Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na Mezistátním utkání juniorů U20 Šimon druhý se štafetou a pátý na 200 metrů.

V sobotu 24.65.2023 proběhlo v Banské Bystrici na Slovensku Mezistátní utkání juniorů U20, kde se utkaly 4 výpravy domácího Slovenska, České republiky, Maďarska a Polska. ČR zde reprezentovali dva borci z naší tréninkové skupiny Jirka Synek a Šimon Kratochvíl, kteří byli nominováni na základě výsledků z týden uplynulého MČR juniorů.

1synek-kratochvil.jpg

Prvně jmenovaný tedy Jirka bohužel ale nakonec do závodu nenastoupil, neboť ho cestou trápily žaludeční a zažívací problémy, které lékař výpravy vyhodnotil jako lehčího rázu, ale ráno v den závodu se bohužel nic nezlepšilo, a tak jsem Jirku definitivně ze závodu stáhl. Zřejmě se jednalo o dobrý tah, i když nás může mrzet, že přišel o start v reprezentačním dresu, ale zdraví je na předním místě. Navíc po příjezdu do Kolína v nočních hodinách si Jirka raději zašel do nemocnice, kde si jej nechali na lůžku. Doufejme, že se z toho "nevyklube" nic závažného. Držím palce!

Šimon Kratochvíl zažil atmosféru reprezentační výpravy poprvé a moc se mi líbilo, že si to užívá plnými doušky od prvních okamžiků. Stadion v Dubnici disponuje krásným rozcvičovacím stadionem, který byl blízko našemu ubytování, a tak jsme nemuseli cestovat přes město na závodní stadion. Páteční trénink tedy proběhl zde a trochu jsme se zde snažili "oprášit" štafetové předávky. 

1trenink.jpg

Samotný závod proběhl na velmi hezkém závodním stadionu, kterému přiléhal také rozcvičovací stadionek se 4 drahami. Dispozice pro takové utkání tedy více než vhodné a důstojné. Musím říct, že i samotná organizace tohoto MU byla na vysoké úrovni. Za to patří našim slovenským kolegům poklona.

1stadion.jpg

Šimon běžel na "mezistátku" nejprve 200 metrů, kde si v 8. dráze doběhl pro výkon 5. místo za čas 22,05 s, což je de facto jeho 3. nejrychlejší kariérní čas, s nímž se umístil na 5. příčce, čímž potvrdil papírové předpoklady. Termín závodu si myslím nám ale příliš nenahrával, protože týden po Mistrovství ČR, byl Šimon dle mého názoru trochu v útlumu a zřejmě se to propsalo na výkonnosti. Nicméně s tímto efektem bojovalo mnoho z členů naší výpravy. Rozhodně si ale nemyslím, že by Šimon start nějak podcenil nebo nepředvedl své maximum. Naopak. Líbilo se mi, že do toho dal opravdu vše!

1kratochvil.jpg

Na závěr celého utkání jsme měli v boji ještě štafetu na 4x100 metrů, v níž běžel i Šimon. Z pohledu hodnocení techniky se mi vlastně výkon štafety líbil, protože na všech třech předávkách to klaplo vcelku dobře. Nicméně samotná individuální výkonnost jednotlivých běžců byla zřejmě poznamenaná právě týden starým republikovým šampionátem, na nějž prakticky všichni cílili jako na vrchol sezóny, a tak jsme se v Bystrici nesešli v top formě. Každopádně to beru jako velmi zdařilý test a výkon 41,33 s jako validní výstup.

1stafeta.jpg

Formát soutěže, kde jde o body pro reprezentační družstvo, byl taky vcelku zásadním pro psychologii přípravy kádru na tento start, neboť soutěž družstev nenabízí, pokud nechcete být "solitéry", příliš široké mantinely pro velké riskování. Kluci se s mými instrukcemi ale velmi rychle ztotožnili a v konečném důsledku  si tak odnesli 6 bodů za 2. místo a při závěrečném ceremoniálu také stříbrné medaile. Jednoznačně to beru jako důležitou zkušenost a pro mě pozitivním výstupem ověření nervů a jednotlivých dovedností u kluků na všech úsecích, s kterými můžeme nadále pracovat.

1stafeta1.jpg

Jsem rád, že naši tréninkovou skupinu na tomto mezistátním utkání reprezentovali 2 borci. Na dráhu sice nakonec nastoupil jen jeden z nich, ale i tak to považuju za velký úspěch dostat se do nominace. Vážím si toho!

1skupina.jpg