Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dodatečný bronz dorostenecké štafety 4x200 m z halového MČR!

Po dlouhé odmlce díky koronavirové epidemii se těsně před vypuknutím letní závodní sezony dočkáme ještě jednoho ohlédnutí za halovými mistrovstvími České republiky. Na únorovém šampionátu dorostenců v Ostravě doběhlo kvarteto dorostenců ve složení Jirka Synek, Šimon Kratochvíl, Vítek Vinduška a Lukáš Soukal v čase 1:32,95. Naprosto shodného času dosáhli tehdy také borci z Moravské Slavie Brno a technický delegát tehdy rozhodl, že medaile připadnou Brňákům díky kritériu a určení pořadí tzv. na "tisíciny".

1dci.jpg

Naši kluci z toho byli tehdy velmi zklamaní, ale v roli trenéra i vedoucího týmu jsem musel zachovat dekórum. Nicméně jsem byl přesvědčen, že atletická pravidla takové určení pořadí neumožňují, neboť oba štafetové týmy nastoupily každý v jiném běhu. Pravidla sice povolují použít kritérium "tisícin", ale pouze v případě rozhodnutí mezi dvěma závodníky ve stejném běhu nebo při rozhodování o tom, kdo postoupí z rozběhů do finále.

20200301_112814.jpg

Oporu pro rozhodnutí technického delegáta jsem nenašel ani v mezinárodních pravidlech, a tak jsem se ihned další den po návratu z Ostravy rozhodl nesklánět "zbraně" a podal odvolání k rukám technického delegáta. Vzhledem k tomu, že na této instanci bylo odvolání neúspěšné, nezbývalo nic jiného, než podat podnět k nejvyššímu odvolacímu orgánu Českého atletického svazu - Arbitrážní radě. 

1kratochvil.jpg

K tomuto návrhu na jednání arbitrážní rady jsem musel zpracovat detailní popis celé problematiky včetně doložení důkazů. Práce se však vyplatila, neboť v pondělí 11.5.2020 přišlo rozhodnutí z této rady, kdy našemu návrhu plně vyhovuje a umístění na 3. místě z tohoto závodu bude dělené mezi Brňáky a Kolíňáky. V praxi to znamená, že naši dorostenečtí sprinteři (shodou okolností všichni čtyři z naší tréninkové skupiny), obdrží dodatečně bronzové medaile z letošního halového Mistrovství České republiky za štafetu 4x200 m! 

1vinduska.jpg

Místo a termín předání právě komunikujeme s atletickým svazem, aby byla zajištěna důstojná atmosféra pro udělení medailí z MČR. Klukům to moc přeji a pro všechny z toho plyne ponaučení, že bez boje se neodchází.

1soukal.jpg