Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pár hodin před odletem do Tampere. Aneb co nás čeká na Mistrovství světa juniorů?

Zítra v neděli 8.7.2018 odlétá česká juniorská reprezentační výprava na Mistrovství světa juniorů do finského Tampere. Do dvaadvaceti členné výpravy se dokázali prodrat také sprinteři z naší tréninkové skupiny a také moje maličkost. Za to jsem opravdu vděčný, protože vidět své svěřence na takto vrcholné akci světového formátu, to je pro mě velkou poctou.

logo2.jpg

Štěpán Hampl a Standa Jíra již od zítřejšího podvečera budou nasávat atmosféru dějiště MSJ v krásném městě Tampere, třetí největší finskou aglomerací. Město je vkusně usazeno do rovinatého mírně zvlněného terénu a je obklopeno krásnými lesy.

mapka.jpg

Samotný střed města je charakteristický dvěma jezery spojenými krátkou asi 2 kilometrovou řekou Tammerkoski, podél níž budeme také každý den chodit od našeho hotelu přímo na stadion příjemnou cca 700 metrů dlouhou procházkou.   

tampere1.jpg

V pondělí se nadobro aklimatizujeme, abychom mohli v úterý dopoledne začít naši severskou pouť. Tu obstará Štěpán Hampl v rozbězích na 100 m v 11:30 minut místního času tedy 10:30 času v ČR. Štěpán se jako jediný český sprinter dokázal kvalifikovat  pro MSJ na tuto trať splněným nominačním kritériem v podobě výkonu 10,48 s.

logo-official-jpg.jpg

V porovnání se světovou konkurencí to bude nesmírně složitý boj. Celkem 58 závodníků je k této disciplíně přihlášeno a Štěpán letošním SB figuruje na 33. příčce ve startovní listině. Až na místě uvidíme, jaká bude finální podoba startovních listin, ale předpokládejme, že do semifinále projde 24 sprinterů a Hamplíkův  vysněný cíl, probít se do těchto bojů, bude tedy opravdu hodně náročný. Byl by to jeho jednoznačně prozatímní největší úspěch. Počasí v Tampere zatím dle předpovědi počasí vyjde snad dobře a mělo by být příjemných 19-24 °C a polojasno s mírným větrem. 

tampere2.jpg

Oba moji sprinteři budou společně usilovat v reprezentační štafetě na 4x100 m o postup mezi elitní osmičlennou sestavu tohoto závodu. Kluci dali do splnění nominačního požadavku v letošní přípravě opravdu hodně. Společně jsme absolvovali soustředění a také výjezdy na závody, při nichž se o limit usilovalo. Mnohdy jsme tomuto cíli obětovali i vlastní ambice, ale nakonec se to opravdu vyplatilo a jak Štěpán Hampl tak i Standa Jíra byli na MSJ nominováni do juniorské štafety. Rozběhy krátkých štafet jsou plánovány na pátek 13.7. v 18:30 h (17:30 českého času). Mít v reprezentační štafetě na Mistrovství světa dva borce, to jsem si ani v nejtajnějších myšlenkách netroufal představit. Díky za to kluci!

1.jpg

V Tampere budeme během šampionátu ubytování v hezkém hotelu Koskipuisto, který mimo jiné nabízí také možnosti relax zóny a posilovnu.

hotel-pokoj.jpghotel-rege.jpg

 

 

 

 

 

 

Z našeho hotelu je to na stadion Ratina, kde MSJ bude probíhat, asi jen 700 m chůzí podél řeky. Tampere je velmi zkušené v pořádání atletických akcí tohoto formátu a stadion zde je opravdu velkým sportovním a atletickým svatostánkem. Doufám, že se nám zde bude dařit!

stadion.jpg

tampere3.jpg