Jdi na obsah Jdi na menu
 


Analýza juniorské štafety CZE U20 4x100 m 39,85 s (Zlatá tretra 28.5.2024)

11. 6. 2024

Níže uvádím kratší analýzu juniorské štafety CZE U20 ze závodu na Zlaté tretře 28.5.2024, která zaběhla výkon 39,85 s a splnila limit pro start na juniorském Mistrovství světa ve složení Jakub Toužín, Filip Vojáček, Jiří Synek a Dominik Mráček.

Současně se jedná o 3. výkon v historii ČR v juniorských tabulkách.

1juniori-se-mnou1.jpg


V následující tabulce přikládám časy měřené po dobu běhu a vzdálenost běženou daným běžcem od předávky do další předávky. Z této analýzy lze detailněji odvodit správnost rozložení jednotlivých úseků. Naopak není z ní zcela adekvátně patrné a vyčtitelné, jak se která předávka povedla či ne. 

 

jméno časy měřené v momentu předávky (tj. kdo jak dlouho běžel nikoliv tedy čas běžce na 100 m!!) délka úseku daného běžce (tj. od momentu předávky do další předávky = letmý úsek) rychlost m/s
Toužín Jakub 2005 10,6 s 100 m 9,4 m/s
Vojáček Filip 2007 9,5 s 102 m 10,7 m/s
Synek Jiří 2005 10,0 s 102 m 10,2 m/s
Mráček Dominik 2006 9,7 s 96 m 9,9 m/s

Poznámky:

TOUŽÍN

  • V rámci měřeného mezičasu na tomto úseku se můžeme opřít o standardizovanou délku 100 metrů, která se chlapcům díky provedení předávky na metě 20 metrů v předávacím území povedla realizovat.
  • Současně disponujeme údajem o startovní reakci, která byla v tomto případě velmi solidní 0,135 s, což rovněž přidalo celému kvartetu na hodnotě jejich výsledného času.  
  • Mezičas 10,6 s je tedy v porovnání s aktuální Kubovou výkonností srovnatelný a obsazení prvního úseku tímto závodníkem chápu jako správné rozhodnutí.
  • Údaj o rychlosti v m/s je v případě 1. úseku pochopitelně ovlivněn akcelerační fází a samotným výběhem z bloků a z tohoto pohledu je vhodné jej porovnávat nikoliv s dalšími závodníky v tomto kvartetu a v tomto závodě, ale nejlépe s aktuální výkonností předvedenou na jiných závodech  v období těsně před tímto závodem. V tomto případě uvažujme tedy Jakubův výkon 10,68 s z 26.5.2024, který odpovídá rychlosti ve shodné hladině 9,4 m/s. 
  • Z toho lze vyvést závěr, že Jakub předvedl výkon na hranici aktuální výkonnosti, který dobře podpořil startovní reakcí.

VOJÁČEK

  • U Filipa jsme měli jednoznačný záměr jeho úsek co nejvíce protáhnout vzhledem k jeho absolutní výkonnosti na 100 ale zejména na 200 metrů. Oproti startu na Kladně jsme cíleně zvýšili vzdálenost výběhové značky třetího úseku, aby k předávce došlo později a ve vzdálenějším prostoru předávkového území.
  • To se povedlo ale jen částečně- viz. obrázkové přílohy níže. Zde spatřuji ještě částečné rezervy pro budoucí starty.
  • Filipův úsek se nám ale povedlo proti minulému závodu prodloužit a pro rychlost provedení předávky mezi ním a Jirkou to bylo podpůrným faktorem. Oba měli větší prostor. 
  • Běžecké kvality Filipa lze z tabulky dobře definovat ať už časovém údaji 9,5 s, který uvádí dobu běhu od předávky do další předávky, tak i v podobě údaje o běžecké rychlosti 10,7 m/s, což je údaj, který dobře koreluje s jeho běžeckou formou.
  • Obsazení Filipa na 2. úsek se jeví jako klíčové rozhodnutí. Velmi pozitivně hodnotím jeho technické dovednosti na obou předávkách, kde umí velmi rychle sebrat kolík po předání a současně má "cit" pro načasování předávky do dalšího úseku.

SYNEK

  • Jirkovo obsazení na třetím úseku bylo voleno s ohledem na jeho dlouhodobé zkušenosti i mentální odolnost.
  • Údaje u tohoto závodníka jsou ovlivněny technickými problémy při předávce na finišmena, kde se předávka v závěru předávací fáze mírně pozdržela. Z tohoto pohledu "utrpěl" zejména výstup v podobě rychlosti. Nicméně i tak je jeho rychlost 10,2 m/s na velmi solidní úrovni.
  • Samotný čas jeho úseku v délce 102 m na hodnotě 10,0 s je i v souvislosti s faktem, že se jedná o úsek běžený v zatáčce, kvalitním výstupem.
  • V případě 3. předávky na Dominika bude naším cílem ještě pilovat určité aspekty. Současně si Jirka zaslouží pochvalu za "dopředání"  kolíku i při technických nesnázích.

MRÁČEK

  • Nad Dominikem pro tento start visel otazník kvůli jeho zdravotnímu stavu. Nakonec jsem se ale rozhodl nechat běžet celý štafetový "stroj" ve stejném složení jako na Kladně, kde měli kluci k limitu velmi blízko pouze 8 setin.
  • Pozitivně hodnotím Dominikův přístup, na kterém bylo znát, že pro tento start vydá ze sebe maximum.
  • Technické nedostatky na předávce jsem již popsal výše a budeme se na ně muset zaměřit.
  • Délka úseku tohoto závodníka byla pochopitelně nejkratší 96 metrů. Současně byla jeho rychlost 9,9 m/s podobně jako u Jirky ovlivněna mírnými problémy v předávacím cyklu. 
  • Nutno je rovněž poznamenat důležitost motivace v podobě souboje s ostatními kvartety, kde měl Dominik před sebou další soupeře, za nimiž se mohl "hnát". Tento element nám na předchozím závodě na Kladně chyběl.

Zhodnocení předávek

TOUŽÍN / VOJÁČEK

1predavka.jpg

Oba běžci velmi dobře udrželi náklon vpřed. Dlouhé paže zrychlují samotný předávkový proces. Filip dobře vytváří podmínky pro Jakuba, aby samotný kolík mohl rychle "ukrást".

 

VOJÁČEK / SYNEK

2predavka.jpg

Na pozici Filipa je patrné, že při předávce byl blíže, než bychom potřebovali. Je to možným ukazatelem pro další navýšení výběhové značky u Jirky. Náklon trupu a pozice přebírající ruky u Jirky jsou ve správné poloze. U této předávky je současně nutné pamatovat na aspekt provedení předávky v náběhu do zatáčky, což je oproti 1. a 3. předávce velkým technickým aspektem.

 

SYNEK / MRÁČEK

3predavka.jpg

Na této předávce je vidět, jak důležitou roli sehrály zažité tréninkové návyky, kdy oba běžci dodržují postavení na své straně dráhy, což jim umožnilo předávku i po technických nedostatcích dotáhnout do zdárného konce. Na poloze Dominikovi dlaně je znatelné, že není v optimální poloze pro tlakovou předávku. Tato fotografie zobrazuje metu 20 metrů předávkového území. Předávka byla ale dokončena později kvůli nutným korekcím, které klukům připisuji k dobru. Současně nás ale tyto korekce nutně stály setinky navíc zejména v oblasti rychlosti předání kolíku a trvání předávkového mechanismu.