Jdi na obsah Jdi na menu
 


První den gigantu veleúspěšný! Jindra bronz v tyčce, Štěpán titul za 100 m. Dalších 5 borců ve finále.

Sobota 24.6.2017 proběhla v Jablonci nad Nisou při prvním dnu Mistrovství ČR dorostenců a juniorů proběhla senzačně. Do bojů vstoupilo 8 z 9 členů naší skupiny a všem se dařilo!

Jako první disciplíny jsme absolvovali rozběhy na 100 m. Nejprve ze svého rozběhu (10,99 s) s přehledem postoupil Standa Jíra, u kterého se to jaksi očekávalo, i když v posledních 14 dnech cítil tah na zadním stehnu. Proto jsme absolvovali také minimum tréninků. To se zřejmě také odrazilo ve výkonu při finálovém závodě, kde Standa zaběhl 11,05 s a celkově obsadil 7. příčku. Zaplaťpánbůh alespoň za to, že se nezranil! 

img_2686.jpg

Hned v dalším rozběhu na 100 m dorostenců nastoupil Marek Řehák, u něhož byl postup do finále velkým otazníkem, protože finišoval na 4. místě (11,05 s vítr +2,8 m/s). S napětím jsme sledovali výsledkovou tabuli 3. běhu, jestli jeho čas někdo pokoří. Nestalo se tak a Mára se protáhl do finále z 8. postupové pozice! Následovala obrovská radost. Ve finále si Marek zaběhl další kvalitní čas 11,17 s, který v tvrdé konkurenci vesměs o rok starších soupeřů stačil na 8. místo. Myslím, že to stojí za veeeelikou pochvalu.

img_2699.jpg

Poté už do bloků začali zaklekávat junioři a mezi nimi největší favorit této soutěže Štěpán Hampl. Jasně si poradil s postupem, když zaběhl 10,70 s na prvním místě. Finálová bitva se zhruba na prvních dvaceti metrech zdála vyrovnaná, ale poté už náš rychlík roztočil svoje nohy, aby finišoval ve velmi kvalitním čase 10,60 s. Vítězství, titul, nominace na Mezistátní utkání juniorů....no co víc si přát? Kdo trochu znáte Hamplíka, je vám jasně, že jeho hodnocení bylo tradičně trochu skeptické s obvyklým "mohlo to být lepší", ale za mě jednoznačně OK. Projev v rozběhu i ve finále uvolněný, flexibilní...líbilo se mi to!

img_2726.jpg

Ve stejnou dobu, kdy kluci zaklekávali do bloků na rozběhy 100 m, zahájil Jindra Semotam závod ve skoku o tyči dorostenců. S letošním "season best" 400 cm patřil do okruhů 5 adeptů  na medaili, ale při větrných podmínkách, které v Jablonci tradičně panují, se mohlo dít cokoliv. Tentokrát ale Jindrovi vše vycházelo a celou soutěží prošel na jedničku a když zdolal i 410 cm na první pokus, bylo již téměř jisté, že z toho bude medaile! Další výška 425 cm už zůstala Jindrovi vzdálena, ale radost z konečné bronzové medaile ji jistojistě přebila. Moc si tohohle výkonu vážím, protože vím, jak to má Jindra s tréninkem tyče složité.

img_2737.jpg

Další běžeckou disciplínou, kde jsem měl želízko v ohni mistrovských soubojů, byl závod na 110 m překážek dorostenců. Zde hned v prvním rozběhu nastoupil Honza Bouma, který si vytvořil nový osobák 14,74 s a podobně jako Marek Řehák postoupil do finále 8. místem, protože nikdo ze soupeřů v dalších rozbězích nedovedl stlačit čas pod Honzovo maximum. Do finále zaklekl Boumys v první dráze a bok po boku nejlepších překážkářů si vedl velmi dobře až do deváté překážky, kde ztratil výšku a při zášlapu se mu podlomila noha. V závodě byl diskvalifikován, ale nemyslím si, že bychom měli být smutní nebo hodnotit závod negativně. Osobák si vezeme, finálovou účast také a další velké zkušenosti. Pro mě jednoznačně úspěšné!

img_2762.jpg

Pro Robina Martinka, který závodil ve skoku do dálky dorostenců, se závod vyvíjel poněkud dramaticky. Prvním pokuse přešlap a ve druhé sérii dolétl sice na 654 cm, ale z neodrazovky !! Když jsem si to prohlédl zpomaleně na videu, abych se o tom přesvědčil, brali mě mrákoty. Do finále tento výkon stačil a to bylo jednoznačně dobře, protože v dalších třech pokusech se Robin na rozběhu již srovnal a navíc přidal výkonem 677 cm s povolenou podporou větru +1,9 m/s nový krásný osobák. Celkově to ve velmi větrné soutěži s kvalitními soupeři znamenalo hodně solidní 5. místo. Spokojenost Robe! 

img_2746.jpg

Další starty už probíhaly ze čtvrtkařských bloků. Nejdříve nastoupil Tadeáš Krakuvčík k souboji o postup na 400 m dorostenců. Měli jsme po třetí v dnešním dnu velké štěstí, protože obdobně jako Markovi a Honzovi se i Tadeášovi podařil husarský kousek, když do nedělního finále postoupil z 8. pozice kvalitním časem 51,31 s letošním jeho druhým nejlepším časem. Parádička. Teddy, jsi borec!

krakuvcik.jpg

Mezi juniory na 400 m překážek, kde startoval Daniel Bezucha, panovala obrovská konkurence. Danovi, který na individuálním MČR startoval s dlouhou odmlkou, jelikož jeho poslední start byl v roce 2015 v hale, se podařilo zaběhnout veliký osobák 57,07 s. I když to na postup do nedělního finále nestačilo, mám za to, že je to pro Bézu, který hodně poctivě přistupuje k tréninkům, obrovské zadostiučinění. Celkové 12. místo je pro Dana historicky zatím nejlepším výsledkem z Mistrovství ČR, takže moc a moc gratuluju!

img_2872.jpg

Posledními sobotními starty byly závody štafet 4x100 m, kde jsme postavili dvě dorostenecká kvarteta. A štafeta ve složení Řehák, Krakuvčík, Holub a Jíra pomýšlela na medailový zisk.Nakonec ale o dvě setinky prohráli kluci bronzovou medaili s rivaly ze Sparty Praha. Nicméně čas 43,28 s je  hodně kvalitní. Kluci si dobře předávali a holt dnes byli soupeři rychlejší. Nic si z toho nedělejte. Medaile nejsou všechno a nesmíme si myslet, že nám budou padat z nebe. Kluci to moje hodnocení vzali a celkově byli se svým výkonem spokojení a závod si užili. O to přece jde!

"Béčko", které nastoupilo ve složení Puczek, Martinek, Bouma a Semotam dokázalo zaběhnout 45,50 s a v celkových výsledcích to znamenalo 8. příčku. Takže další umístění do osmičky při MČR, to se počítá, pánové!