Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dukla mítink: Lukáš Soukal v oddílovém rekordu na 200 m, Jana Šafránková poprvé pod 12 vteřin.

4. 6. 2024

V pondělí 3.6.2024 proběhl na pražské Julisce tradiční Dukla mítink jako předprogram mezinárodního mítinku Memoriálu Josefa Odložila. Do tohoto závodu nastoupila hned čtveřice závodníků z naší tréninkové skupiny a náramně se jim dařilo.

1skupina.jpg

Jako první nastupoval ke svému závodu Lukáš Soukal.  Tento start jsme dlouhodobě plánovali s výhledem na dobrý výkon a jednoznačně se potvrdilo, že je dobré to mít takto načasované. Lukyn si tentokrát výrazně polepšil hned při výběhu z bloků. I když při rozcvičovacích výbězích to za mě vypadalo ještě o chlup lépe, přesto jsem byl s jeho výběhem tentokráte spokojený. Lukáš to i sám tak po závodě cítil a jsem rád, že se mu to konečně ustálilo a našel ten správný recept.

1soukal.jpg

Každopádně zatáčku dokázal Lukyn vyběhnout velmi svižně a s dobře nakloněným trupem. V druhé polovině trati navíc svým soupeřům  nádherně "odjel" svým typickým zátahem a v cíli se nakonec mohl radovat z nového osobního rekordu 21,30 s, který je navíc překonaným oddílovým rekordem v kategorii mužů do 22 let, jenž byl držení právě Lukáše samotného. Podmínky byly tentokrát velmi přívětivé, protože v zatáčce foukal typický dvoustovkařský vítr. Nádhera. Na Lukášově běhu bylo tentokrát výrazně patrné, jak mu dobře odjíždí krok z kotníku a je dobře, že tyto aspekty dovede i on sám již celkem dobře analyzovat. I z toho mám jako trenér velkou radost!

1soukal-cilovka.jpeg

Druhý start měla na starosti za naši skupinu Jana Šafránková. Ta startovala v běhu na 100 metrů. Janče tentokrát vyšel z mého pohledu (i když ona sama tam ještě rezervy jako obvykle viděla :) ) start velmi dobře, protože jej udržela pěkně dole, přiklopený.

1safrankova1.jpg

Když se ještě na 50 metrech držela svých soupeřek s kvalitnějšími osobními rekordy, tušil jsem, že z toho může být dobrý čas. Nakonec se to opravdu potvrdilo a mohli jsme se radovat i v případě Janči z nového osobáku 11,96 s. Poprvé v kariéře pod 12 vteřin! Za mě paráda a věřím, že Janča bude na tento závod s radostí vzpomínat.

1safrankova-cilovka.jpeg

Třetím do party v individuálních startech byl Jirka Synek. V rozcvičování jsem viděl, že mu starty opravdu dobře jedou. Bohužel při závodě samotném, který se navíc musel kvůli diskvalifikaci jednoho ze soupeřů opakovat, mu to nevyšlo podle našich ideálních představ. Rozhodně si ale nemůžeme stěžovat. Soupeři i podmínky s větrem do zad byly tentokrát opravdu ideální. Výsledný čas 10,71 s (desetinu za PB) navíc hodnotím hodně vysoko a pozitivně. Z pohledu rozboru celé trati mě Jirka potěšil v polovině trati. Jelikož v této chvíli většinou přijde jakási pozice, které pracovně říkám, že se postaví "na zadní", což má za následek, že ztrácí výšku kolen. Tentokrát jsem ten dojem neměl a je dobře, že tento element se podařilo redukovat právě v závodním provedení nikoliv na tréninku.

1synek.jpg

Poslední dva starty za naši skupiny absolvovali štafetmani v český rerpe sestavách. Nejdříve nastupoval Lukáš Soukal v kvartetu mužů do 22 let. Jeho výběh po následném rozboru videozáznamu byl trochu později, než nalepená značka,  a proto si s Tomášem Lisákem předávali dříve, než jsme zvyklí a než bychom chtěli.

1soukal1.jpg

Naopak předávka na Bene Jakoba na 2. předávce proběhla ve velmi rychlém sledu a moc se mi líbila. Zde si Lukáš svoji reputaci vylepšil :) ). Štafeta U23 nakonec v cíli zaznamenala výsledný čas 40,42 s. Rozhodně jsem rád, že jsme závod absolvovali, protože z pohledu vedoucího trenéra U23 jsem tento závod vnímal jako další přípravu před mezistátním utkáním. Mám radost i z toho, že kluci neváhají cestovat přes celou republiku, aby se viděli se svými kamarády a štafety je spojují. 

1stafety-1.jpg

Poslední startující byla dorostenka Aneta Bedrnová, která tentýž den v 6 hodin ráno přicestovala ze Švýcarska, kde od minulého pátku závodila při Mistrovství Evropy v aerobiku. Na poslední chvíli ji trenéři reprezentačních štafet juniorek povolali jako náhradnici za zraněné členky týmu. Anet svoji roli přijala a i já jsem se jí snažil vysvětlit, že jde vlastně dělat "křoví" pro A sestavu, která touží zaběhnout limit na Mistrovství světa juniorů. Anet se na jejím čtvrtém úseku povedlo přesně trefit výběhovou značku a samotná předávka, kterou měla společně s oddílovou kolegyní Justinou Špringrovou, proběhla rovněž bez jasně zřetelných komplikací. Po rozboru videa jsme si to navíc mohli i ukázat "černé na bílém". Hořkou tečkou, které velmi lituji, byla ale reakce děvčat, které směrem k Anet po doběhu dosti negativně a nevybíravým způsobem okomentovala její běh a dovednosti. Z mého pohledu šlo především o jejich vlastní "zahojení" se na někom, kdo za to nemohl a Anet byla pro ně ideálním hromosvodem.

Tohle do sportu nepatří!

V tuto chvíli si myslím, měli zasáhnout odpovědní trenéři a děvčatům to měli jasně dát najevo. Doufám, že to v Anetě nezanechá zbytečně silnou stopu a věřím, že na toto první seznámení s reprezentační štafetou rychle zapomene a ještě rychleji se z něj otřepe.

1bedrnova1.jpg