Jdi na obsah Jdi na menu
 


Po počátečním nezdaru nesložili gympláci z Poděbrad zbraně a získali pohár za 3. místo na "republice" Středoškolského poháru.

V úterý 10.10.2017 se na atletickém stadionu v Břeclavi uskutečnilo republikové finále ve Středoškolském atletickém poháru. Do souboje v nejsilnější republikové konkurenci se kvalifikovali také vítězové krajského finále, kluci z Gymnázia Jiřího z Poděbrad.

8.jpg

Od rána provázely tyto závody kapky deště a chladné počasí. Jako první disciplína, čekal na chlapce skok do dálky. Zde se příliš nezadařilo Marku Řehákovi, na kterém byla již znatelně znát únava z celé sezóny díky těmto závodům ještě o 2 týdny prodloužené. Ačkoliv v Márových schopnostech je bez problému skákat kolem 550 cm, dnes zapsal nejlépe pouze 480 cm, což ambice celého týmu hned v úvodu pořádně zmrazilo.

11.jpg

Opět a znovu se ale ukázalo, v čem je síla a kouzlo školních týmových soutěží a v čem poděbraďáci vynikají. I po tomto nezdaru nesložili zbraně a do dalších bojů se vrhli takřka po hlavě. Štěpán Hampl dokázal ve skoku do dálky na souběžném sektoru vedle Marka zdolat nový osobní rekord 624 cm a stav bodového konta tak mírně upravit ve prospěch srovnání "kroku" s body nasbíranými při krajském finále, což bylo, jak se později ukázalo hodně důležité.

1.jpg

Na sprintu 100 m nastoupili opět oba tito borci. Štěpán suverénně deklasoval všechny soupeře časem 10,88 s a Marek přidal 4. místo a velké body za 11,41 s. V tu dobu se kluci v týmovém srovnání pohybovali na průběžném 9. místě.

2.jpg

Ve vrhu koulí si oproti krajskému kolu vylepšili výkony oba studenti Petr Bárta i Jaroslav Nedbalý a pomaloučku tak dotahovali hendikep ze skoku dalekého.

Závod na 1500 m skvěle zvládl Tadeáš Krakuvčík, který zde přidal další osobák za 4:27,59 a oproti výkonu ve středočeském finále si polepšil o 10 bodů. Dobře mu sekundoval i druhý zástupce poděbradského gymnázia Štěpán Blažek, který běžel 4:34,35.

6.jpg

Skok vysoký opět ukázal další posun v bodovém hodnocení, když Honza Jína vylepšil svůj středočeský výkon na skvělých 186 cm a oproti týden starému výkonu 181 cm přilepšil svému týmu o 30 bodů. V tu chvíli bylo již manko z dálky smazáno. Druhým výškařem byl Matouš Sochůrek, který zdolal 162 cm, čímž také zlepšil výkon z minulého týdne o 2 cm a tedy dalších 16 bodů. V týmové soutěži se kluci po této disciplíně vyšvihli na průběžnou 3. příčku, ale vyhráno zdaleka ještě nebylo, protože jim na záda hodně mocně dýchali další dva soupeři.

5.jpg

Velmi dobře zvládl svůj start na 400 m Natan Ber, který se závod od závodu zlepšuje "mílovými kroky" . V okresním kole zaběhl 54,0 s. V krajském kole zlepšil na 53,91 s a dnes mega vteřinové vylepšení na 52,91 s. V týmové soutěži polepšení si o 23 bodů.

12.jpg

Druhým čtvrtkařem byl Tadeáš Krakuvčík, který zde nastoupil 35 minut po doběhnutí osobáku na 1500 m, a tak výkon 53,82 s musím pochválit. Byl to hlavně psychický boj. Oproti krajskému kolu si tak pohoršil o 47 bodů, ale v součtu družstva to bylo dá se říci "šul-nul". 

4.jpg

Na úplný závěr měli poděbradští připravenou velmi kvalitní sestavu složené štafety 100-200-300-400 m. Kvarteto Blažek, Řehák, Krakuvčík, Hampl zaběhlo kvalitní čas 2:03,17, čímž přispělo na své bodové konto 1326 body, čímž mírně ztratilo oproti výkonu v krajském finále.

9.jpg

V celkovém srovnání to však vyneslo další senzační výkon ve Středoškolském atletickém poháru, když znovu složili bodový součet nad 9 tisíc - konkrétně 9030 bodů. Tím si sice kluci oproti výkonu z "kraje" pohoršili o 16 bodíků, ale to při republikovém finále, které pro všechny týmy startovalo od nuly, vůbec nerozhodovalo. V dnešním klání se dokázalo družstvo Gymnázia Jiřího z Poděbrad umístit na perfektním 3. místě, když je od čtvrtého místa dělilo pouhopouhých 11 bodů. Takže slova o nesložení zbraní po úvodní disciplíně jsou na místě a borci zaslouží veeeelikou pochvalu! Drama až do konce. Kluci tak naplnili papírové předpoklady, které je pasovaly právě na 3. místě, takže spokojenost na místě a spokojení mohou být i vedoucí týmu kantoři Pavel Strejček a Vladislav Pinkas.

10.jpg

Klukům z mé tréninkové skupiny (Štěpán Hampl, Marek Řehák, Tadeáš Krakuvčík a Honza Jína) moc gratuluju a jsem rád, že i mimo náš oddíl dokážete společně se svými kamarády vytvořit takový mančaft. ....jo a nezapomeňte se pořádně pochlubit tím krásným pohárem v ředitelně a mezi dalšími spolužáky! Na závěrečném ceremoniálu si kluci mohli pořádně vychutnat aplaus od svých soupeřů a kromě krásných medailí a poháru za své umístění si z Břeclavi odvezli také věcné dárečky v podobě sportovního baťohu.

7.jpg