Jdi na obsah Jdi na menu
 


Úchvatný gigant se 4 medailemi, 2 oddílovými rekordy, 9 finále a 3 osobáky.

Je za námi velmi náročný víkend plný mládežnické atletiky. Sobota a neděle 23.-24.6.2018 patřila na pražské Dukle Mistrovství ČR kategorií dorostu a juniorů. Naše tréninková skupina zde dosáhla na velmi výrazné úspěchy, které byly korunovány 2 zlatými a 2 bronzovými medailemi, 2 novými oddílovými rekordy, 9 finálovými umístěními do 8. místa a 3 osobními rekordy.

1.jpg

Sobota 23.6.2018 - den # 1

Celé MČR jsme zahájili v rozbězích na 100 m. Mezi dorostenkami zahájila naši pouť Jana Šafránková. Ta nastoupila k mistrovskému závodu po delším tréninkovém výpadku z důvodu zranění. Její startovní reakce vyšší jak 0,300 s tomu tudíž odpovídala. Jinak se mi ale Jančin projev velmi líbil a její výkon 12,74 s v protivětru -1,1 m/s je na pochvalu. Celkově to znamenalo 11. místo a to si myslím, že při zohlednění předchozího období, koresponduje.

1safr.jpg

Dalším sprinterem na 100 m byl dorostenec Marek Řehák a ten si formu na letošní "gigant" připravil opravdu pořádně. Zřejmě si vzal moje slova z halového gigantu, kdy týden před šampionátem absolvoval školní lyžák, k srdci. devil Čas z rozběhu 11,06 s byl pro mě prvním příjemným šokem. Márovi to senzačně "táhlo" vpřed a ten čas na cílové tabuli byl fantastický. Díky tomuto výkonu si Marek zajistil postup do finále, kde sice již neobhájil svůj rozběhový výkon, ale i jeho finálový výkon 11,15 s byl super a znamenal by také nový osobák. Navíc k tomu přibylo 4. místo z finále Mistrovství ČR! To je Márův prozatím největší individuální úspěch a na jeho úsměvu to bylo také hodně znát. Moc gratuluju! 

1rehak2.jpg

Další dva sprinteři nastoupili v roli kandidátů na medailové posty mezi juniory. Štěpán Hampl nenechal nikoho na pochybách, když v rozběhu zaběhl velmi uvolněný výkon 10,60 s. Velmi sympatický projev. Finálová bitva se konala již za trochu chladnějších podmínek než rozběhy a možná i to bylo znát na projevu, který byl trochu "zadřenější" oproti rozběhu. Přesto výkon 10,62 s nelze nepochválit a zejména to znamenalo prvenství a titul Mistra ČR. Pro Štěpána již 4. titul v řadě v mládežnickém klání. Nu, čtyři roky bez porážky...to se počítá...

1hampl7.jpg

Standa Jíra, který letos vypiplal famózní formu, jež mu mimo jiné zajistila účast na Mistrovství světa juniorů, ji dokázal prodat také na letošním gigantu. V rozběhu si hladce pohrál se svými rivaly, když svůj rozběh ovládl a výkonem 10,95 s postoupil do finále. V něm to bylo obrovské drama. Standa vytěžil zejména z prvních 60 metrů. Kdyby se běžela tato trať, možná by to znamenalo i prvenství. Nakonec se ale musel sklonit před tréninkovým parťákem Štěpánem a patrťákem z reprezentační štafety Danem Vejražkou. Třetí místo ale v této konkurenci vážíme jednoznačně zlatými cihličkami! A čas 10,76 s jen 3 setiny od PB je jen a jen na pochvalu!

1jira3.jpg

Na krátkými překážkami reprezentoval naše barvy dorostenec Tomáš Konvalina. Ačkoliv se Tomášovi perfektně povedla první polovina trati, nakonec kolize na šesté překážce znamenala ztrátu koncentrace a to vedlo ke zpomalení. Holt překážky jsou velmi dramatické... Mě se Tomášovo vystoupení ale navzdory jistému zklamání líbilo a jsem rád, že v tvrdé konkurenci ukázal, že má potenciál na časy kolem 14,70 s. Výsledný čas 15,84 s však nestačil na lepší než 20. místo.

1konv.jpg

V kategorii dorostenek jsme na trati 400 metrů měli zastoupení v Kristýně Růžičkové. Ta po týdenním sportování v rámci školní olympiády v Kutné Hoře sice dobře "nakopla" prvních 200 metrů, ale potom jí už jak se říká "došlo". Výsledný čas 61,09 s znamenal celkovou 20. příčku. Pro příště tedy poučení a jen doufám, že podobně jako marek Řehák v zimě si i Kikina z tohoto vezme ponaučení.

1ruz.jpg

V dálce juniorů absolvoval tři pokusy Robin Martinek, jenž zaznamenal nejdelší výkon v hodnotě 609 cm a to pro něj znamenalo 14. místo. Výkon bohužel hodně daleko za Robinovými možnostmi. Na všech odrazech to vypadalo hodně "měkce".

1martin.jpg

Tři zástupce jsme měli nad "dlouhými ploty". Na 300 m překážek nastoupil do třetího rozběhu dorostenců Tadeáš Krakuvčík, který dokonale vytěžil ze silné konkurence tohoto závodu senzační osobák 39,49 s. Současně také stanovil nový oddílový rekord a z druhého místa také přímý postup do nedělního finále. Moc mě těšilo sledovat, jak neskrývanou radost z toho Teddy měl.

1kraku.jpg

Na 400 m překážek nastoupila nejdříve Anežka Jurečková, která v závodu juniorek po dlouhých třech letech opět startovala v mistrovském závodě. S ohledem na Anežčino zranění a tréninkovému manku jsem byl rád, že trať vůbec dokončila. Výkon 75,10 s, je sice 5 vteřin za jejím osobákem, ale při hodnocení je potřeba vzít v úvahu všechny okolnosti a realisticky si je připustit k tělu. Celkově to znamenalo 21. místo, ale já jsem i za toto umístění nesmírně rád, protože Anežku trénování v naší skupině baví a je to na ní vidět.

druzstva-houstka-226.jpg

Daniel Bezucha absolvoval stejnou trať mezi juniory. Dan si zde zaběhl "season best" 59,27 s, který mu vynesl 16. příčku, díky níž bude zařazen do našeho Atletického centra mládeže pro všechny mládežníky, kteří se na MČR umísti právě do šestnáctky. 

1bezu.jpg

Závěr sobotního programu obstaraly štafety na 4x100 m. Jako první absolvovaly tento závod dorostenky. Holky se popraly s těžkou konkurencí velmi dobře a i předávky nakonec vyšly nad moje představy, které byly po finálním tréninku před startem tak trochu rozpačité. Výkon 50,81 s zajistil holkám 8. místo, což je umístění, které se "počítá". Navíc přičtěme fakt, že v sestavě Kristýna Šlehubrová, Róza Znamínková, Kristýna Růžičková a Jana Šafránková figurují 2 žákyně a 2 prvoroční dorostenky. Takže se jedná o velmi slibný základ pro budoucí léta a s ohledem na tento fakt je 8. příčka jednoznačným úspěchem.

1dorostenky.jpg

Pro mě doslova šokující představení předvedli dorostenci. I oni nastupovali v kádru s 1 žákem a 2 provoročáky. Kluci předvedli, že kdo trénuje, sklízí ovoce. Sestava čistě naší tréninkové skupiny Zdenda Křeček, Tadeáš Zákora, Tomáš Konvalina a Tadeáš Krakuvčík zaběhla čas 44,96 s, který znamenal senzační 4. místo. Veeeeeliká pochvala kluci. Předávky fakt hezké a jsem moc rád, že máme opět na čem stavět.

1dorostenci.jpg

Úplně finále sobotního dne zajistili naši junioři. Sestava Marek Řehák, Dominik Holub, Standa Jíra a Štěpán Hampl dokázala potvrdit papírové předpoklady. Z pozice favoritů se kluci nikterak nestrachovali a se svými soupeři si poradili naprosto fantasticky. A opět se potvrdilo zlaté pravidlo, že štěstí přeje připraveným, protože všechny předávky byly absolutně úchvatné a v plné rychlosti. Výsledný čas 41,98 s znamenal pro kluky titul Mistrů České republiky a také nový oddílový rekord nejen juniorů, ale i mužů! Moc gratuluju.

1juniori.jpg

Neděle 24.6.2018 - den # 2

Druhý soutěžní den zahájili již časně ráno v 9:45 h juniorští výškaři. Štěpán Šanc mě téměř přivedl do mdlob. Ačkoliv na trénincích působil celkem vyváženě, dnes to byl naprostý opak. Základní výšku 179 centimetrů sice Štěpa zdolal ale až na druhý pokus. Další postupnou výšku 185 cm už ale třikrát shodil. Třetím pokusem, který mu obecenstvo roztleskalo, sice předvedl, že má potenciál na skoky kolem 195 cm, ale laťku nakonec shodil svým tradičním způsobem, když nedotáhl přechod laťky. Toho mě bylo v tu chvíli opravdu moc líto a taky jsem to Štěpánovi řekl. Věřím ale, že si to vezme k srdci a dokážeme se znovu připravit.

1san.jpg

Tomáš Puczek měl začátek soutěže na 179 cm podobný jako Štěpán, když opravoval základ. Potom se už ale "chytil", i když musel několikrát opravovat. Na 192 centimetrech to už už vypadalo na výpadek, ale třetím pokusem dokázal Tomáš svoji úroveň a potom zdolaných 195 cm mě konečně odvázalo. To byl opravdu moc hezký skok, díky němuž se Půca mohl pokoušet o nový osobák na 198 cm. Chlad a zima z mého pohledu však toto snažení zhatili. Celková 5. příčka je ale moc solidní a považuji to za parádní úspěch!

1puczek.jpg

V dopoledním programu poté zahájily rozběhy na 200 m. V kategorii dorostenců nastoupil Marek Řehák. Ten měl opravdu senzační podmínky, když v jeho rozběhu fouklo +4,3 m/s, což je úžasný uragán do zad. V těchto podmínkách zaběhl Mára 22,74 s, což tedy nemůže být považováno za osobák, ale jsem rád, že si mohl zaběhnout takhle rychlý výkon. To se počítá a pro rozvoj Márových schopností jednoznačně pozitivní. Celkově to pro Marka znamenalo 9. místo těsně od bran finále, ale rozhodně z toho nebyl zklamaný.

1reh.jpg

Standa Jíra potvrdil sobotní formu, když v rozběhu dvoustovky juniorů předvedl excelentních 21,64 s posun osobáku o 4 desetiny!!! K tomu postup do finále. V něm vytěžil, co mohl. Další posun osobáku na 21,53 s ve špičkové konkurenci reprezentačních štafetových kolegů. To byla opravdu lambáda! Krásný výkon navíc ověnčený bronzovou medailí. Moc gratuluju. Víc už chválit nemusím....

1jira11.jpg

Štěpán Hampl si ve svém rozběhu na dvoustovce vedl báječně a mohl si dovolit chladnokrevně kontrolovat situaci, v níž zaznamenal s vypuštěnými posledními 50 metry čas 21,89 s. Před finálovým závodem jsme se však museli důkladně poradit a nakonec jsme zvážili, že start ve finále neabsolvujeme. Priorita letošní sezóny je přeci jen start na Mistrovství světa juniorů a při náznacích bolesti jsme nechtěli v dnešním trochu chladnějším počasí nic zbytečně riskovat. Jsem rád, že Hamplíkem už dospěl a dokáže přijmout takováto rozhodnutí. Toho si cením stejně jako medailí.

1hampl11.jpg

Finálová bitva na 300 m překážek dorostenců čekala na Tadeáše Krakuvčíka. Sestava tohoto závodu avizovala velmi kvalitní výkony a výsledné časy tomu také odpovídaly. Tadeáš se tak mohl zúčastnit bitvy, v níž vítěz Pechar překonal národní rekord. Pro Teddyho přinesl tento závod opět další rychlý čas a znovu posun vlastního oddílového rekordu a samozřejmě také osobního rekordu. Dnes tedy result v podobě 7. příčky a výkonu v hodnotě 39,38 s.  Poklona pane!

Posledním zástupcem byl Robin Martinek, který si po ne příliš povedené dálce chtěl dnes spravit chuť v trojskoku. Výkon 13,00 m znamenal nakonec nepopulární 9. příčku, z níž se již nepostupuje do osmičlenného finále. Definitivně se tak projevilo Robinovo zraněné koleno, které musíme poctivě doléčit, aby byl fit na podzimní část sezóny.

1martinek.jpg