Jdi na obsah Jdi na menu
 


Repre štafety v Kladně na výbornou. Junioři s Jirkou Synkem 8 setin za limitem na Mistrovství světa!

V úterý 22.5.2024 proběhl na kladenském Sletišti bronzový mítink v rámci světové atletickou tour s názvem Kladno hází a Kladenské memoriály. V rámci tohoto závodu startovala také juniorská štafeta na 4x100 metrů, kterou doprovázelo kvarteto mužů do 22 let. V obou sestavách nechyběli ani členové naší tréninkové skupiny. V případě juniorů to byl Jirka Synek a sestavě mužů do 22 let nechyběla tradiční opora Lukáš Soukal.

1synek-soukal.jpg

Závod byl z mé strany koncipován tak, aby sestava U23 pomohla U20. To se podařilo vrchovatě. U23 v dráze nad U20 velmi dobře tuto juniorskou sestavu vytáhli k výbornému času.  Vnímám to i ze sociálního hlediska, kde U23 přijali pozici "sparingů". Společně s juniory tak tvoří velmi dobrou partu.

Předávky v rámci U20 po zhlédnutí několika videozáznamů z různých kamer i fotoaparátů hodnotím za 1. Tentokrát si to vše sedlo v danou chvíli a na daném místě. Pro příště se pokusím zapracovat jen kosmetickou změnu u předávky Vojáček-Synek, kde Jirkovi přidáme z 30 na 31 stop, aby jim předávka vyšla místo mety 20 m ještě o kousek dále.

1stafety-beze-me.jpg

 

Výsledný čas juniorů 40,18 s je 8 setin za limitem na MSJ.  Limit je ostrý a níže vám přikládám krátkou statistiku našich historicky nejlepších časů v této kategorii, který jsem si dovolil redukovat, neboť pro výklad úrovně času, který včera kluci zaběhli, je nutné redukovat tuto tabulku na jednotlivé sestavy, které je zaběhly, nikoliv jen výčet všech časů historie:

 
1 39.57  Reprezentační družstvo junioři Novi Sad 26. 7.2009 Martin Říčař, Lukáš Šťastný, Pavel Maslák, Václav Zich
2 39.75  Reprezentační družstvo junioři Tampere 14. 7.2018 Stanislav Jíra, Štěpán Hampl, Matěj Krsek, Daniel Vejražka
  39.91 Reprezentační družstvo junioři Tampere 13. 7.2018  Stanislav Jíra, Štěpán Hampl, Matěj Krsek, Daniel Vejražka 
  40.02  Reprezentační družstvo junioři Ostrava 13. 6.2018  Stanislav Jíra, Štěpán Hampl, Matěj Krsek, Daniel Vejražka
  40.02  Reprezentační družstvo junioři Vyškov 16. 6.2018   Stanislav Jíra, Štěpán Hampl, Matěj Krsek, Daniel Vejražka
3 40.06  Reprezentační družstvo junioři Ostrava 25. 5.2012 Marek Bakalár, Michal Desenský, Jan Jirka, Zdeněk Stromšík
  40.15  Reprezentační družstvo junioři Novi Sad 26. 7.2009 Martin Říčař, Lukáš Šťastný, Pavel Maslák, Václav Zich
  40.17  Reprezentační družstvo junioři Praha 8. 6.2009 Václav Zich, Lukáš Šťastný, Pavel Maslák, Martin Říčař
  40.18  Reprezentační družstvo junioři Praha 16. 5.2009 Václav Zich, Lukáš Šťastný, Pavel Maslák, Martin Říčař
4 40.18  Reprezentační družstvo junioři Kladno 22.5.2024 Jakub TOUŽÍN, Filip VOJÁČEK, Jiří SYNEK, Dominik MRÁČEK
  40.30  Reprezentační družstvo junioři Praha 4. 6.2018 Stanislav Jíra, Štěpán Hampl, Jan Vácha, Daniel Vejražka 
       

 

Náš čas je tedy čtvrtým kvartetem v historii ČR a to beru jako velmi dobrý úspěch obzvláště s ohledem a respektem ke jménům, která se pohybují nad nimi. 
Hodně zajímavé srovnání lze najít v sestavě, která je uvedena v tabulce na prvním místě a celé statistice vévodí s časem 39,57 s. Pokud pohlédneme do stejné tabulky níže, je evidentní, že tato sestava běžela v kvalifikačním období časy 40,18 s a 40,17 s, s kterými byla následně nominována na tehdejší  Mistrovství Evropy juniorů. Až na tomto ME dokázala z rozběhu postoupit v čase 40,15 s do finále a teprve tam zaběhla oněch fantastických 39,57 s a brala stříbrné medaile za vítěznými Němci (39,33 s).

1soukal-synek.jpg

 

Pozitivně hodnotím i přístup kluků v obou štafetách, kteří mi plně důvěřovali při prohození prvních a čtvrtých úseků před tímto závodem, aniž bych na to před tím upozorňoval. Výsledek obou štafet ukázal, že to byl správný tah. I zde se ukázalo, jak důležité je pro trenéra naslouchat, protože první zmínku o této záměně jsem prohodil na tréninku v minulém týdnu s Jirkou Synkem, který s ní přišel jako první. Nechal jsem si to uležet a vyhodnotil, že to vlastně ani vzhledem ke všem okolnostem nemusí být špatný nápad.

 

Předávky v rámci U23 zaznamenaly určité nedostatky, ale z pohledu záměru tohoto závodu (upřednostnění U20) jsem s výsledným časem rovněž spokojený. Tak, jak jsem říkal hned po závodě...Kéž bychom v U23 běhali tyto časy při všech závodech...potom bychom měli do dospělé repre velmi dobrý základ. Jsem rád, že práce, kterou jsem s touto sestavou udělal v juniorských letech, nese své ovoce i nyní. Rozhodně to bylo znát zcela zřejmě na první předávce, kde jak Honza Ondráček tak Lukáš Soukal zachovali chladnokrevně čistou hlavu, nezazmatkovali a situaci, kdy se seběhli o něco dříve, než by bylo žádoucí, vyřešili v rychlém provedení.

 

Konkrétně k předávkám U23 - Soukal-Ondráček pro příště zřejmě přidáme +1 až 2 stopy; Soukal-Lisák zde si myslím, že došlo k mírnému technickému zaváhání cca na 4 kroku, kdy Tomáš mírně ztratil rychlost (z mého pohledu jde o specifičnost kladenské zatáčky); Lisák-Ntemo  zde bychom rovněž mohli přidat +1 stopu, aby předávka vyšla až za hranou 20 metrů.

 

1stafety.jpg


Jirka Synek v následném programu mítinku startoval v závodě na 100 metrů, kde se postavil do prvního nejrychlejšího běhu. Já i Jirka jsem byli rádi, že do tohoto závodu může nastoupit, protože aktuálně cítíme potřebu závodit v kvalitních závodech bok po boku silných soupeřů. Kladenské startovní pole to jednoznačně splňovalo. Bohužel větrné podmínky opravdu nepřály dobrým výkonům, a tak musíme brát Jirkův čas 10,89 se vší pokorou. Každopádně Jirka sám i já jsme si vědomi technických chyb hned po startu, které limitovaly následný výkon. Ale i z toho věřím může pramenit budoucí náprava a směr, kterým se máme ubírat při korekcích. Naopak závěr trati se mi u Jirky líbil o to více, protože i v silném proťáku -1,6 m/s dokázal právě v této fázi své soupeře mírně stahovat.

1synek.jpg

Lukáš Soukal závodil na trati 200 metrů, kde měl těžkého soupeře v dráze nad sebou s osobním rekordem 20,24 s Dominikánce Gonzálese. Každopádně v tomto startu nám šlo především o, aby si Lukyn v ostrém závodě vyzkoušel trochu jiný přístup pro výběh a samotnou akcelerační fázi. To se mu podle mého názoru povedlo a i když výsledný čas 21,62 s mohl být pro něj samotného mírným zklamáním, mám za to, že v daných podmínkách (17 stupňů, mírný proťák), to není propadák. Rozhodně je to dobrý ukazatel udržení sportovní formy.  Technicky se mi jeho závod líbil až na pasáž mezi 100 - 140 metry, kde se mi zdálo, že trochu "ztuhl". Když jsme si o tom povídali, Lukyn připustil, že v této fázi chtěl mermomocí svého soupeře stáhnout a hodně do toho šlapal. Každopádně závěr nechal uvolnit do svého typického projevu a cíl se mi tak líbil. Milou odměnou bylo i následné vyhlášení, při němž si Lukyn neplánovaně vystoupal na stupně vítězů a odnášel si krom věcných cen také prize money. 

1soukal.jpg