Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výprava na Mistrovství světa sledovala finále o nejrychlejšího muže planety!

V neděli 20.8.2023 brzo nad ránem jsme se vydali v počtu 7 členů naší skupiny do hlavního města Maďarska tedy Budapešti, kde se od sešla celá světová atletika při příležitostí konání Mistrovství světa v atletice. Blízkost této evropské destinace by asi bylo hříchem nevyužít a i když odjezd byl ve 3 hodiny ráno a návrat následující den ve 2 hodiny ráno, přesto jsme do toho šli, neboť vidět naplněný stadion, který bouřlivě fandí, bylo opravdu velkým zážitkem.

1pred-stadionem1.jpg

Akci jsme naplánovali tak, abychom viděli už dopolední program, který byl z našeho pohledu velmi pestrý, protože v něm závodili sprinteři na 100 a 400 metrů, ale také překážkových tratích 110 m př. a 400 m překážek. Pro nás tedy ideální program, v němž jsme navíc měli možnost fandit i českým čtvrtkařům, mezi nimiž zazářila zejména Lada Vondrová, jíž se podařilo zaběhnout limit na Olympijské hry v příštím roce v Paříži.

1stadion-pred-100m.jpg

Rozhodně ale bylo na co koukat. Dopolední rozběhy stovek žen jsme odsledovali z krásného výhledu hned nad startem a i další program byl dosti zajímavý. Druhým dnem zde sváděly souboje sedmibojařky, jejichž soutěž byla dramatická do úplného konce, kde rozhodovalo pouhých 20 bodů i titulu Mistryně světa. V těchto momentech odpoledního programu už byl stadion ale opravdu našlapaný a stadion, na nějž MS přilákalo velkou fůru domácích fanoušků, doslova hřměl při finálové bitvě kladivářů, která se stala jedním z vrcholů večerního bloku. Při pokusech domácího závodníka  to hučelo jako v obrovském úlu.

1na-stadionu.jpg

Ještě v odpolední pauze mezi dopoledním a odpoledním programem jsme však měli nečekané zpestření našeho programu, protože pořadatelé na tomto MS zařazují medailové ceremoniály vždy o jeden den později, a tak jsme byli svědky dekorování naší bronzové štafety, která v sobotním finále mixových štafet na 4x 400 metrů zaběhla nový český rekord a získala tak cenný bronz. 

1vyhlasovani1.jpg

Absolutním vrcholem nedělního odpoledního programu byl však z našeho pohledu sprint mužů na 100 metrů. Nejdříve proběhla 3 semifinále, po nichž nebylo zas až tak jasné, jak finále dopadne (i když svůj tip na vítěze jsme měli). Finálový závod na dal za pravdu a my jsme z luxusního výhledu někde nad padesátkou uprostřed hlavní tribuny sledovali bitvu o nejrychlejšího muže planety pro letošní rok, jímž se přesvědčivě stal Američan Noah Lyles. Parádní tečka! 

20230820_164931.jpg

Kromě krásných zážitků přímo z dění na stadionu, měli pořadatelé připravenou i uzavřenou zónu kolem stadionu, kde byly k dispozici zábavní prvky ve formě "vyzkoušej si...", různé odpočinkové zóny s lehátky, odpočinkovými vaky, na trávě i na písku, krytá lůžka pod stínícími plachtami a pergolami, hudební program na pódiu před vstupem na stadion a další. Prostě bylo od prvního okamžiku vstupu do areálu vidět, že jste na události, která je v daný moment centrem světové atletiky.

 

Nakonec časně nad ránem nám mohl spadnout konečně i kámen ze srdce, že jsme dorazili zpět do Kolína a věřím, že tahle výprava se všem líbila a odvezli si z ní krásné zážitky.

1pred-stadionem.jpg