Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lukáš Soukal si z Mariboru veze stříbrnou medaili za "season best" ve štafetě 4x100 m.

V sobotu 16.7.2022 se ve slovinském Mariboru uskutečnilo Mezistátní utkání juniorských výběrů, v nichž startovala pětice národních týmů České republiky, Slovenska, Polska, Maďarska a pochopitelně domácích Slovinců.

1stadion.jpg

Na mariborský atletický stadion, který působil spíše venkovským dojmem, který ale určitě nic neubíral na charakteru a emotivnímu náboji celého utkání, se vypravil také sprinter z naší tréninkové skupiny Lukáš Soukal, který reprezentoval ČR ve štafetě na 4x100 metrů.

1moravek-soukal.jpg

Cesta do Slovinska byla poměrná náročná, zdlouhavá. V pátek den před utkáním jsme dorazili relativně pozdě až v půl sedmé večer, takže na rozcvičování nezbylo příliš mnoho času. Přesto se s tím všichni členové štafety vyrovnali naprosto v pohodě. Do sobotního rána už jsme se probudili za sluníčka, a tak bylo i dobré počasí postaráno velmi dobře. Štafetový tým, který jsem jako trenér juniorské štafety do Mariboru připravil, byl opravdu velmi dobře namotivovaný. Na seatavě Ondřej Míka, Adam Raška, Lukáš Soukal a Jan Václav Ondráček bylo poznat, jak důležitou roli v sebejistotě, týmovosti a odhodlanosti sehrálo týden staré soustředění v Dubnici nad Váhom. 

1stafeta.jpg

Samotný závod byl velmi vyrovnaný a zejména výběr Polska nám pomohl k vytvoření letošního nejlepšího výkonu sezóny 40,59 s. Je potřeba si říci, že tento výkon je srovnatelným výkonem, který zaběhli junioři v loňském roce na Mistrovství Evropy juniorů, kde s tímto časem postoupili do finále mezi nejlepších 8 týmů Evropy. I to deklaruje hodnotu a kvalitu mariborského výkonu.

1stafeta5titulka.jpg

Oproti předávkám, které se nám v Dubnici na 1.  a 2. předávce nepovedly podle idealizovaných představ, vyšvihli kluci tentokrát na mezistátním utkání výkon jako z partesu. Bylo to krásné vystoupení. Všechny předávky tentokráte vyšly až za metou 20 metrů v předávkovém území, takže z tohoto pohledu to splnilo moje očekávání. Předávka na posledním úseku mezi Lukášem a Honzou bylo obdobně jako v Dubnici velmi kvalitní. Tentokráte to ještě kluci zvládli v opravdu ukázkovém stylu až na metě cca 2 metry před koncem předávkového území. Bylo zde vidět, jak důležité je štafetu trénovat, protože v tuto chvíli jsme jasně závodu dominovali a jsem si jistý, že právě proto, že jsme měli předávky seběhané na daleko vyšší úrovni než naši největší soupeři z Polska.

1stafeta1.jpg

Pro Lukáše to byl druhý start na vrcholné reprezentační akci, kdy v loňském roce startoval se štafetou na Mistrovství Evropy a nyní reprezentoval na Mezistátním utkání. Ze všeho nejvíc si ale cením přístupu, s jakým společně se svými štafetovými kolegy dokázal vytvořit fantastický tým. 

1stafeta4.jpg

Odměnou za nejlepší výkon sezóny, který štafeta juniorů v Mariboru předvedla, byl medailový ceremoniál a stříbrné medaile, které si kluci ze Slovinska odváželi. Vidím v tom velkou motivaci! Kluci, gratuluju Vám a díky za celý rok a všechna soustředění i závody, které jsme spolu  absolvovali. Doufám, že to pro vás bylo přínosem stejně jako pro mě!

1stafeta6.jpg