodu. Svůj rozběh Mára bez jakýchkoliv pochybností ovládl a navíc ve velmi svěžím a uvolněném výkonu se časomíra zastavila na fantastických 6,92 s. Podobně jako Jirkovi se i u Marka povedlo snad úplně všechno. Odpolední finále možná na Marka zapůsobilo trochu svazujícím dojmem a start z bloků  se mu zde příliš nepovedl. Šance na medaili,  kterou Mára po sérii předešlých čtvrtých umístění vyhlížel, byla velká, a tak se v druhé polovině trati předvedl jako obrovský bojovník. A to se mu vyplatilo, protože odrazil útok soupeřů z krajních drah a o 2 setiny oba porazil v čase 6,96 s. Současně je tento čas jeho druhou nejrychlejší šedesátkou v životě. Gratuluju k medaili a ještě víc ke lví bojovnosti.

1rehak3.jpg

Posledním závodníkem, který se prezentoval v sobotním programu , byl juniorský čtvrtkař Tadeáš Krakuvčík . Ten využil výborného závodu s kvalitními soupeři a po rozběhnuté dvoustovce za 24,0 s si doběhl pro nový osobní rekord 50,74 s a nečekaném 10. místě . Teddy se cítil moc dobře a z mého pohledu to také tak vypadalo. Závod mu prostě tentokrát  "chutnal".

1krakuvcik.jpg

Nedělní dopoledne zahajovaly dvoustovky,  na kterých si mezi dorostenci doběhl pro nový osobáček 23,41 s Šimon Kratochvíl. Jak se říká, Šimon chytil příležitost za "pačesy" a krom PB získal navíc velmi solidní 16. příčku.

1kratochvil.jpg

Lukáš Soukal si ve svém rozběhu vedl velmi dobře, ale posledních 20 metrů už tak nějak nedal a z mého pohledu závod "vypustil". Byl jsem z toho zklamaný, rozčilený..  Přitom čas 22,99 s je dobrý a hlavně je to znovu pod 23 vteřin. Co bychom za tento výkon dali ještě cca před 14 dny! Nicméně jsem si to s Lukynem po závodě probral a přiznal mi, že ho od soboty trápily žaludeční obtíže . Tento fakt logicky uvozuje vše předešlé do jiných kontur a nelze Lukášovy výkony hodnotit negativně. Dnešní výkon znamenal pro Lukyho 13. místo.

1soukal.jpg

Mezi juniory hájil naše barvy Marek Řehák a s tvrdým rozběhovým klíčem,  kdy automaticky postupoval pouze vítěz běhu, si poradil výtečně . U jeho jména se po závodě,  který vyhrál ve "vypuštěných" 22,14 s, rozsvítilo velké Q a mohli jsme se tak těšit na finále. V něm sice Mára nedokázal prolomit hranici 22 vteřin, ale výkon 22,09 s není vůbec k zahození a navíc znamenal druhou bronzovou medaili. Celkově na mě tento výkon působil vyzrále a myslím, že i los do čtvrté dráhy Márovi při jeho parametrech sedl dobře. Marek si tak při slavnostním ceremoniálu odnesl svoji druhou medaili, která byla opět bronzová a teprve druhá  v jeho

1rehak1.jpg

Závěr dvoudenního mistrovství obstaraly štafety na 4x200 metrů. Do nich jsme postavily dvě kvarteta - dorostence a juniory. Závod dorostenců byl plný dramatických momentů, které výrazně ovlivnily celkové výsledky této soutěže. Bohužel se to dotklo i našich sprinterů, kteří předvedli , že mají již velké zkušenosti  a tak si v prvním běhu doběhli pro třetí místo v čase 1:32,95. V druhém běhu však naprosto shodného času dosáhli také soupeři z Brna a cílová kamera rozsoudila, že na tisíciny vteřiny byli lepší právě Brňáci o 0,004 s! Smůla ...Právě zde jsme doplatili na nezkušenost našich soupeřů v 1.běhu, když našemu finišmanovi Lukáši Soukalovi vešel do dráhy po naší předávce jeden ze soupeřů a výrazně ho tak zpomalil. Plný dojmů jsem měl tak nepříjemnou povinnost klukům oznámit, že jsou "bramboroví". Ale radši jsem jim to řekl já, než aby se to dozvěděli z rozhlasu. Obratem jsem ale přidal svoje hodnocení, které bylo pouze pozitivní. Vyzrálý výkon, všichni splnili svoji roli na daném úseku do puntíku, bylo to od srdce. Vím, že vás to mrzí (mě ještě více ), ale přijměme to jako holý fakt, přejme soupeřům jejich úspěch a važme  si vlastního výkonu , který byl vynikající. Myslím si, že 4. místo je výborný výsledek a je třeba se jím těšit.

Pro úplnost dodávám jmenovitou sestavu (tentokrát čistě z naší tréninkové skupiny) a jednotlivé mezičasy:

Jiří SYNEK (23,5 s) - Šimon KRATOCHVÍL (23,1 s) - Vítek VINDUŠKA (23,7 s) - Lukáš SOUKAL (22,6 s).

1dci.jpg

Na úplný závěr svedli tuhou bitvu o medaile naši junioři.  Ti ve svém běhu běželi natěsno se soupeři ze Slavie Praha a Škody Plzeň . Podobně jako u dorostenců mě bavilo sledovat, jak jsou kluci naprosto chladnokrevně jistí a přesně ví  co a jak udělat. Na prvním úseku nastoupil "nováček " Jirka Šámal, který to rozběhl fantasticky v kontaktu se soupeři. Jirka svoji roli ustál bez nervů a v závěru při slavnostním ceremoniálu se mohl radovat ze své první životní medaile z MČR .Tradičně na seběh ve druhém úseku jsme usadili Tadeáše Krakuvčíka , který má hojné zkušenosti a i dnes je předvedl. Kolík pak předával Marku Řehákovi na třetím místě a ten si své soupeře po 120 metrech dotáhl do kontaktu tak, že poslední předávka na Dominika Holuba probíhala jako první ale ve velmi těsném kontaktu na Slavii i Plzeň. Domča (jako jediný nečlen naší tréninkové skupiny v tomto kvartetu) předvedl a znovu mě ujistil tak jako již mnohokrát před tím od kategorií žáků,  co ho mám ve štafetovém kádru, že to má v hlavě spočítané a svého hlavního soupeře z plzeňské Škodovky od začátku nepustil ke slovu. Důrazně mu hned v první zatáčce naznačil, že tudy cesta nevede a tak to bylo až do úplného finiše . Klobouk dolů před všemi! Ve finále jsme mohli oslavovat stříbrné medaile ve výborném výkonu 1:30,34 , který je navíc od dnešního dne novým oddílovým rekordem kategorie mužů a juniorů !

Opět pro úplnost sestava a mezižasy:

Jiří ŠÁMAL (22,8 s) - Tadeáš KRAKUVČÍK (23,1 s) - Marek ŘEHÁK (22,0 s) - Dominik HOLUB (22,4 s).

1jri.jpg

1jri1.jpg