Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chladné MČR žactva se nejlépe povedlo Pepovi Šedivému, když vybojoval 4. místo na 100 m př. a nový oddílový rekord na 200 m př.

Chladný víkend 22.-23.9.2018 absolvovala šestice členů naší tréninkové skupiny v Jablonci nad Nisou, kde se letos uskutečnilo Mistrovství ČR žactva.

1all.jpg

Hned v úvodu sobotního programu nastoupili ke svému závodu překážkáři. Výborně se vedlo Pepovi Šedivému, když si druhým místem v rozběhu a vynikajícím bohužel však "větrným" výkonem 13,81 s zajistil postup do finálového klání. V něm byl Pepa ještě ve větší formě, protože zaběhl ještě lepší výkon 13,74 s, ale opět s nedovolenou podporou větru. Nicméně znamenal tento čas senzační 4. místo mezi všemi překážkáři z ČR a Pepa byl očividně velmi spokojen.....a já samozřejmě také. devil Tohoto výsledku si nesmírně vážím a na Pepovi bylo patrné, že také. Toho si vážím a oceňuji na každém sportovci. Z pohledu hodnocení techniky, byla největší Pepova zbraň v tomto závodě jednoznačně startovní reakce, která byla naprosto famózní. Přeběh překážek poté byl lahodou a nádherně to Pepovi "táhlo" vpřed.

1sedivy.jpg

Druhým překážkářem byl Honza Brát, jenž ve svém rozběhu zaznamenal čas 14,39 s, což v celkovém součtu znamenalo velmi kvalitní 12. pozici mezi všemi účastníky!  Výkon pouhé 3 setinky za osobákem je pro mě potěšujícím výsledkem a myslím, že i Honza může být se svým působením absolutně spokojen. Navíc umístění na 12. příčce zajistilo Honzovi zapsání do Atletického sportovního centra mládeže a tím pádem jisté podpoře v příštím roce směřované k zajištění soustředění (viz. odkaz zde).

1brat.jpg

Ke svému prvnímu startu na MČR si v Jablonci zaklekl do bloků na 300 m Lukáš Soukal. Preméra to pro něj byla jednoznačně pozitivní, neboť se umístil na celkové 12. pozici a časem 38,80 s nezaostal za svým PB nikterak výrazně. I pro Lukáše znamená jeho umístění na letošním šampionátu zařazení do ASCM.

1soukal1.jpg

Sobotní podvečer patřil štafetám 4x60 m. Do boje jsme vyslali dvě štafety. Áčko bylo zařazeno logicky do prvního běhu s nejrychlejšími konkurenty. Sestava Lukáš Soukal - Honza Brát - Pepa Šedivý a Tadeáš Zákora se velmi důkladně na tento start připravovala. Na jejich výkonu to také bylo velmi patrné, když dokázali držet krok na průběžné čtvrté až páté příčce s kvartety složenými z daleko individuálně rychlejších sprinterů. Bohužel si však na poslední předávce kluci jen milimetrově nepředali kolík a to znamenalo, že do cíle nedoběhli a v závodě tak nebyli klasifikování. Já ale hodnotím toto vystoupení jako nejlepší, které v letošní sezóně borci předvedli a rozhodně nesmutním.... Tak, jak jsem klukům zhodnotil svoje pocity a postoje - práci, kterou letos investovali do přípravy, budeme zhodnocovat i v budoucnu a v tom je hlavní pozitivum. Vím, že byli kluci zklamaní, ale z jejich reakce jsem si také jistý, že to pochopili a to je pro naši práci nejdůležitější. Ještě jednou Vám gratuluju a vážím si Vašeho přístupu!

1realys.jpg

Druhá štafeta ve složení Jiří Synek - Vít Vinduška - Michal Kuchař a Šimon Kratochvíl nastupovala ve druhém běhu. Start této štafety byl ale až do posledních okamžiků velmi dramatický. Nejprve ve svolavatelně rozhodčí klukům sdělili nesmyslnou informaci o tom, že běží až ve čtvrtém běhu (i když byly pouze 2 běhy). Kluci bez výjimky účastníci teprve svého prvního MČR tedy nezkušení to vzali na vědomí a informací se řídili. Když tedy startér oznámil píšťalkou druhému běhu, aby se připravoval do bloků a já zpozoroval, že žádný další běh již nebude, a naše štafeta zde chyběla, nastaly pro mě doslova infarktové okamžiky. Rychle jsem doběhl od cílové rovinky až na start, kde jsem rozhodčí na jejich chybu upozornil. Bohužel, jak to tak někdy bývá, jsem dostal "kartáč". Přesto jsem prosadil, aby kluci mohli startovat a celý kvartet se dokonale odvděčil. I tato sestava věnovala do přípravy mnoho energie. Klukům tentokrát všechny předávky "klaply" a do cíle doběhli ve svém osobním maximu 28,67 s, čímž posunuli o celé dvě desetiny výkon z minulého týdne v Třebíči. Fantazie! Navíc se v celkovém součtu umístili na suprové 9. příčce. Máte pochvalu! Stejnou pochvalu si ode mě vysloužil i Matěj Severa, který strávil celou sobotu jako náhradník štafetových celků. I když nakonec nestartoval, byl aktivně přítomen celé přípravě před samotným závodem. Navíc byl jedním z nejvíce poctivých účastníků při všech trénincích a za to si zaslouží můj respekt.

Níže přikládám statistiku našich letošních štafetových startů a musím zdůraznit výkon B štafety, která se svým vystoupením v Jablonci posunula na 4. místo našich letošních oddílových tabulek. 

1statistika.jpg

 

Druhý den jsme zahajovali opět nad překážkami .Pepa Šedivý si i do nedělního rána ponechal vynikající formu a v rozběhu 200 m překážek předvedl nový senzační osobák o 4 desetiny, když zaběhl 27,08 s. Navíc tak posunul vlastní oddílový kolínský rekord! Výkon to byl navíc tak kvalitní, že znamenal postup mezi nejlepší finálovou osmičku. Ve finále už Pepa cítil, že je opravdu hodně unavený. Bohužel v tak chladném a mrzutém počasí (9°C) se není čemu divit. Nakonec dokončil závod na 8. příčce v čase 27,75 s, ale na lesku jeho výkonu z rozběhu to nic nemění. 

1sedivy3.jpg

(foto: Eduard Urban)

Třetí start si na tomto MČR zaběhl Lukáš Soukal, když absolvoval  nedělní rozběh na 150 metrů. Zde proťal cílovou pásku v čase 17,88 s, čímž si vytvořil nový osobák a celkově obsadil 17. místo. Moc gratuluju.

1soukal.jpg

Tadeáš Zákora nastoupil ke svému prvnímu individuálnímu startu právě až v neděli a byl jím stejný rozběh na 150 m jako měl Lukáš. Vynikající výkon na 100 m a optická druhá příčka v průběhu závodu mě lákala na pomyšlení, že by Tadeáš mohl senzačně proklouznout do finálových bran. Bohužel se ale v závěru tratě projevil tréninkový výpadek zaviněným zraněním z tělocviku v posledních 3 týdnech a Tadeášovi postup do finále utekl jen velmi těsně o 5 setinek. Přesto i tento výkon 17,77 s je velmi kvalitní, neboť je vzdálen pouze 0,18 s od jeho osobáku a v celkovém součtu znamenal 14. příčku. Takže si nemyslím, že bychom měli hodnotit nějak zbytečně skepticky. Navíc se mi výběh zatáčky a polovina rovinky technicky opravdu moc líbili a vidím v tomto podání jednoznačný posun kupředu. Druhý start nastoupil Tadeáš o necelých 45 minut později v sektoru vrhu koulí. Zde mu jen těsně utekl postup do finále, když se umístil na 9. místě za výkon 13,23 m a finále bylo vzdáleno pouhých 15 centimetrů výše.

1zakora.jpg

Poslední disciplínou, kterou jsme v nedělním programu absolvovali byla štafeta na 4x300 m. Sestava Lukáš Soukal - Šimon Kratochvíl- Josef Šedivý a Tadeáš Zákora toho měla v nohách už poměrně dost. Navíc se počasí každou minutou zhoršovalo a pořadatelé chytli zhruba půlhodinovou "sekeru". Přesto se kluci dokázali vybičovat k naprosto vzhledem k jejich PB excelentnímu výkonu, když zaběhli čas 2:35,81. V celkovém součtu jim za tento výkon mezi 17 týmy patřila 6. příčka a to je výsledek myslím více než bombastický. Moc gratuluju.

1relay4x300.jpg