Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na Zlaté tretře splnila štafeta 4x100 m s Jirkou Synkem limit na Mistrovství světa juniorů a zaběhla 3. čas české historie.

V úterý 28.5.2024 se v Ostravě uskutečnila Zlatá tretra. V národním programu toho světoznámého mítinku startovali také členové z naší skupiny. V individuální disciplíně na 100 metrů se představila Jana Šafránková. Ta si vedla na výbornou a časem 12,01 s předvedla výkon na hranici svého PB. Za mě osobně hodnotím tento výkon jako de facto její nejlepší v kariéře s ohledem na méně větrné podmínky závodu než při jejím osobáku (12,00 s), který zaběhla 1.5. v Kolíně. Jedinou vadou na kráse bylo, že výkon nestlačila pod touženou hranici 12 vteřin. Ale pevně věřím, že se to povede někdy příště. 

1safrankova.jpeg

Druhým startem na 100 metrů byl závod Franty Hanče, který díky bolístkám s kolenem a aktuálně probíhajícím praxi na střední škole měl menší tréninkový výpadek. Každopádně i on předvedl solidní výkon 11,30 s, za který se nemusí stydět. Rozhodně nám tento start ukázal největší aktuální nedostatek, který vidím hned u startů z bloků. Poté už celý projev Franta hezky tlačil dopředu. Nejvíce ale hodnotím zkušenost před blížícími se "mistráky", kterou zde Franta nabral, neboť na ostravské dráze venku vlastně ještě nikdy nezávodil. Za tuto příležitost tak jsem rád a spokojený, že jsme ji absolvovali.

 

Další dva kluci startovali v reprezentačních štafetách. Lukáš Soukal nastupoval v sestavě mužů do 22 let. U Lukyna jsme ještě zvažovali možnost individuálního startu na 400 metrů, ale nakonec jsme se drželi původně zvoleného plánu jít jen štafetu a de facto jít tento závod jako náhradu rychlostního tréninku. Myslím si, že tento záměr jsme splnili. Lukáš po samotném závodě byl relativně zklamaný. Velkým dílem se na tom zasloužili předpokládám rozhodčí, kteří na jeho úseku nesmyslně instruovali sprintery, aby si výběhové značky stopovali od starého označení štafetové předávky, které je o 10 metrů kratší. Za mě nepochopitelná hrubka a kaňka rozhodčích na světovém mítinku spadající do zlaté úrovně tedy vybrané společnosti World Athletics. Lukáš se tak na závodní dráze prakticky ani jednou nestačil před samotným závodem proběhnout a "nažhavit", protože prakticky celou tuto dobu se snažil rozhodčí přesvědčit o to, že si může značku lepit tam, kam moc dobře ví, že podle pravidel může. Holt i takové situace se stávají a nezbývá nám, než s s tím smířit a v ideálním případě to brát jako cennou zkušenost. Samotný závod Lukynovi na předávkách vyšel relativně dobře. Zejména na první předávce došlo ke zlepšení od minulého závodu na Kladně. U předávky do třetího úseku bylo znát, že jeho parťák Tomáš Lisák má už za sebou v rychlém sledu mnoho závodu a tím pádem i v jeho projevu už nebylo tolik energie. Lukyn ve svém úseku předvedl dobrý souboj proti štafetě Polska a opticky obstál dobře i v souboji s naším mužským Áčkem. 

1soukal.jpg

Jirka Synek nastupoval s juniorským výběrem, který na Kladně předvedl výborný výkon v podobě času 40,18 s. Ambice tohoto týmu se rapidně zdvihly směrem k možnému splnění limitu pro start na Mistrovství světa juniorů, jenž má hodnotu 40,10 s.  Tým, který jsem měl tu čest připravovat se pro tento závod dobře připravil a všichni včetně Jirky zrušili své individuální starty na Zlaté tretře právě proto, aby co nejvíce napomohli výsledku štafety. Naše rozhodnutí bylo správné a startu na individuální stovce nelituji. Tým juniorů předvedl ve velmi kvalitním závodě, kdy mu největšími soupeři ale současně tahouny byly výběr dospělých reprezentací Polska a České republiky, výkon, který je řadí na 3. příčku českých dlouhodobých tabulek v této věkové kategorii. Mě těší, že v této sestavě figuroval i Jirka jako zástupce naší tréninkové skupiny, přičemž v sestavě, která je na druhém místě těchto historických statistik, jsou další dvě jména z naší skupiny a to Štěpán Hampl a Standa Jíra. 

1synek.jpg

1 39.57  Reprezentační družstvo junioři Novi Sad 26. 7.2009 Martin Říčař, Lukáš Šťastný, Pavel Maslák, Václav Zich
2 39.75  Reprezentační družstvo junioři Tampere 14. 7.2018 Stanislav Jíra, Štěpán Hampl, Matěj Krsek, Daniel Vejražka
3 39.85 Reprezentační družstvo junioři Ostrava 28.5.2024 Jakub TOUŽÍN, Filip VOJÁČEK, Jiří SYNEK, Dominik MRÁČEK
  39.91 Reprezentační družstvo junioři Tampere 13. 7.2018  Stanislav Jíra, Štěpán Hampl, Matěj Krsek, Daniel Vejražka 
  40.02  Reprezentační družstvo junioři Ostrava 13. 6.2018  Stanislav Jíra, Štěpán Hampl, Matěj Krsek, Daniel Vejražka
  40.02  Reprezentační družstvo junioři Vyškov 16. 6.2018   Stanislav Jíra, Štěpán Hampl, Matěj Krsek, Daniel Vejražka
4 40.06  Reprezentační družstvo junioři Ostrava 25. 5.2012 Marek Bakalár, Michal Desenský, Jan Jirka, Zdeněk Stromšík
  40.15  Reprezentační družstvo junioři Novi Sad 26. 7.2009 Martin Říčař, Lukáš Šťastný, Pavel Maslák, Václav Zich
  40.17  Reprezentační družstvo junioři Praha 8. 6.2009 Václav Zich, Lukáš Šťastný, Pavel Maslák, Martin Říčař
  40.18  Reprezentační družstvo junioři Praha 16. 5.2009 Václav Zich, Lukáš Šťastný, Pavel Maslák, Martin Říčař
  40.18  Reprezentační družstvo junioři Kladno 22.5.2024 Jakub TOUŽÍN, Filip VOJÁČEK, Jiří SYNEK, Dominik MRÁČEK
  40.30  Reprezentační družstvo junioři Praha 4. 6.2018 Stanislav Jíra, Štěpán Hampl, Jan Vácha, Daniel Vejražka 
       

 

Předávky pro tento závod jsme se snažili ještě "vyladit" na základě rozboru z kladenského mítinku a zjevně se to podařilo. Asi největší úskalí přišlo až na poslední předávce, kde Jirka předával na Dominika Mráčka a technicky nebyla samotná předávka realizována příliš dobře. Nicméně umístění předávky do 30 metrového území klukům vyšlo excelentně někam k metě 22 metrů a to zřejmě rozhodlo stejně tak jako "šikovnost", s kterou oba samotný proces předávky vyřešili.

Jirka si na svém úseku počínal velmi dobře a na jeho projevu jsem od prvního kroku viděl, že jde cílevědomě za cílem, který jsme pro tento závod měli. Velmi dobře se držel na dosah o dráhu výše běžícímu seniorskému výběru ČR, kde běžel proti Janu Jirkovi. I tyto momenty je potřeba zdůraznit a směrem k našim starším sprinterům jak z kategorie dospělých tak U23 je potřeba smeknout, protože výsledek našeho týmu je částečně i jejich zásluhou a jistojistě pomohl a ovlivnil velkou motivaci juniorského výběru.

1juniori1.jpg

Odměna v podobě času 39,85 s je o to více příjemná, že si tím sestava Jakub TOUŽÍN-  Filip VOJÁČEK - Jirka SYNEK - Dominik MRÁČEK zajistila účast díky splněnému nominačnímu požadavku na srpnové Mistrovství světa juniorů, které se koná v peruánské Limě.

lima2024.jpg

Moc gratuluju!

1juniori-se-mnou.jpg